elektrische trucks MAN

Nieuwe generatie MAN-trucks geschikt voor alle soorten aandrijvingen

De Duitse bedrijfswagenfabrikant MAN presenteerde deze maand haar nieuwe generatie vrachtwagens. De nieuwe trucks zijn ‘connected’, hebben aantrekkelijkere cockpits gekregen en zijn volgens de fabrikant tot acht procent zuiniger. Uiteraard ontkomt MAN er niet aan om ze met dieselmotoren te leveren. Maar ook bij MAN ligt de focus in de toekomst op alternatieve aandrijfsystemen.

Serieproductie start over drie tot vier jaar

“De nieuwe generatie trucks kan alle aandrijfsystemen aan”, zegt MAN-directeur Joachim Drees in een interview met het Duitse Handelsblatt. Net als de fabrikanten van personenwagens moeten ook vrachtwagenfabrikanten voldoen aan de steeds strengere klimaatvoorschriften in de EU en andere landen. Om dit te bereiken richt MAN zich meer en meer op elektrificatie. “Vanaf 2023/2024 start de serieproductie van elektrisch aangedreven trucks,” kondigde Drees aan.

Meerprijs elektrische trucks snel terugverdiend

Elektrische vrachtwagens zijn duurder in aanschaf maar de meerprijs is vanwege de lagere bedrijfskosten na drie tot vier jaar terugverdiend. Uiteraard hangt dit sterk af van het verbruik. In het zware vrachtverkeer, bijvoorbeeld op bouwplaatsen, zal de diesel “nog lang worden gebruikt”, aldus de MAN-directeur. “Het langeafstandsverkeer kan hoogstwaarschijnlijk overschakelen op waterstof of e-brandstoffen”. In de distributie over kleinere afstanden – onder de 200 kilometer – zal de elektrische aandrijving vanaf het midden van het decennium volgens Drees een vaste plaats krijgen.

Samenwerking met Scania

Meer nog dan bij autokopers, kijken eigenaren van vrachtwagen naar de aanschafprijs en de gebruikskosten. Als de verbruikskosten te hoog zijn, heeft de aankoop geen zin voor de bedrijven. Om de klanten aantrekkelijke aanbiedingen te kunnen doen, zal MAN in de toekomst nauw samenwerken met zijn zusterbedrijf Scania. Volkswagen heeft deze en andere merken op het gebied van bedrijfswagens in 2018 samengevoegd in het beursgenoteerde bedrijf Traton in 2018. MAN en Scania zullen samen de ontwikkeling op zich nemen. Beide zullen de accucellen van de Volkswagen Group aanschaffen. Drees hoopt dat als de bedrijven van Traton – net als VW en Audi – op grote schaal elektrische auto’s op de markt brengen, zij kunnen profiteren van de lage aanschafprijzen van accucellen.

eTGM elektrische trucks

Ook nu heeft MAN al elektrische truck in het programma. Eind vorig jaar bracht MAN namelijk in een kleine serie de volledig elektrische vrachtwagen eTGM op de markt. Deze is geschikt middelzware en zware distributietransporten. De elektrische eTGM kan worden geconfigureerd als een koelwagen, met wissellaadbak of drankopbouw. Afhankelijk van het toepassingsgebied en de weersomstandigheden is de actieradius tot 200 kilometer.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven