Nieuwe Mercedes-Benz eSprinter krijgt actieradius tot 400 kilometer

Nieuwe Mercedes-Benz eSprinter

Nadat Mercedes-Benz Vans onlangs al melding maakte van een praktijktest met de vernieuwde elektrische eSprinter, was het wachten op de officiële onthulling, die gisteren plaats vond. Volgens Mercedes-Benz scoort de vernieuwde eSprinter op het gebied van efficiëntie, rijbereik en laadvolume.

Drie modules

Mercedes-Benz heeft de nieuwe versie van de eSprinter bestelwagen uit drie modules opgebouwd: “Deze maken de grootst mogelijke vrijheid mogelijk bij de ontwikkeling en vormgeving van diverse uitbreidingen en opbouw, die voorheen alleen bekend waren van de conventioneel aangedreven Sprinter”. Die modules bestaan uit het voorste gedeelte (de trekkop), de in het chassis geplaatste module met het accupakket en het achterste gedeelte met de aandrijflijn.

De trekkop bevat alle hoogspanningscomponenten. Deze kan worden gecombineerd met alle voertuigvarianten, ongeacht de wielbasis en de accucapaciteit. In het chassis bevindt zich het ruimtebesparende accupakket. De achtermodule, met daarin de elektrisch aandrijving, kan ook met alle varianten van de nieuwe eSprinter worden gecombineerd.

Nieuwe Mercedes-Benz eSprinter

Lancering eind dit jaar

We moeten er nog even op wachten maar in de tweede helft van dit jaar zal Mercedes-Benz de nieuwe eSprinter lanceren in de VS en Canada, en eind dit jaar ook in Europa. De nieuwe eSprinter wordt dan eerst gebouwd met het grootste (113 kWh) accupakket, de hoge carrosserie en een laadvolume van 14 m³. Later zal men ook een open versie en versies met kleinere accupakketten toevoegen.

Mathias Geisen, topman van Mercedes-Benz Vans: “Met de nieuwe eSprinter tillen we het segment van de elektrische grote bestelwagens naar een nieuw niveau. De triade van efficiëntie, bereik en laadvolume met gelijktijdige TCO-optimalisatie maakt de nieuwe eSprinter tot de meest veelzijdige Mercedes-Benz eVan ooit”.

Actieradius tot 400 kilometer

Nadat we eerder al enthousiaste verhalen over de actieradius hoorden, is het geen verrassing dat Mercedes-Benz een WLTP-actieradius van maximaal 400 kilometer opgeeft. Bij het rijden in stedelijke gebieden zou zelfs een actieradius tot 500 kilometer mogelijk moeten zijn. Dit maakt de eSprinter niet alleen aantrekkelijk voor bezorging op de laatste kilometer maar ook voor koeriersdiensten, servicemonteurs, campers en nog veel meer.

Nieuwe Mercedes-Benz eSprinter

Aandrijflijn

Er zijn twee componenten die de elektrische aandrijflijn (eATS) in de nieuwe eSprinter zo efficiënt maken. Dat zijn volgens Mercedes-Benz Vans de efficiënte elektromotor en de elektrische achteras. Deze worden beiden voor het eerst worden toegepast in een elektrische bestelwagen van Mercedes-Benz. De ongeveer 130 kilo wegende synchrone motor met permanente magneet heeft volgens de fabrikant een bijzonder hoog rendement en een geoptimaliseerd thermisch beheer.

De motor zal verkrijgbaar zijn met een piekvermogen van 100 en 150 kW en heeft een maximaal koppel van 400 Newtonmeter. Door de toepassing van die elektrisch aangedreven achteras kan men ook open modellen bouwen. Dit biedt vele voordelen met betrekking tot uitbreidingen en opbouw, verschillende voertuiglengtes (A2 en A3), maximaal bruto voertuiggewicht (tot 4,25 ton) en treklasten (tot 2 ton).

Vooralsnog levert Mercedes-Benz de nieuwe eSprinter dus met een 113 kWh LFP-accu. Later volgen ook accupakketten van 56 en 81 kWh. Het opladen van het accupakket kan uiteraard met AC en DC.  Aan de normale 3-fasen laadpaal kan dat met 11 kWh. Bij de DC-snellaadstations heeft de nieuwe eSprinter een laadsnelheid van maximaal 115 kW. Daarmee kan het 56 kWh accupakket in ongeveer 28 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen. Bij het 113 kWh accupakket duurt dat zo’n 42 minuten.

Nieuwe Mercedes-Benz eSprinter

MBUX

Alle moderne auto’s en bedrijfswagens staan ongeveer bol van allerlei mogelijkheden op het gebied van digitalisering en infotainment. Zo ook de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter, waar de navigatie met “Electric Intelligence” bijvoorbeeld de actuele actieradius in real time, afhankelijk van de actuele verkeerssituatie en de topografie van de route. Het navigatiesysteem berekent ook de best mogelijke laadstrategie om de bestemming snel te bereiken of om op de bestemming met het gewenste laadniveau aan te komen. De authenticatie en betaling – via de Mercedes me service – bij de laadstation kan ook via MBUX. Verder biedt de nieuwe MBUX naar eigen zeggen verbeterde prestaties, uitgebreide personalisatiemogelijkheden en optimalisaties van de “Hey Mercedes” spraakassistent.

Zoals de fabrikant zelf zegt: “De innovatieve Mercedes-Benz User Experience (MBUX) met de nieuwste software-generatie wordt gebruikt, zoals klanten die tot nu toe alleen kenden van Mercedes-Benz personenauto’s. Talrijke functies en diensten ondersteunen de klant in zijn dagelijks leven met een elektrisch voertuig”.

Vorig artikelVelocifero onthult zijn nieuwe elektrische 2023-modellen
Volgend artikelRose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in