Nieuwe Tesla voor 41 mille? Column door Werner Budding

Tesla Model 3 ook subsidie?

Hoewel nog ‘in consultatie’, lijkt weinig de naderende subsidieregeling voor nieuwe elektrische auto’s meer in de weg te staan. Tenzij de financiële tegemoetkomingen aan door de gevolgen van het Corona-virus getroffen Nederlandse bedrijven de uitpuilende zakken van onze overheid zo diep raken, dat de aankoopbonus alsnog sneuvelt. Of wordt uitgesteld. Laten we er vooralsnog even vanuit gaan dat de bonusregeling gewoon ingaat, op 1 juli aanstaande, zoals voorgesteld. Welke consequenties heeft dit in de markt, los van het feit dat de elektrische auto bij de privérijder in populariteit zal stijgen?

Genadeklap voor A-segment

Het zwaar onder druk staande A-segment kan wel eens het laatste zetje krijgen om definitief uit het Nederlandse verkoopprogramma te verdwijnen. Neem de drieling van PSA (Peugeot en Citroen) en Toyota. Zeker is dat deze samenwerking eindigt; ergens in 2022 stopt de levering van de Aygo, C1 en 108. Niet vanwege een gebrek aan succes, er zijn ruim meer dan één miljoen van deze kleintjes geproduceerd. Een vervolg op de drieling komt niet omdat de marge op deze A-segment auto’s te beperkt is.

Merken als Hyundai en Ford gaven eerder al aan dat de ontwikkelingskosten van de zogenaamde stadsauto’s relatief hoog ligt, en de marges betrekkelijk laag. Nu je binnenkort wellicht een e.GO of een elektrische Dacia kunt aanschaffen voor de prijs van een A-segment auto, dan zal het succes van de kleintjes met benzinemotor verder afnemen. Overigens is het voor de Seat-, Skoda- en Volkswagen-dealers enigszins tragisch dat net nu die vier mille overheidskorting nadert de beschikbaarheid van de elektrische versies van de Mii, Citigo en Up stokt. Alle productieplaatsen van de elektrische varianten van deze drieling zijn vergeven.

Subsidiepotje is zo leeg

Privé-rijders die een volledig elektrische auto aanschaffen met een prijs tussen de 12.000 en 45.000 euro komen in aanmerking voor de vier mille overheidssubsidie. De financiële hulp bij aanschaf gaat door tot 2025, op basis van afbouw. Dien je in 2025 een subsidieaanvraag in, dan ontvang je bij goedkeuring 2.550 euro voor de aanschaf of privatelease van een nieuwe elektrische auto. Maar houd er rekening mee dat de pot met geld tegen die tijd hartstikke leeg is. Den Haag heeft 252.000.000 euro beschikbaar gesteld. Dat bedrag is bedoeld voor aankoop (of privatelease) van zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Gaan we even alleen uit van nieuwe EV’s, dan kan Den Haag 63.000 keer de volledige subsidie geven. Iedereen die daarna komt, heeft pech. Oftewel, wees er vlot bij. Want het kan wel eens hard gaan.

Tesla Model 3 als prijspakker

Eerdere financiële voordelen zoals geen of lage bijtelling van elektrische auto’s werden door het grote publiek nogal eens als Tesla-stimulans gezien. Deze nieuwe aankoopsubsidie moet juist de privérijder aanzetten tot aankoop. Maar wat gebeurt er als Tesla de prijs van de Model 3 Standard Range verlaagt? De instapversie van Model 3 kost nu 48.980 euro maar we weten dat Elon en zijn kornuiten met grote regelmaat rommelen met de prijzen. Afhankelijk van voorraad en productiesnelheid fluctueren de prijzen flink. Tesla kan dus prima vier mille van de prijs schrapen, waardoor een Model 3 beschikbaar is voor 44.980 euro. Min de 4000 euro Haagse bijloop, en je rijdt voor 41.000 een bijzonder fijne, fonkelnieuwe Model 3. Reken erop dat Tesla Nederland een prijsverlaging gaat toepassen zodat de Model 3 ook in het rijtje voordeelpakkers komt.

Vorig artikelOpel Ampera-E voert dankzij prijsdumping nog heel even de ranglijsten aan
Volgend artikelSion Power test sterk verbeterde lithium-ioncellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in