informatie laadpalen delen

Nederlandse regering wil meer duidelijkheid over het opladen van elektrische auto’s

Aspirant kopers van elektrische auto’s zien vaak op tegen het opladen van zo’n auto. Wie de auto bij een openbaar laadpunt op moet laden, moet niet alleen zoeken naar een beschikbaar laadpunt maar tegelijkertijd ook letten op de laadsnelheid en het tarief.

Vooral de kosten zijn niet altijd even duidelijk. En die komen pas een paar weken later op de factuur te staan, zodat je dan geen andere keus hebt dan gewoon maar te betalen. Dat is heel anders dan bij brandstofauto’s, waar je op het moment van tanken precies weet wat het gaat kosten.

Laadstress is drempel

Laadstress is voor veel mensen een drempel om elektrische te gaan rijden, blijkt uit onderzoek van onder meer de ANWB. Maar ook mensen die al elektrisch rijden hebben behoefte aan goede informatie over de bezettingsstatus, prijs, laadsnelheid en exacte locatie van laadpunten. Dit blijkt uit het nationaal laadonderzoek 2020 van ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders.

Gebrek aan duidelijkheid niet acceptabel

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vindt dit gebrek aan duidelijkheid niet acceptabel. Zij wil dat bestuurders van elektrische auto’s eenvoudig moeten kunnen zien waar een vrije laadpaal is, met welke snelheid daar geladen kan worden en wat het opladen daar kost. Zij wil deze informatie vanaf 1 juli 2021 overal makkelijk en snel beschikbaar moet zijn. Aanbieders moeten vanaf dat moment deze informatie real time aan gaan bieden. Dat voor alle publiek toegankelijke laadpunten in Nederland.

Van Veldhoven: “Wie elektrisch rijdt kan meestal met een glimlach afrekenen. We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen”.

Informatie verplicht delen

Het is niet alleen een wens van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, bovenstaande regels worden ook in het Besluit en Regeling Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen. Vanaf 1 juli 2021 zijn laadexploitanten dus wettelijk verplicht om de informatie over hun laadpalen real time te delen. Dat moeten zij niet alleen via hun eigen website of app doen. Ze moeten deze data ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers. Dan kunnen elektrische rijders straks, als ze onderweg willen laden, ook via hun navigatieapp snel en makkelijk de benodigde informatie kunnen vinden. Ook kunnen appbouwers bijvoorbeeld prijsvergelijkingsapps ontwikkelen, die real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland tonen.

Goede stap

Koos Burgman, voorzitter van de Vereniging Elektrische rijders noemt het besluit van de staatssecretaris een goede stap: “Onze helpdesk krijgt regelmatig verbaasde vragen van leden die niet makkelijk kunnen zien wat laden kost. De doorgewinterde elektrische rijder weet inmiddels zijn weg vaak wel te vinden via verschillende apps. Maar voor mensen die net overgestapt zijn op een elektrische auto is het vaak echt zoeken. Nu er zoveel nieuwe elektrische rijders bijkomen is dit echt een stap die wat ons betreft niet snel genoeg kan worden gezet”.

EU-project

Het kabinet vindt dat het laden van een elektrische auto straks net zo makkelijk moet gaan als het laden van je telefoon. Daarom is Nederland sinds twee jaar trekker van een EU-project waarin 15 lidstaten samenwerken om de informatie over de laadpunten in die landen te harmoniseren en voor gebruikers beschikbaar te maken.

Straks duizenden nieuwe laadpunten per week

Nederland neemt een voortrekkersrol in op het gebied van laadpunten. Niet alleen staan er nergens zoveel openbare laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland, de Nederlandse laadexploitanten en dienstverleners zijn in veel landen actief. Omdat het aantal elektrische auto’s sterk groeit, moeten er ook steeds meer laadpunten komen. Men schat dat er volgend jaar ruim duizend laadpunten per week moeten worden geplaatst, in 2025 worden dat er zelfs meer dan 2.500 per week.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven