Nikola Motors elektrische truck

Nikola Motors lanceert elektrische trucks met actieradius tot 1900 kilometer

De Amerikaanse startup Nikola Motors presenteerde tijdens een groot klantenevenement onder meer twee nieuwe vrachtwagens op brandstofcellen. De Nikola Two is ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt, de Nikola Tre zal ook naar Europa komen. Ze zullen allebei volgend jaar beschikbaar zijn. Zoals de naam van de vrachtwagens al doet vermoeden, zijn zij de opvolgers van de Nikola One, die eveneens brandstofcellen heeft. Beide modellen zijn uitgerust met een elektrische aandrijflijn van 735 kW en een accupakket met een capaciteit van 320 kWh.

Enorme actieradius Nikola Two

Opvallend is de enorme actieradius die Nikola Motors met deze elektrische vrachtwagens weet te realiseren. De Nikola One had al een actieradius van 800 tot 1200 kilometer maar de Nikola Two zou zelfs een actieradius van 1900 kilometer kunnen halen. Dat is een afstand die deze elektrische truck interessant maakt voor het vrachtvervoer voor de langere afstanden.

Nikola Tre ook naar Europa

Voor de Europese markt is de rechtsonder afgebeelde Nikola Tre minstens zo interessant. Deze is wat compacter en minder futuristisch gevormd en heeft altijd nog een actieradius van 1200 kilometer. De Nikola Tre zou vanaf 2022 op de Europese markt moeten worden gebracht. Verdere technische details over deze waterstofvrachtwagen heeft Nikola Motors helaas nog niet vrijgegeven.

Samenwerking Nikola en Bosch

Nikola Motors vertrouwt wat betreft de technologie op het Duitse Bosch. Maar dat is niet het enige bedrijf dat bij de ontwikkeling betrokken was. Een internationaal team van ingenieurs werkte in totaal meer dan 22.000 uur aan het concept van Nikola Motors.

Revolutionaire geëlectrificeerde as

Jason Roycht, Vice President en Regional Business Unit Leader van Bosch Commercial Vehicles & Off-Road unit in Noord-Amerika, noemt de nieuwe Nikola Two truck revolutionair. De brandstofcelaandrijving van de vrachtwagen zorgt voor een enorme actieradius en stelt daarmee een nieuwe standaard. Ook was Bosch was ook betrokken bij de ontwikkeling van de speciale aandrijflijn. Het betreft hier ‘s werelds eerste geëlektrificeerde as voor bedrijfsvoertuigen met dubbele aandrijving. De as combineert transmissie, motor en aandrijfelektronica in één behuizing. Daarnaast beschikt de Nikola Truck over tal van andere functies, zoals de Bosch Vehicle Control Unit (VCU). Met deze centrale besturingseenheid kunnen onder andere over-the-air updates, realtime monitoring en bediening van de voertuigen zonder downtime worden uitgevoerd.

Aerodynamica

Er wordt door Nikola Motors ook veel aandacht aan de aerodynamica van de elektrische trucks besteed. Je zult op de Nikola trucks bijvoorbeeld geen grote buitenspiegels te vinden. Ze zijn vervangen door een hypermodern camerasysteem op de cabine. Het systeem projecteert in real time op monitoren in de cabine en kan het display aanpassen aan de situatie. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar vermindert ook de luchtweerstand door het ontbreken van buitenspiegels.

Elektrische terreinwagen en jetski

Nikola Motors maakt niet alleen trucks. Het bedrijf lanceerde op het evenement ook de Nikola NZT, een elektrisch aangedreven terreinauto. De eveneens getoonde ‘Reckless’ is de gemilitariseerde versie daarvan. Ook was er een volledig elektrische jetski, de Nikola Water Adventure Vehicle.

Nikola Motors

Daarnaast is Nikola Motors ook actief op het gebied van infrastructuur voor waterstofauto’s. Men streeft in de V.S. naar 700 waterstoftankstations in 2028. Op de website van Nikola wordt overigens ook over een wereldwijd netwerk gesproken. Nikola is momenteel bezig met een investeringsronde van anderhalf miljard dollar om haar producten op de markt te kunnen brengen. Nikola claimt dat het al meer dan 13.000 (weliswaar vrijblijvende) reserveringen voor haar trucks heeft mogen noteren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven