Nikola Tre als elektrische vuilniswagens

Nikola gaat duizenden elektrische vuilniswagens bouwen

Wie Nikola Motor nog niet helemaal serieus neemt, moet zijn mening misschien heroverwegen. In Arizona vordert de bouw van de eerste fabriek van Nikola – met een capaciteit van 35.000 eenheden per jaar – namelijk snel. Het bedrijf verkocht deze maand alvast 2.500 elektrische vuilniswagens.

Gisteren kondigde Nikola aan dat het een overeenkomst heeft ondertekend met het in Phoenix gevestigde Republic Services voor de levering van 2.500 elektrische vuilniswagens. Bovendien is er een optie voor nog eens 2.500 eenheden op een later tijdstip. Republic Services is niet zomaar een klant, maar de op één na grootste dienstverlener op dit gebied in de Verenigde Staten.

Nikola’s elektrische vuilniswagen

Een elektrische vuilniswagen spreekt misschien niet zo tot de verbeelding. Maar juist dit soort auto’s worden ingezet op plaatsen waar emissievrij vervoer van groot belang is. In het geval van Nikola wordt het vermogen van de elektrisch vuilniswagens elektronisch beperkt tot 1.000 pk. Ondanks die beperking is het vermogen nog altijd bijna drie keer zoveel als van vergelijkbare vrachtwagens op CNG, zoals Republic nu gebruikt. De trucks zullen zowel zij- als voorlaadconfiguraties bevatten.

Normaal gesproken bestellen bedrijven als Republic geen complete trucks. Ze bestellen het chassis voor hun trucks bij de fabrikant en de opbouw en dergelijke bij een ander bedrijf. Nikola zal al eerste bedrijf in de markt complete trucks aan Republic leveren. De trucks hebben een bereik hebben van ongeveer 240 kilometer. Dat is ruim voldoende om hun dagelijkse routes te kunnen rijden. Volgens Nikola krijgen sommige van deze trucks een accupakket van maar liefst 720 kWh. Men verwacht in 2022 te kunnen beginnen met testen en de productie in 2023 op te starten.

Elektrisch aandrijving ideaal voor vuilniswagens

“De Nikola Tre aandrijflijn is ideaal voor deze markt, omdat deze dezelfde accu, besturing, omvormers en aandrijflijn gebruikt. Door het Tre-platform te delen, kunnen we de kosten voor beide programma’s verlagen door dezelfde onderdelen te gebruiken”, zegt Nikola oprichter Trevor Milton. “Republic Services zal ons helpen om ervoor te zorgen dat de Nikola Tre voldoet aan de eisen van de klant en de levenscyclus van het wagenpark. We zijn verheugd om hen te laten deelnemen aan het ontwerpproces”.

Van alle mogelijke toepassingen voor een elektrische truck is vuilnisvervoer misschien wel de meest ideale. Deze trucks maken immers meestal honderden stops op een dag. Sommige op slechts enkele meters van elkaar. Het directe beschikbare koppel van een elektrische aandrijflijn is daarbij ideaal. Het regeneratief remmen helpt daarbij om de accu tijdens het rijden van de route bij te laden.

Stil en emissievrij alternatief

Als er ooit een soort voertuigen is dat erom vraagt om vervangen te worden door elektrische voertuigen, dan is het wel de vuilniswagen. Geen stinkende, rokende en lawaaierige diesels meer die het afval in de steden en dorpen ophalen. In plaats daarvan rijdt er een stil en emissievrij alternatief. Nikola Motor lijkt het eerste bedrijf te zijn dat dat op grote schaal laat gebeuren.

De sterk gereduceerde brandstof- en onderhoudskosten van een elektrische truck in vergelijking met een dieseltruck, alsmede de meerwaarde van elektrisch rijden zijn belangrijke aspecten voor bedrijven als Republic.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven