Nieuwe Peugeot e-3008 luidt een nieuw tijdperk bij Stellantis in

Peugeot e-3008

Stellantis is bezig met een geheel serie nieuwe platforms, genaamd STLA. De nieuwe Peugeot e-3008, een elektrische ‘Fastback-SUV’, staat hier als allereerste op. Dankzij de combinatie van een indrukwekkende efficiëntie en een fors accupakket biedt hij een flinke actieradius tot wel 700 kilometer.

Nieuwe maatstaven?

Hiermee slaat de Peugeot e-3008 niet alleen een nieuwe bladzijde omslaat voor het merk met de leeuw, maar luidt hij ook een nieuw tijdperk in voor Stellantis. De nieuwe Peugeot e-3008 biedt naast de geavanceerde technologie van dat nieuwe platform en een indrukwekkend bereik ook een bijzonder stijlvol ontwerp. Met die combinatie zou de e-3008 – mits concurrerend geprijsd – wel eens nieuwe maatstaven in het elektrische SUV-segment kunnen zetten.

Peugeot e-3008

Het nieuwe STLA-Medium platform

De 4,54 meter lange Peugeot e-3008 is de eerste auto van Stellantis die gebruikmaakt van het nieuwe STLA Medium platform. Dit platform is ontworpen om een breed scala aan elektrische voertuigen te ondersteunen en biedt een modulaire aanpak voor verschillende carrosserievormen. Het platform biedt onder anderen een zeer efficiënt energiebeheer.

Stellantis heeft vier versies van het STLA-platform op de planning staan:

 • STLA Small voor voertuigen in het B/C segment
 • STLA Medium voor voertuigen in het C/D segment
 • STLA Large voor voertuigen in het D/E/F segment
 • STLA Frame voor grote pick-ups en lichte bedrijfswagens

Prestaties

Wat prestaties betreft, stelt de nieuwe Peugeot e-3008 allerminst teleur. Ten eerste de aandrijflijnen, waarbij kopers de volgende keuzes kunnen maken:

 • Single Motor met een vermogen van 157 kW (210 pk)
 • Long Range met een vermogen van 170 kW (230 pk)
 • Dual Motor met vierwielaandrijving en een systeemvermogen van 240 kW (320 pk).

De twee motoren van de meest krachtige versie zorgen voor een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,2 seconden. De auto biedt vier rijmodi: Normal, Eco, Sport en 4WD. Deze modi kunnen worden geselecteerd via een knop op de middenconsole en zijn ontworpen om de bestuurder te voorzien van de beste prestaties onder verschillende rijomstandigheden.

 • Normal
  Deze modus biedt een evenwichtige rijervaring, waarbij het vermogen en koppel iets afnemen bij een gasinput tussen 0-70%.
 • Eco
  In deze modus wordt het vermogen en koppel beperkt om het energieverbruik te minimaliseren, wat resulteert in een efficiëntere rijervaring.
 • Sport
  Deze modus is ontworpen voor een meer dynamische rijervaring, met specifieke configuraties voor de stuurbekrachtiging, het gaspedaal en de versnellingsbak.
 • 4WD
  Deze modus is beschikbaar bij snelheden tot 135 km/u en verdeelt het vermogen over alle vier de wielen, wat vooral nuttig is op gladde oppervlakken zoals sneeuw of modder.

Actieradius tot 700 kilometer

De Single Motor en Dual Motor hebben een accupakket van 73 kWh, waarmee een actieradius van 525 km mogelijk is. De Long Range beschikt over een accupakket met een capaciteit van maar liefst 98 kWh waarmee de Peugeot e-3008 een actieradius van 700 kilometer haalt. Bijzonder knap dat de ontwikkelaars een dergelijk groot accupakket in deze compacte auto met een wielbasis van slechts 2,73 meter weten te integreren.

De actieradius is zoals gebruikelijk berekend aan de hand van het energieverbruik volgens de WLTP-normen. Met een verbruik van nog geen 14 kWh per 100 kilometer is de Peugeot e-3008 een van de meest efficiënte elektrische SUV’s op de markt.

Een deel van die hoge efficiëntie komt voor rekening van het geavanceerde thermische beheer van de accu dat een geoptimaliseerd bereik, een langere levensduur en snelle oplaadtijden moet garanderen. Ook de (optionele) warmtepomp zal uiteraard bijdragen aan de efficiëntie. Dat geldt natuurlijk ook voor de stroomlijn (Cw 0,28).

De laadpoort van de Peugeot e-3008 is uitgerust met een laadaansluiting die zich bevindt op het linker achterscherm van het voertuig. Voor AC-laden heeft de e-3008 standaard een 3-fase onboardlader met een capaciteit van 11 kW, terwijl er ook een optionele 22 kW lader beschikbaar is. Wat het DC-laden betreft, is de e-3008 in staat om laadsnelheden tot 160 kW. De accu kan in (minder dan) 30 minuten worden opgeladen van 20% tot 80%.

