Nieuwe LEV van Goupil is interessant emissievrij alternatief

Goupil G6 LEV

Wie denkt dat die lichtgewicht elektrische vrachtwagentjes geen grote markt vertegenwoordigen: de Franse specialist Goupil heeft er al zo’n 20.000 gebouwd. Op de Franse vakbeurs Solutrans presenteerde Goupil een nieuwe elektrische bestelwagen, de G6. Deze moet gaan concurreren met de populaire bestelwagens.

Elektrische bestelwagen

De Goupil G6 heeft namelijk een laadvermogen van 1,2 ton en een laadvolume van 9 kubieke meter. Dat komt aardig in de buurt van bestelwagens zoals die worden gebruikt door bezorgers en ambachtslieden. Ook deze hebben in de nabije toekomst te maken met de emissienormen zodat ook die over enkele jaren in de stedelijke gebieden alleen emissievrij mogen rijden. De Goupil G6 zou dan een interessant alternatief kunnen zijn, ook omdat deze al vanaf het derde kwartaal van 2020 in productie gaat. Veel fabrikanten hebben al elektrische bestelwagens aangekondigd maar de meeste daarvan zijn nog niet leverbaar.

Een of twee accu’s

De maximumsnelheid van de G6 is 80 km/u waarmee hij prima met het overige verkeer mee kan komen in de stad. De Goupil G6 heeft een accupakket dat bestaat uit een of twee lithium-ionaccu’s met een capaciteit van 15 kWh. Met één accu zou het bereik 100 kilometer moeten zijn. Dat is voor de meeste ambachtslieden voldoende. Bezorgers zullen meestal genoeg hebben aan de 200 kilometer actieradius die het 30 kWh accupakket biedt. Er is geen snellaadfunctie voorzien, laden gaat met een 6,6 kW lader.

Lage tildrempel

De bestuurderscabine van de Goupil G6 biedt dankzij de dubbele passagiersstoel plaats aan drie personen naast elkaar. Opvallend is ook de lage bouw van de laadbak. Dankzij de elektrische aandrijving heeft de laadbak een tildrempel van slechts 40 centimeter. De opbouw wordt vervaardigd door de specialist Palkit in samenwerking met Libner en bestaat uit een combinatie van een aluminium frame met isolatiepanelen.

Andere versies

De Franse fabrikant heeft ook andere varianten aangekondigd, zoals versies voor koeltransport en voor passagiersvervoer. Ook een zogenaamde kipper-uitvoering behoort tot de mogelijkheden. Ook deze uitvoering – met een laadvermogen van 800 kilo – werd op de beurs getoond.

Vorig artikelBouw je eigen Cybertruck van karton
Volgend artikelAls de jeugd elektrisch als het nieuwe normaal beschouwt. Column door Maarten Hachmang

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in