vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsNieuwe financiering voor Lightyear niet voldoende voor een échte redding

    Nieuwe financiering voor Lightyear niet voldoende voor een échte redding

    Na het faillissement van Lightyear werd steeds meer duidelijk waarom het bedrijf het niet gehaald heeft. Het bedrijf wilde koste wat kost alle componenten zelf ontwikkelen en in plaats van een oogstrelend ontwerp koos men voor een soort van technologiedrager. Zaken die het bedrijf uiteindelijk de kop kostten.

    Mission continued??

    Nu de productie van de Lightyear 0 is afgeblazen, wil men proberen om alsnog het ‘volumemodel’ Lightyear 2 te gaan ontwikkelen. Hiervoor heeft men vanuit een groep van 225 kleine investeerders een financiering van acht miljoen euro opgehaald. Dat is volgens Lightyear, mits men ook toestemming van de curator krijgt, voldoende om een doorstart te kunnen maken en de ‘betaalbare’ Lightyear 2 te ontwikkelen. Daarbij brengen de grote investeerders in het faillissement de patenten in waarop ze pandrecht hebben.

    ‘Lightyear mission continued‘, meldde Lightyear-oprichter Lex Hoefsloot begin deze week, samen met een groep angel-investeerders onder leiding van Arnoud Aalbersberg (IIG). Maar of er daadwerkelijk sprake van continuïteit is, dat valt nog ernstig te betwijfelen.

    Acht miljoen is slechts een kruimel

    Voordat die Lightyear 2 daadwerkelijk in productie kan worden genomen, is er nog heel veel meer geld nodig. Onvoorstelbaar veel zelfs. Als de curator de plannen goedkeurt, dan beschikt het doorgestarte bedrijf alleen over de intellectuele rechten op het zonnedak en de aandrijftechniek welke nodig zijn voor de ontwikkeling van de Lightyear 2, en een budget van acht miljoen. Het bedrijf wil dan aan de slag met honderd (voorheen ruim zeshonderd) medewerkers. Het moge duidelijk zijn dat de bodem van dat potje dan al heel snel in het zicht komt. Die acht miljoen is echt maar een kruimeltje.

    Natuurlijk, het is slechts een eerste stap van een enorm project. Zoals voormalig Lightyear cfo Laurens Weers onlangs al tegen cfo.nl verklaarde, is er voor het op de markt brengen van een volumemodel doorgaans een miljard euro nodig. Voordat Tesla winst ging maken is er zelfs ruim twintig miljard dollar in het bedrijf geïnvesteerd.

    Lightyear 2 betaalbare elektrische auto op zonne-energie

    Niet voor dromers

    Tesla begon met een omgebouwde, geëlektrificeerde Lotus Elite. Lightyear wilde van ‘scratch’ af aan beginnen, met volledig nieuw ontwikkelde technologie. Dat helemaal zelf ontwikkelen van de componenten mag in technisch opzicht tot een beter resultaat leiden, het kost veel meer geld en ontwikkelingstijd. Dit is volgens ingewijden ook een nogal naïeve werkwijze van Lightyear. Ook het gebruik van wielnaafmotoren is nogal omstreden.

    Het daaropvolgende faillissement van Lightyear is dan ook geen verrassing en geeft ook aan dat het bouwen van een auto niet echt iets voor dromers is. Voormalig VDL Nedcar-engineer, consultant en technisch journalist Peter Paul Keizer kan het niet beter verwoorden: “De automotive is geen business voor beginners of dromers”.

    Ander investeringsklimaat

    Het failliete Lightyear wist in totaal meer dan 200 miljoen euro op te halen. Maar dat was in een tijd dat Lightyear nog een nieuw, veelbelovend project leek. De investeerders kwamen veelal niet uit de automotive wereld en hadden kennelijk ook geen expertise in die branche. In die tijd waren er genoeg investeerders te vinden die een roze bril op hadden omdat ze iets te graag deel wilden worden van dit uitdagende project.

    Dat faillissement heeft het imago van Lightyear geen goed gedaan, en daarmee wek je niet echt veel vertrouwen bij mogelijke investeerders. Bovendien is het investeringsklimaat ook behoorlijk veranderd. In de huidige economische situatie, met een hoge inflatie, een stijgende rente en de nodige geopolitieke onrust houden investeerders de hand doorgaans ferm op de knip.

    Lightyear 2

    Die acht miljoen mogen dan voldoende zijn om de ontwikkeling van de Lightyear 2 voort te kunnen zetten, om een rijdend demonstratiemodel te kunnen bouwen is nog eens zo’n 40 à 50 miljoen nodig. En dat demonstratiemodel is weer hard nodig om de grote pot met geld op te kunnen halen om de Lightyear 2 daadwerkelijk te kunnen produceren. Of daar totaal inderdaad een miljard voor nodig is, of meer, of minder, dat mag de toekomst uitwijzen.

    Laten we hopen dat Lightyear het gaat redden. Want zeg nou zelf, een ‘zonneauto’ van zo’n veertig mille is gewoon heel interessant. Ondertussen benijden we de nieuwe cfo van Lightyear, die de komende jaren vooral bezig zal zijn om te proberen om overal geld vandaan te halen, geenszins.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos