General Motors onthulde deze week een nieuwe generatie Ultium-accu’s. Ook onthulde GM een flexibel EV-platform waarvan het hoopt dat het elektrische voertuigen rendabeler zal maken en een groter bereik zal bieden.
Ultium is ontwikkeld door een joint venture van GM met LG Chem. Het concept is gericht op het verlagen van de kosten van de accucellen zodat die onder de belangrijke grens van $100/kWh komen. Hiermee moet de weg worden vrijgemaakt voor meer betaalbare elektrische auto’s die probleemloos een actieradius van 600 kilometer halen.
Geen pottenbreker
GM is natuurlijk geen nieuwkomer in de wereld van de e-mobiliteit maar het concern liep qua technologie ook niet bepaald voorop. Chevrolet Bolt EV is momenteel het enige volledig elektrische model van GM. Deze compacte hatchback heeft dit modeljaar een bereik van ruim 400 kilometer (volgens de nogal discutabele EPA-classificatie).
Elektrische revolutie
Maar GM laat de laatste tijd meer en meer weten dat het bedrijf klaar is voor een elektrische revolutie. Cadillac werd genoemd als het belangrijkste merk voor een elektrische auto van de volgende generatie. Maar er komen ook andere elektrische modellen, en GM gaat zelfs de merknaam Hummer – bijna een synoniem voor een benzineslurpende SUV – terug. Ook spreekt men over een elektrische GMC met meer dan 1.000 pk. Nu weten we waarom GM zei dat het bedrijf er echt klaar voor was.
GM Ultium-accu’s
Elektrische voertuigen hebben accu’s nodig en daar heeft GM de afgelopen jaren met LG Chem hard aan gewerkt. Het resultaat is de eigen Ultium-accu. Deze zal worden gecombineerd met de derde generatie van GM’s wereldwijd in te zetten EV-platform. De accucellen zelf werken met een nieuwe, kobaltarme chemie. De autofabrikant zegt dat men ze al in het begin van lifecycle voor minder dan $100/kHh kan produceren. De Ultium-accu’s bestaan uit groot formaat ‘pouch-style’ cellen. Ze kunnen zowel verticaal als horizontaal in het pakket worden gestapeld, wat veel flexibiliteit biedt in de lay-out. Ze zijn ontworpen voor snel opladen op niveau 2 en DC, hoewel dit per voertuig kan variëren.
Accu’s van 400 en 800 Volt
GM’s Ultium-accu’s zijn bedoeld voor een capaciteit van 50 tot 200 kWh. Met die laatste capaciteit moet een EV volgens GM meer dan 400 kilometer kunnen rijden. Verder gaat GM uit van 400 Volt accu’s die snelladen tot 200 kW ondersteunen. Maar 800 Volt accu’s en 350 kW snelladen is ook mogelijk, al wil GM dat alleen voor vrachtwagens gebruiken.
Ultium EV-platform is de sleutel
Uitstekende accu’s alleen zijn natuurlijk niet genoeg voor een commercieel succesvolle EV. Dat vraagt om een goed platform. Dat moet voorkeur zo schaalbaar zijn dat er een verscheidenheid aan voertuigen mee gebouwd kan worden. We hebben gezien dat Volkswagen daar met zijn MEB-platform zwaar in investeert, en nu heeft GM het over het equivalent daarvan. Naast de Ultium accu’s heeft GM ook het zogenaamde BEV3-platform ontwikkeld. Dat maakt gebruik van zelf ontworpen elektromotoren. Het ondersteunt verschillende configuraties van voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving, evenals “performance all-wheel drive” voertuigen. Dat kan dus van alles zijn, van vrachtwagens en SUV’s, via crossovers en auto’s, tot commerciële voertuigen.
Verschillende configuraties mogelijk
General Motors plant in eerste instantie 19 verschillende accu- en aandrijvingsconfiguraties, heel wat minder dan de 550 combinaties van aandrijflijnen met verbrandingsmotoren die het bedrijf nu beschikbaar heeft. Dat is een bewuste keuze: “Het voertuig en de aandrijfsystemen zijn samen ontworpen om de complexiteit en het aantal onderdelen te minimaliseren die verder gaan dan de huidige EV’s. Ze moeten minder complex zijn dan conventionele voertuigen met een verbrandingsmotor.”
Direct al winstgevend
GM verwacht nogal wat van de Ultium-accu’s en het nieuwe platform. Dat mag ook wel want GM heeft heel wat dollars door het putje gespoeld met de Volt. “De eerste generatie van GM’s toekomstige EV-programma zal al winstgevend zijn,” benadrukt het bedrijf vandaag. “De eerste programma’s zullen de weg vrijmaken voor verdere groei. De technologie van GM kan worden geschaald om aan de klantvraag te voldoen, die veel hoger is dan de meer dan 1 miljoen wereldwijde verkopen die het bedrijf halverwege het decennium verwacht”.
Mogelijkheden gaan verder dan eigen doelstellingen
GM investeert zoals bekend ruim twee miljard dollar in de Detroit-Hamtramck-productielocatie, wat een echte EV-productiehub wordt. Het eerste elektrische voertuig rolt daar eind 2021 van de lijn. GM zei eerder dat het een volledig elektrische pick-up zou zijn. Dat zal echter slechts het begin zijn. In feite gelooft GM dat zijn nieuwe technologie mogelijkheden heeft die verder gaan dan de eigen doelstellingen. Net zoals VW MEB in licentie geeft aan andere autofabrikanten, zo suggereert GM dat het bedrijf “verder kan reiken dan de eigen vloot” en de accu’s en andere technologie aan andere bedrijven in licentie kan geven. Het eerste door GM gemaakte model dat gebruik maakt van Ultium en het platform van de derde generatie is eigenlijk al onthuld. Dat is de autonoom rijdende Cruise Origin, die in januari van dit jaar werd onthuld.