Geen coupé maar Fastback-SUV

Het ontwerp van de nieuwe Peugeot e-3008 is een fraaie mix van elegantie en functionaliteit. Uiteraard passend bij de nieuwste designtaal van het Franse merk, waarbij de ontwerpers zo verstandig zijn om ieder model toch duidelijk onderscheidend en herkenbaar te maken. Dat gaat zeker op voor de nieuwe Peugeot e-3008. Deze is dankzij de gestroomlijnde carrosserie en een brutaal, opvallend front ook een aardige blikvanger.

Ondanks zijn vrij compacte formaat – een lengte van 4,54 meter, een breedte van 1,89 meter en een hoogte van 1,64 meter – biedt de auto voldoende ruimte voor vijf passagiers en bagage.

Interieur

Het interieur van de nieuwe Peugeot e-3008 is een samensmelting van mooie, hoogwaardige materialen, geavanceerde technologie en doordacht design. Het meest opvallende kenmerk is natuurlijk de nieuwe Peugeot Panoramic i-Cockpit: een 21-inch gebogen panoramisch display dat zich uitstrekt van het linkeruiteinde van het dashboard tot aan de middenconsole. Dit display dient als instrumentenpaneel en touchscreen, en is zo ontworpen dat het zowel voor de bestuurder als voor de voorpassagier gemakkelijk toegankelijk is. Het scherm is licht gebogen en naar de bestuurder gepositioneerd voor optimale ergonomie.

De LED-sfeerverlichting, met keuze uit 8 verschillende kleuren, versterkt het high-tech karakter van het interieur. Deze verlichting is strategisch geplaatst om het zwevende effect van het panoramische display te benadrukken. De afwerking in aluminium op het dashboard en de deurpanelen weerspiegelt de lichteffecten van de sfeerverlichting, wat bijdraagt aan een harmonieuze en luxe sfeer in de cabine.

Ook biedt de e-3008 een scala aan gebruiksvriendelijke functies. De i-Toggles zijn aanraakgevoelige knoppen op het dashboard die volledig programmeerbaar zijn. Ze bieden snelle toegang tot tien favoriete functies van de gebruiker, zoals navigatie, media en klimaatregeling. De middenconsole is ruim en overzichtelijk, met een totaal van 17 verschillende opbergruimtes die samen ongeveer 34 liter aan opslagruimte bieden. Hier bevinden zich ook meerdere USB-C-aansluitingen en 12-volt stopcontacten voor zowel de voor- als achterpassagiers. Natuurlijk ontbreken connectiviteitsopties zoals Apple CarPlay en Android Auto ook niet.

Wat de transmissie betreft, zijn de bedieningselementen nu rechts van het stuur geplaatst, naast de start/stopknop van de auto. Dit maakt de middenconsole vrij en zorgt voor een ruimtelijker gevoel in de cabine. Het interieur van de e-3008 is niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk. Het moet zowel de bestuurder als de passagiers een hoogwaardige en technologisch geavanceerde rijervaring bieden.

Uiteraard is de Peugeot e-3008 uitgerust met diverse rijhulpsystemen zoals adaptieve cruise control, lane-keeping assist en een 360-graden camerasysteem.

Handig is de V2L (Vehicle to Load) mogelijkheid, waarmee de aandrijfaccu van de e-3008 kan worden gebruikt om externe elektrische apparaten van stroom te voorzien. Dit kan variëren van het opladen van een e-bike tot het aandrijven van een elektrisch apparaat. Het V2L-systeem kan maximaal 3 kW en 16A leveren, wat voldoende is voor de meeste draagbare apparaten.

Uitrustingsniveaus

De e-3008 is beschikbaar in twee uitrustingsniveaus: Allure en GT. De Allure-versie biedt standaardfuncties zoals keyless entry, HD-achtercamera en LED-verlichting. De GT-versie gaat nog een stap verder met functies zoals 20-inch lichtmetalen wielen, Pixel LED-koplampen en een geavanceerd infotainmentsysteem.

Begin volgend jaar

De nieuwe Peugeot e-3008 betreedt een markt die al behoorlijk verzadigd is met elektrische SUV’s. Maar, dankzij zijn indrukwekkende specificaties en het nieuwe STLA Medium platform, heeft de e-3008 aardig wat mogelijkheden om zich te onderscheiden van de concurrentie. Uiteraard hebben merken zoals Skoda, Tesla en Volkswagen vergelijkbare modellen, maar de Peugeot e-3008 biedt een behoorlijk unieke combinatie van ruimte, bereik, prestaties, technologie én een attractief design.

Hoewel de exacte prijs nog niet is vrijgegeven, kan het niet anders of de Peugeot e-3008 zal concurrerend zijn geprijsd in vergelijking met andere elektrische SUV’s in hetzelfde segment. De auto zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 op de markt komen. Tegen die tijd weten we meer over de prijzen.

 

Vorig artikelOffroad zonneauto Stella Terra laadt zelf zijn accu op
Volgend artikelProducent Streetscooter is failliet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in