informatie laadpunten openbaar

Nieuwe regeling maakt informatie laadpunten openbaar

Iedereen die ook maar iets met elektrische rijden te maken heeft, ergert zich zo nu en dan aan het gebrek aan openbare informatie over openbare laadpunten. Daar gaat nu verandering in komen. De Regeling gebruikersinformatie oplaadpunten is ondertekend en per 1 juli aanstaande van kracht.

Dat betekent dat alle informatie over de laadpalen in Nederland, zoals de locatie, de laadsnelheid, beschikbaarheid en de tarieven verplicht openbaar moet worden gemaakt. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, ondertekende vorige week de Regeling gebruikersinformatie oplaadpunten waarin het bovenstaande is vastgelegd. Wie de hele regeling wil lezen, kan het betreffende in de Staatscourant lezen.

Behoefte aan informatie

Omdat het laden van een elektrische auto anders gaat dan het tanken van een brandstofauto, hebben veel elektrische rijders behoefte aan goede en actuele informatie over laadpunten. Ten eerste de exacte locatie, maar ook het type aansluiting, de laadsnelheid, de prijs en natuurlijk ook de beschikbaarheid. De exploitanten van laadpalen zijn al een tijdje bezig om dit steeds beter inzichtelijk te maken maar dit wordt nu dus ook een wettelijke verplichting.

De zojuist genoemde gegevens moeten per 1 juli 2021 verplicht openbaar zijn. Per 1 januari aanstaand moet er nog meer informatie beschikbaar komen. Dan moeten de exploitanten van laadpunten namelijk ook informatie over de openingstijden, de leverancier van de stroom en ook het percentage duurzaam opgewekte stroom vermelden.

Ook aan derden

In de regeling staat dat de exploitanten de informatie niet alleen via hun eigen app of website moeten tonen. Ze moeten de data ook beschikbaar stellen aan derden. Die kunnen daar bijvoorbeeld vergelijkingswebsites of -apps mee maken, of de informatie in navigatiesystemen gebruiken.

Het uiteindelijke doel is dat elektrische rijders straks snel en eenvoudig alle benodigde informatie kunnen vinden om hun auto bij publieke laadpunten op te laden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven