Mini Brexit Oxford stilgezet

Nieuwe Mini gaat vanwege Brexit in de koelkast

De automobielindustrie ondervindt al eerste gevolgen van de Brexit. BMW is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe versie van de Mini, die in het Britse Oxford moet worden gebouwd. Eerder zei BMW dat de Brexit geen beletsel zou zijn. Maar het project wordt vanwege de Brexit toch voorlopig stilgezet.

Te veel onzekerheden rond de Brexit

Nu moeten we wel nuanceren dat niet de Brexit op zich de reden is op het project voorlopig te staken. Het gaat vooral om de onzekerheden rond de Brexit. We zitten nu immers in een overgangsfase die nog bijna een jaar duurt. Men streeft er in de onderhandelingen over de uiteindelijke voorwaarden naar een handelsakkoord met een redelijke vrije handel. Maar totdat de EU en het Verenigd Koninkrijk daarover afspraken hebben gemaakt, is er nog niets zeker. Tot die tijd weten we niet welke gevolgen de Brexit daadwerkelijk heeft. BMW acht die onzekerheden over bijvoorbeeld invoerheffingen en douanecontroles te groot om enorme bedragen in de fabriek in Oxford te investeren en om daar dan de nieuwe, volledig elektrische Mini te gaan bouwen.

Kansen voor Born?

Op dit moment wordt de Mini zowel in Oxford als Born gebouwd. Vorig jaar maakte BMW bekend dat de productie van de volgende generatie van de Mini – ondanks de naderende Brexit – in Oxford zou worden geconcentreerd. Mocht BMW uiteindelijk besluiten om de nieuwe Mini niet meer of slechts beperkt in Oxford te bouwen, is het natuurlijk mogelijk dat die alsnog in Born wordt geproduceerd.

Of wordt de productie naar China overgeheveld?

Het is ook mogelijk dat de volgende generatie alleen nog maar in China wordt gebouwd. BMW heeft namelijk afgesproken dat die daar sowieso al voor de Chinese markt wordt geproduceerd. Het concern heeft daarvoor een joint venture met Great Wall Motors opgericht.

Lifecycle verlengen

BMW heeft in een interview met persbureau Reuters dat men de risico’s wil beperken door de productie daar te verminderen en er voorlopig ook niet te investeren. Ook wil men op ontwikkelingskosten besparen. Dat betekent dat de huidige generatie van de Mini iets langer mee moet gaan. Men stelt de lancering van de nieuwe Mini niet uit maar men verlengt de lifecycle van de huidige Mini. BMW weet dit heel diplomatiek te brengen maar het is natuurlijk geen goed nieuws voor de medewerkers van de fabriek in Oxford.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven