Nederland 50.000 elektrische auto's verkocht

Nederland massaal aan de stekker: dit jaar meer dan 50.000 nieuwe elektrische auto’s

De zakelijke rijders hebben dit jaar massaal voor elektrische auto’s gekozen. Met de stijging van de fiscale bijtelling werd er in december een ware stormloop op EV’s verwacht, en die kwam er ook. Mede dankzij die stormloop werd de magische grens van 50.000 eenheden overschreden.

Bijtelling gaat omhoog

De fiscale bijtelling voor zakelijke rijders gaat per 1 januari omhoog. De bovengrens tot waar het lage bijtellingspercentage wordt berekend gaat omlaag van 50.000 naar 45.000 euro. Boven dat bedrag moet er het normale bijtellingspercentage van 22% berekend. Deze grens is vorig jaar ingesteld en wordt in de volksmond ook wel de Teslataks genoemd. Daarnaast stijgt het lage bijtellingspercentage per 1 januari aanstaande ook nog eens van 4 naar 8%. Dat betekent dat de netto bijtelling voor populaire elektrische auto’s zoals de Tesla Model 3 flink omhoog gaat. Dat zorgt nu voor een run op elektrische auto’s. De importeurs, distributeurs hebben de grootste moeite om alles op tijd af te leveren. Voor de goede orde: de bijtelling voor bestaande auto’s blijft nog ongewijzigd.

Aantal elektrische auto’s in één jaar tijd verdubbeld

Dankzij die run op elektrische auto’s verwacht de BOVAG dat er voor heel 2019 meer dan 50.000 nieuwe elektrische auto’s worden geregistreerd. In totaal worden er dit jaar zo’n 430.000 tot 440.000 nieuwe auto’s verkocht. Dat betekent dat de elektrische auto’s dit jaar een aandeel van ongeveer 12 procent van alle nieuw verkochte auto’s vertegenwoordigen. Dat resulteert tevens in een ruime verdubbeling van het totale aantal elektrische auto’s in Nederland. De BOVAG verwacht dat er rond de jaarwisseling ongeveer 100.000 elektrische auto’s in Nederland zijn. Opvallend detail: van die 50.000 elektrische auto’s die er in 2019 zijn verkocht, zijn ongeveer 30.000 Tesla’s waarbij Model 3 met grote voorsprong het meest verkochte model is.

Volgend jaar meer dan 20 nieuwe modellen

Voor volgend jaar verwacht men dat er ongeveer evenveel (elektrische) auto’s wordt verkocht. Vanwege de stijging van de bijtelling zou je verwachten dat de verkoop van elektrische auto’s in 2020 een dipje krijgt. Maar er komen volgend jaar ook meer dan 20 (!) nieuwe elektrische modellen op de markt. Dat zal de verkopen ongetwijfeld weer flink stimuleren. Bovendien hebben autokopers volgend jaar dus ook veel meer keus. Er komen volgend jaar naar schatting dus nog eens 50.000 elektrische auto’s bij, en in een veel grotere diversiteit. Daarom kijken wij met grote belangstelling naar volgend jaar uit.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven