We kennen natuurlijk allemaal de Fiat Topolino, het kleine, guitige stadsautootje. Tenminste auto, met een topsnelheid van 45 km/u is het vooral een hippe, elektrische vervanger van de klassieke brommobiel. Fiat ziet echter wel brood in een verdere uitrol van dit platform en komt dan ook met de Fiat Tris. Een heuse bedrijfswagen met dezelfde elektrische architectuur als de Topolino.
Specificaties Fiat Tris
De specificaties van het accupakket en de motor mogen dan ook geen verrassing zijn. Met 6,9 kWh is de accu niet heel groot, maar de 9 kW (ongeveer 12 pk) elektromotor vraagt dan ook niet veel energie. Volgens Fiat moet het dan mogelijk zijn tot 90 kilometer af te leggen. Volgens de WMTC-norm. Inderdaad dezelfde norm als voor elektrische motorfietsen. Het opladen van het accupakket duurt 3,5 uur van 0 naar 80 procent. Opladen naar 100 procent kost in totaal een flinke 4 uur en 40 minuten. Het opladen kan via een regulier stopcontact, waarbij Fiat ook voor Tris kiest voor een slim geïntegreerde laadkabel, net als in de Fiat Grande Panda.
Echte bedrijfswagen
Met een lengte van 3,17 is de Tris misschien wel klein, maar toch kan deze dienst doen als echte bedrijfswagen. Fiat positioneert de Tris slim als oplossing voor last-mile-dristributie. Oftewel, levering van spulletjes in drukke, krappe binnensteden. De draaicirkel is met 3,07 dan ook belachelijk klein.
Ondanks het formaat heeft Fiat het voor elkaar gekregen om het laadoppervlak dusdanig groot te maken dat hier precies een Europallet op past! Dat is slim bekeken. Met een laadvermogen van 540 kilo vormt het vervoeren van de meeste spullen ook geen probleem. Fiat geeft aan dat de Tris daarnaast ook nog eens voldoende ruimte biedt aan de bestuurder. Hoeveel ruimte deze dan precies heeft is echter niet duidelijk. Voor wie wil, biedt Fiat daarnaast verschillende opbouwen voor de achterzijde, in samenwerking met Fiat Professional.
Duimen maar
Helaas komt dit guitige modelletje voorlopig niet naar Europa. Fiat produceert de Tris namelijk eerst voor opkomende economieën in Afrika en het Midden-Oosten. Zonde, want wachten we niet allemaal op de opvolger van de eveneens Italiaanse Piaggio Ape?
Tekst: Arjan Hordijk