Nieuwe Tesla Model Y pas in 2021 naar Nederland, prijzen al bekend

Het puberale grapje van Elon Musk is compleet. Tesla maakt nu de Model S, Model 3, Model X en straks de Model Y. S3XY… get it? Hoe dan ook, de Model Y is er voor de grote aantallen. Musk verwacht dat de cross-over beter zal verkopen dan alle andere Tesla’s samen. Pas in 2021 zullen we hem ook hier in Nederland kunnen rijden.

Qua design geen verrassingen. De Model Y is een hoger op de wielen staande Model 3 met een nog iets bollere rug. Het interieur is nagenoeg gelijk aan dat van de Model 3, dus is er een dashboard met vrijwel geen knoppen en een 15-inch scherm boven de middentunnel. Optioneel is de Model Y echter leverbaar met een opklapbare derde zitrij.

Standard Range

Er komen vier uitvoeringen op de markt, waarvan de minst dure natuurlijk nog even op zich laat wachten. Die Model Y Standard Range heeft achterwielaandrijving, komt 370 kilometer ver en wordt in het voorjaar van 2021 pas in de Verenigde Staten verwacht. Daar gaat hij 39.000 dollar kosten.

Van de andere varianten zijn al Nederlandse prijzen bekend. Er is een Long Range met achterwielaandrijving (480 kilometer, 56.000 euro), een Dual Motor AWD (450 kilometer, 60.000 euro) en een Performance (450 kilometer, 69.000 euro). Die laatste gaat in 3,5 seconden naar 100 km/h, maar dat lijkt ons minder relevant dan de actieradius.

Productie

De Long Range, Dual Motor AWD en Performance zouden begin volgend jaar al in de Verenigde Staten op de markt moeten komen. Een jaar later is het de beurt aan Europa. Tijdens de persconferentie afgelopen nacht liet Tesla-topman Elon Musk al weten dat de productie het moeilijkste gedeelte gaat worden. Het is zijn bedrijf immers slechts met de hakken over de sloot gelukt om de Model 3-productie op orde te krijgen.

Een miljoen

Wat dat betreft maakt Musk het zichzelf wederom niet gemakkelijk. In de afgelopen elf jaar heeft Tesla zo’n 500.000 auto’s geproduceerd. Dat moeten er, volgens de fanatieke twitteraar, binnen twaalf maanden vanaf nu precies 1 miljoen zijn. Mission impossible? We gaan het zien.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven