dinsdag, 23 april, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsNiet-Tesla’s kunnen nu bij álle Nederlandse Superchargers laden!

  Niet-Tesla’s kunnen nu bij álle Nederlandse Superchargers laden!

  In november stelde Tesla bij wijze van proef een aantal Tesla Superchargers open voor elektrische voertuigen van andere merken. Kennelijk met succes want Tesla heeft nu namelijk alle Superchargers in Nederland opengesteld. Alle elektrische auto’s met een CCS2-aansluiting kunnen nu bij de Superchargers laden.

  Bij de proef stelde Tesla de Superchargers al op tien locaties open voor andere merken. Dat waren Sassenheim, Apeldoorn Oost, Meerkerk, Hengelo, Tilburg, Duiven, Breukelen, Naarden, Eemnes, en Zwolle. Later breidde men de proef uit naar onder Noorwegen en Frankrijk. En vooral in Frankrijk, waar de laadinfrastructuur betreft DC-laden nog aardig te wensen over laat, voorziet de Amerikaanse autofabrikant daarmee in een behoefte.

  Voortaan kunnen elektrische rijders hun auto dus bij alle 54 Nederlandse Tesla SuperChargers-locaties opladen. Maar, zoals Tesla benadrukt, ook dat is nog steeds een pilot. Verder is het zo dat verschillende auto’s (zoals de Aidi e-Tron) de laadpoort op een dusdanige plaats hebben, dat deze een slechte match met de vrij korte kabels van de Superchargers hebben. Deze kunnen hier alleen opgeladen worden als ze dwars voor de laadzuil staan en dus meerdere plekken in beslag nemen. Dat doe je dus alleen als er meer dan genoeg vrije laadzuilen zijn, zodat je anderen niet belet om hun auto op te laden.

  Tarieven

  Het snelladen bij een Supercharger kost ongeveer € 0,70 per kWh. De prijzen variëren enigszins per locatie en tijd. Wie er vaker gebruik van maakt doet er goed aan om een abonnement bij Tesla af te sluiten. Dat lidmaatschap kost € 12,99 per maand maar dan betaal je slechts zo’n € 0,30 per kWh. De kosten van het lidmaatschap heb je er dus al uit als je meer dan zo’n 33 kWh per maand afneemt bij de Tesla Superchargers. Denk eraan dat die tarieven, gezien de stijgende energieprijzen, nog wel eens kunnen stijgen. Maar voordelig blijft het.

  Zo werkt het

  Wil jij ook met een niet-Tesla gebruik maken van een Supercharger-locatie? Dat is heel gemakkelijk, dat is een kwestie van de Tesla-app installeren. Daar vind je vanzelf een menu-item “Uw niet-Tesla opladen”. Als je niet zeker weet of je er vaak gebruik van zult maken, kan het geen kwaad om ieder geval alvast jouw betalingsgegevens in te vullen. Dan kun je er als het nodig is meteen gebruik van maken. Je kunt in de app eenvoudig zoeken naar de dichtsbijzijnde locatie en zien of daar Superchargers vrij zijn. Daar is het een kwestie van de laadstekker in de laadpoort steken en op de Tesla-app de desbetreffende Supercharger selecteren om vervolgens het laadproces te starten.

  Zodra je door hebt of je meer dan die 33 kWh per maand gebruikt, kun je eenvoudig via dezelfde Tesla-app een abonnement afsluiten om voor het voordeligere tarief te kunnen laden.

  Gerelateerd

  2 REACTIES

  1. Dat is heel mooi, maar je auto moet wel aangesloten kunnen worden als hij op de laadplek staat.
   De Tesla Superchargers hebben korte laadkabels. Een Tesla heeft de laadklep linksachter aan de zijkant, en als je achteruit inparkeert en voldoende naar achteren rijdt, past het.
   Bij mijn Kia zit de laadklep links voor. Als ik zo ver mogelijk naar voren rijdt, verwacht ik dat dit net nog past. Moet ik nog uitproberen.
   Bij EV’s waar de laadklep bv recht-achter op de zijkant zit, schijnt de kabel die bij het parkeervak hoort te kort te zijn om hem aan te sluiten. Vooruit inparkeren heeft dan ook geen nut, dan schijn het ook niet te lukken. Je kunt dan mogelijk achteruit inparkeren en de laadkabel rechts van je auto gebruiken. Dan gebruik je echter de laadkabel van het parkeervak naast je en hierdoor gebruik je 2 laadplekken. Dit is niet efficiënt en als het druk is eigenlijk onaanvaardbaar.

  2. Het zal hier en daar inderdaad lastig zijn om de stekker er netjes in te krijgen, José. Ik heb ook al eens ID.3’s gezien die half op de stoep stonden om bij een Ionity laadpunt te komen. Een beetje standaardisering op dat gebied zou geen kwaad kunnen.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos