V2X laadpunten Amsterdam

New Motion gaat V2X-laadpunten in Amsterdam plaatsen

Onlangs maakte Amsterdam bekend dat het vanaf 2030 alle brandstof- en dieselauto’s uit de stad wil weren. Het enige alternatief is dan een elektrisch voertuig. Als er in Amsterdam alleen nog maar elektrische auto’s rondrijden, vergt dit uiteraard het nodige van de infrastructuur. Om elektrische auto’s niet alleen energie te laten afnemen maar deze ook terug te laten leveren, kan er gebruik worden gemaakt van de zogenaamde Vehicle-to-Everything (V2X)-technologie.

Intentieverklaring

Deze technologie kan helpen om fluctuaties in het elektriciteitsverbruik op te vangen en piekbelastingen te verminderen. Deze technologie wil men ook in Amsterdam toe gaan passen. De gemeente Amsterdam, New Motion en een aantal andere private en publieke partijen hebben in dit kader een intentieverklaring ondertekend. De verklaring werd getekend door de Amsterdamse locoburgemeester Sharon Dijksma en New Motion-ceo Sytse Zuidema tijdens het e-mobility event EVS32. Tot de participanten behoren Alliander, ElaadNL, Engie, Hitachi, de gemeente Weesp, de Hogeschool van Amsterdam, Mitsubishi Motors, Nissan en Johan Cruyff Arena.

Grootschalige uitrol

Het doel van de samenwerking is om de V2X-technologie grootschalig in Amsterdam uit te gaan rollen en het huidige netwerk aan laadpunten uit te breiden. Er zijn echter nog geen concrete projecten bekend. Vorig jaar waren er 3.000 openbare laadpunten in Amsterdam en nog eens 3.000 in de regio. Daar werd door meer dan 40.000 bestuurders van elektrische voertuigen gebruik van gemaakt.

Doorontwikkeling

V2X is een doorontwikkeling van de Vehicle-to-Grid (V2G)-technologie. Met V2X kunnen elektrische auto’s als tijdelijke energieopslag worden gebruikt. Dat komt doordat deze niet alleen stroom van het elektriciteitsnet afnemen maar deze op een later moment ook weer terug kunnen leveren. Op deze manier kunnen elektrische voertuigen de pieken in vraag en aanbod opvangen die ontstaan bij een fluctuerend aanbod van zonne- en windenergie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven