Nieuwe strategie voor alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi

alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi strategie

Het broeide al eventjes in de alliantie, mede dankzij de transitie naar e-mobiliteit moest er iets veranderen. Het gedoe rond voormalig topman Carlos Ghosn en de Corona-crisis deden daar nog een schepje bovenop. De alliantie tussen Renault, Nissan en Mitsubishi maakte vandaag haar aangepaste strategie bekend.

De basisvoorwaarde van de alliantie blijft onveranderd “een uniek strategisch en operationeel partnerschap in de automotive wereld”. Renault, Nissan en Mitsubishi gaan dan ook voort met de huidige activiteiten in de bestaande Alliantie, zoals een gezamenlijke inkoop.

Sterke uitgangspositie

Jean-Dominique Senard, voorzitter van de Operating Board van de alliantie en van Renault, is van mening dat de alliantie “een sterke uitgangspositie in het altijd veranderende wereldwijde automotive landschap” creëert. Hij vervolgt: “Het nieuwe businessmodel maakt het voor de Alliantie mogelijk om het maximale te halen uit elkaars bedrijfsmiddelen en capaciteiten, elk bouwend op hun respectievelijke culturen en verworvenheden. De drie ondernemingen van de Alliantie zullen wereldwijd actief zijn in alle voertuigsegmenten en technologieën en ze voor elke consument toegankelijk maken. Waarbij het belang van competitiviteit, de duurzaamheid, de winstgevendheid en de verantwoording voor sociale aspecten en leefmilieu wordt verhoogd.”

Leader-follower strategie

De bedrijven gaan een nieuwe leader-follower-strategie volgen. Senard heeft hoge verwachtingen van de nieuwe strategie. Bovenop de synergie die nu al wordt bereikt, leidt de nieuwe strategie naar verwachting leidt “tot een reductie van investeringen tot aan 40%”. In de nieuwe strategie zullen de drie bedrijven samenwerken om:

  • De standaardisatiestrategie verder door te voeren.
  • Per productsegment te focussen op een moedermodel en zustermodellen.
  • De leidende modellen en hiervan afgeleide voertuigen voor elk merk met de meeste competitieve setup te produceren.
  • De product-sharing bij lichte bedrijfsauto’s, waar de nieuwe strategie al in werking is getreden, te vervolgen.

Investeringen delen

De partners van de alliantie gaan op het gebied van technologische efficiency door met het delen van de investeringen in platformen, aandrijflijnen en technologieën. Die aanpak is een succes gebleken bij de ontwikkeling van aandrijflijnen en platformen. Hij leidde bijvoorbeeld tot een succesvolle marktintroductie van het CMF-B platform waarop de Renault Clio en Nissan Juke worden gebouwd. Men verwacht dat de CMF-C/D en CMF-EV platforms zullen spoedig volgen.

Focus op kernmarkten

De Alliantie betitelt de verschillende delen van de wereld als ‘referentieregio’s’. Daarbij focust elke onderneming op zijn kernmarkten. Deze kan daar dan de meest competitieve speler op die markt te zijn. Die onderneming kan dan een referentie voor de andere partners zijn om hun competitiviteit te verhogen. Renault wordt de ‘leider’ in Europa, Zuid-Amerika en Noord-Afrika. Nissan zal dat zijn in China, Noord-Amerika en Japan terwijl Mitsubishi op ASEAN en Oceanië focust.

Minder platforms

De beoogde besparingen wil men ook bereiken door het aantal platforms te verminderen. Zo reduceert de alliantie in Latijns-Amerika reduceert de Alliantie het aantal platforms in het B-segment van vier naar slechts een. Dit platform gaat op twee locaties in Brazilië produceren om zo de productiecapaciteit maximaal te benutten. Bovendien breidt men het nieuwe leader-follower-plan uit van platforms en aandrijflijnen naar alle sleuteltechnologieën. Daarbij krijgt elke partner een eigen verantwoordelijkheid. Nissan neemt het autonoom rijden op zich. Renault wordt leider voor Connected-car technologie voor Android-gebaseerde systemen terwijl Nissan dat in China oppakt. Interessant is ook dat Renault verantwoordelijk wordt voor E-body, het hart van de elektrische architectuur. De elektrische platformen (e-PowerTrain/ePT) verdeelt men over Renault (CMF-A/B), Nissan (CMF-EV) en Mitsubishi (PHEV voor C- en D-segment).

Productfolio

Ook de ontwikkeling van het productportfolio baseert de alliantie op de nieuwe leader-follower-strategie. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat Nissan de leiding neemt voor de vernieuwing in het C-SUV-segment na 2025. Renault gaat dat op zijn beurt doen voor de vernieuwing in het B-SUV-segment in Europa. Uiteindelijk zal in 2025 bijna 45% van de modellen van de alliantie volgens de nieuwe strategie worden ontwikkeld en geproduceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in