Nieuwe Volvo EX30 is klein én krachtig

Volvo EX30

Het is officieel: de Volvo EX30, het kleinste model van de Zweedse autofabrikant, is onthuld. Maar laat je niet misleiden door zijn compacte formaat. Deze elektrische SUV zou wel eens een gamechanger kunnen worden die de autowereld op zijn kop zet. Een betaalbare elektrische auto van een ‘premium’ merk, en dat mét SEPP-subsidie.

Gamechanger

De EX30 is een van de meest interessante nieuwe toevoeging bij de betaalbaardere elektrische auto’s. Volvo laat zien dat een goede elektrische auto niet per se heel duur hoeft te zijn. Met een prijskaartje dat ruim onder de €40.000 blijft, is de EX30 een van de meest betaalbare elektrische auto’s in dit formaat op de markt.

Goedkoop betekent in dit geval absoluut niet minderwaardig. De EX30 is niet alleen de kleinste, maar ook de snelste Volvo ooit. Hij combineert een compact ontwerp met indrukwekkende prestaties. Combineer dat met een scherpe vanafprijs en Volvo’s onverslaanbare imago van hoge veiligheid, en dan weet je dat de EX30 wel een groot succes moet worden. Wij durven nu al bijna te voorspellen dat de Volvo EX30 een van de bestverkochte elektrische auto’s van 2024 zal worden.

Mix van functionaliteit en esthetiek

Het design van de Volvo EX30 is een perfecte mix van functionaliteit en esthetiek. De auto heeft een compacte vormgeving die ideaal is voor stadsritten en gemakkelijk parkeren. Maar ondanks zijn kleine formaat, heeft de EX30 een robuuste en stoere uitstraling die je normaal gesproken zou verwachten van grotere SUV’s.

Volvo EX30De voorkant van de auto wordt gedomineerd door Volvo’s kenmerkende grille, die in dit model volledig gesloten is, iets wat gebruikelijk is bij een elektrische auto. De scherpe, hoekige koplampen dragen bij aan de moderne en dynamische uitstraling van de auto. Aan de achterkant vinden we de even kenmerkende verticale achterlichten van Volvo, die de breedte van de auto accentueren en bijdragen aan een gevoel van stabiliteit en veiligheid. De achterkant is verder vrij van onnodige versieringen, wat bijdraagt aan de strakke en minimalistische uitstraling van de auto.

Het interieur van de EX30 is net zo doordacht als het exterieur. Het dashboard is strak, minimalistisch en overzichtelijk, met een groot infotainment scherm dat centraal staat. De materialen zijn van hoge kwaliteit en geven het interieur een premium uitstraling. Volvo laat met het design van de EX30 zien dat het functionaliteit en esthetiek kan combineren in een compacte en betaalbare elektrische SUV.

Volvo EX30

Volvo’s rapste ooit

De Volvo EX30, die net als de nieuwe modellen van Smart en Zeekr op Geely’s SEA-platform staat, is uitgerust met een elektrische motor die zowel krachtig als efficiënt is. De auto is beschikbaar in drie aandrijfvarianten: Single Motor, Single Motor Extended Range en Twin Motor Performance. De Single Motor varianten leveren een vermogen van 272 pk (200 kW), terwijl de Twin Motor Performance variant een indrukwekkende 428 pk (315 kW) levert. Dit maakt de EX30 de snelste Volvo ooit, met een acceleratie van 0-100 km/u in slechts 3,6 seconden voor de Twin Motor Performance variant.

Actieradius 344 tot 480 kilometer

De Volvo EX30 is verkrijgbaar met LFP en NMC-accu’s. De Single Motor variant heeft een LFP-accu die de auto een WLTP-actieradius van 344 kilometer geeft, wat voldoende is voor de meeste dagelijkse ritten. Voor degenen die een grotere actieradius nodig hebben, biedt de Single Motor Extended Range variant met de NMC-accu een actieradius van maximaal 480 kilometer.

Opladen in 25 minuten

Het opladen van de Volvo EX30 is ontworpen om zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk te zijn. De auto kan uiteraard worden opgeladen aan een normale AC-laadpaal, waarbij de laadsnelheid waarschijnlijk 11 kW zal bedragen, en optioneel 22 kW. Voor sneller opladen onderweg kun je met de EX30 uiteraard een bezoekje aan een DC-snellader brengen. De laadsnelheid varieert afhankelijk van de variant, met de Twin Motor Performance variant die een laadcapaciteit van maximaal 153 kW biedt. Dit betekent dat je de accu van 10 tot 80 procent kunt opladen in iets meer dan 25 minuten.

