Nikola levert de eerste eenheden van de Tre

Nikola Tre BEV

De aandelen van het toen net beursgenoteerde bedrijf Nikola kelderden, toen bleek dat men tijdens een van de eerste presentaties geen zelfstandig rijdend prototype had laten zien. Men moest met de billen bloot en beloofde dat men de eerste exemplaren van de Nikola Tre eind 2021 zou leveren.

Het was een flinke tegenslag toen aan het licht kwam dat Nikola motors tijdens die bewuste presentatie een prototype van een helling liet rollen, maar de indruk wekte dat die truck door een elektromotor werd aangedreven. Dat gebeurde ruim voordat Nikola een beursgenoteerd bedrijf was, maar toch. De aandelen knalden van deze veelbelovende startup omlaag en de oprichter moest het veld ruimen. Het schijnt dat hij nog een rechtszaak tegemoet kan zien.

Nikola Tre BEV

Intentieverklaring voor honderd trucks

“Nikola heeft toegezegd zijn eerste Tre BEV-leveringen te doen in het vierde kwartaal van 2021”, aldus Nikola CEO Mark Russell. Deze belofte is nu net op tijd ingelost, want Nikola heeft zojuist zijn eerst lading elektrische trucks afgeleverd. De eerste eenheden van de Nikola Tre BEV werden deze week afgeleverd aan Total Transportation Services Inc. (TTSI). Dit logistieke bedrijf zal ze bij wijze van proef inzetten voor diverse transporttaken in de havens van Los Angeles en Long Beach. TTSI heeft een intentieverklaring gesloten voor de levering van in totaal honderd Nikola Tre trucks. Als de geleverde testexemplaren aan de eisen voldoen, zal Nikola in de loop van volgend jaar dertig eenheden van de Tre BEV aan TTSI leveren. Het jaar erop zal men nog eens zeventig eenheden van de Nikola Tre FCEV leveren die met brandstofcellen zijn uitgerust.

De havens van Los Angeles en Long Beach behoren tot de drukste haven in de Verenigde Staten. Volgens TTSI maken dieseltrucks hier jaarlijks zo’n vijf miljoen ritten. Daarbij stoten zij onder anderen ongeveer 2.600 ton stikstofoxiden uit. Nikola stelt dat de staat Californië de gevaren voor het milieu en de gezondheid aanzienlijk kunnen verminderen door emissievrije vrachtwagens te gebruiken.

De ‘normale’ Nikola Tre BEV moet een actieradius van maximaal 560 kilometer halen. De met brandstofcellen uitgeruste Tre FCEV moet zelfs 800 kilometer halen. Die heeft bovendien als voorbeeld dat waterstof tanken vele malen sneller gaat dan accu’s opladen.

Nikola Tre BEV

Vorig artikelCupra Born – Born to be electric
Volgend artikelNio introduceert met de ET5 nu ook een middenklasse sedan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in