Vorig jaar bleek dat de oprichter van Nikola Motor tijdens diverse presentaties een niet-functioneel voertuig een flauwe helling af had laten rijden. De aanvankelijk huizenhoge beurskoersen kelderden en meer tegenslagen volgden. Ondanks dat gaat de geplande productie van elektrische trucks in Europa gewoon van start.
Nikola stelde in de loop van het jaar zijn leveringsdoelstelling voor dit jaar wel tweemaal naar beneden bij. Dit onder meer wegens het gebrek aan computerchips. Maar de serieproductie van de Nikola Tre in Ulm moet nog dit jaar beginnen. Volgens de laatste verklaringen zullen er dit jaar 25 tot 50 voertuigen worden geleverd. Nikola heeft onder anderen een opdracht van 25 elektrische trucks voor een pilot in de haven van Hamburg. Een bescheiden aantal, maar het is een begin.
Belangrijke mijlpaal
Gerrit Marx, President Commercial & Specialty Vehicles bij Iveco’s moederbedrijf CNH Industrial zei op het evenement in de fabriek van Ulm: “Nu ligt onze focus op het verzekeren van het succes van deze operatie en het gezamenlijk het voortouw nemen in CO2-neutraal zwaar transport op lange en korte afstand.” “Dit is opnieuw een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van onze strategie en visie om een wereldleider te zijn in vervoersoplossingen zonder uitstoot,” voegde Nikola’s CEO Mark Russell daar aan toe.
De eerste exemplaren van de Nikola Tre gaan niet alleen naar Hamburg, er gaan ook een aantal exemplaren naar geselecteerde klanten in de VS gaan. Maar zoals aangekondigd tijdens de inwijdingsceremonie zal de haven van Hamburg de eerste Europese pilot-klant. Daar zal men vanaf volgend jaar 25 elektrische trucks als test voor diverse doeleinden worden ingezet.
Aandrijflijn en elektronica van Nikola, de rest van Iveco
Nikola kondigde vorig jaar aan dat het in Europa voor de productie van trucks zou gaan samenwerken met Iveco. De productiefaciliteit in het Duitse is nu klaar en ook officieel gepresenteerd. De eerste serieproductie is dus bescheiden maar men denkt op de middellange termijn aan aantallen tot wel 3.000 voertuigen per jaar.
De elektrische aandrijflijn is van Nikola, deze wordt ingebouwd in het bekende S-Way platform van Iveco wordt ingebouwd. Ook de bestuurderscabine is van Iveco. De door Nikola ontwikkelde componenten, zoals de aandrijvingen, besturingssystemen en het infotainment zijn dus nagenoeg onzichtbaar.
De elektrische versie van de in Ulm gebouwde Nikola Tre heeft een actieradius van maximaal 560 kilometer. Over twee jaar komt de Tre ook met een brandstofcel (van Bosch) op de markt. Deze zal een aanzienlijk grotere actieradius krijgen.