Variant Aandrijving Accutype Vermogen (pk/kW) 0-100 km/u Actieradius
Single Motor Core/Plus Achterwielaandrijving LFP 272 pk / 200 kW 5,7 seconden 344 km
Single Motor Extended Range Core/Plus/Ultra Achterwielaandrijving NMC 272 pk / 200 kW 5,3 seconden 480 km
Twin Motor Performance Plus/Ultra Vierwielaandrijving NMC 428 pk / 315 kW 3,6 seconden 460 km

Volvo EX30

Volvo EX30

Veiligheid blijft eerste prioriteit

Veiligheid is altijd een topprioriteit bij Volvo en de EX30 is daarop geen uitzondering. De auto is uitgerust met een reeks geavanceerde veiligheids- en assistentiesystemen die ontworpen zijn om de bestuurder te ondersteunen en te beschermen. Onderstaand slechts enkele van de vele veiligheids- en assistentiesystemen die beschikbaar zijn op de Volvo EX30:

Pilot Assist

Een van de opvallende kenmerken is het geavanceerde Pilot Assist-systeem. Dit systeem biedt semi-autonome rijondersteuning door de auto binnen de rijstrook te houden en de snelheid aan te passen aan het verkeer voor de auto. Het is belangrijk om te benadrukken dat de bestuurder altijd de controle en verantwoordelijkheid behoudt, maar het systeem kan helpen om lange ritten minder vermoeiend te maken.

City Safety

Daarnaast is de EX30 uitgerust met een uitgebreid pakket aan actieve veiligheidssystemen, waaronder een verbeterd City Safety-systeem. Dit systeem kan voetgangers, fietsers en grote dieren detecteren, zowel overdag als ‘s nachts. Het kan ook tegemoetkomend verkeer detecteren en, indien nodig, automatisch remmen om een aanrijding te voorkomen.

Blind Spot Information System

Verder is er een Blind Spot Information System (BLIS) met Steer Assist. Dit systeem waarschuwt de bestuurder voor voertuigen in de dode hoek en kan zelfs stuurhulp bieden om een mogelijke aanrijding te voorkomen.

Cross Traffic Alert

Ten slotte is er het Cross Traffic Alert-systeem, dat helpt bij het achteruitrijden uit een parkeerplaats. Het systeem waarschuwt de bestuurder voor naderende voertuigen en kan, indien nodig, automatisch remmen.

Vanaf vandaag te bestellen

De orderboeken voor de EX30 zijn geopend en de vraag is hoog. In veel landen kunnen klanten al online pre-orders plaatsen. Op de Nederlandse website zijn we nog niet zo ver maar dat is een kwestie van tijd. De Nederlandse importeur geeft aan dat de EX30 vanaf vandaag besteld kan worden terwijl de orderboeken in andere markten op een later tijdstip zullen openen. Onderstaand de uitvoeringen en prijzen.

Prijzen

Variant Uitvoering Prijs
Single Motor Core €36.795*
Single Motor Plus €39.795*
Single Motor Extended Range Core €41.495*
Single Motor Extended Range Plus €44.935*
Single Motor Extended Range Ultra €47.995
Twin Motor Performance Plus €49.995
Twin Motor Performance Ultra €52.995

* Komt in aanmerking voor SEPP-subsidie

Vorig artikelElektrische auto’s opladen op het spoor: het zoveelste “Plan B”
Volgend artikelForsee Flex-Plus accumodules voor zware elektrische voertuigen

2 REACTIES

  1. Correcties:

    De Single Motor varianten hebben achterwielaandrijving (RWD) ipv voorwiel.

    De Extended Range versies (met NMC batterij) hebben optioneel een 22kW ipv 11kW on-board lader voor AC.

  2. Klopt helemaal, Martijn. Net als de nieuwere versies van de (X)C40 heeft de EX30 Single Engine inderdaad achterwielaandrijving. Ik heb het artikel aangepast. Dank voor je opmerkzaamheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in