Nederland en Duitsland zetten samenwerking op het gebied van duurzame mobiliteit voort

Nederland Duitsland samenwerking duurzame mobiliteit

Nederland en Duitsland lanceren een nieuwe samenwerkingsvorm op het gebied van duurzame mobiliteit. Dit meldt het ‘Nationalen Plattform Zukunft der Mobilität’ (NPM). De eerste belangrijke thema’s zijn het slim opladen van elektrische auto’s en de CO2-uitstoot van zware bedrijfsvoertuigen.

Beide landen deelden de overtuiging dat een toekomstgericht mobiliteitssysteem klimaatvriendelijk, intelligent en concurrerend moet zijn. Op deze basis waren de twee landen overeengekomen om in de nabije toekomst gezamenlijk de ontwikkelingen op dit gebied te bevorderen. De samenwerking wordt aan Nederlandse zijde geïnitieerd en ondersteund door aan Nederlandse zijde door verschillende ministeries samen met diverse organisaties en bedrijven in de Nederlandse mobiliteitssector, aan Duitse zijde door het Bondsministerie van Verkeer en de bovengenoemde NPM.

Nieuwe impuls

Met het lanceren van de nieuwe samenwerkingsvorm bouwt men de samenwerking op het gebied van technologie en innovatie, die 10 jaar geleden begon en onlangs een nieuwe impuls kreeg met het Nederlandse-Duitse Innovatiepact, verder uit. De officiële lancering vond plaats tijdens een virtueel openingsevenement. Meer dan 230 vertegenwoordigers van Duitse en Nederlandse bedrijven en organisaties volgden de keynote speeches van Nancy Kabalt-Groot, voorzitter van het Formule E-team van Nederland, en Franz Loogen, voorzitter van e-mobil BW en voorzitter van AG 1 Klimaschutz im Verkehr van het NPM.

“Hoewel we een verschillende routekaart volgen bij het implementeren van emissievrije mobiliteit, zijn onze doelen hetzelfde: een groene, slimme en betaalbare mobiliteitsverschuiving naar meer duurzaamheid,” aldus Wepke Kigma, de Nederlandse ambassadeur in Duitsland. “We moeten onze krachten bundelen en verder gaan.”

Krachten bundelen

Marc Hendrikse, voorzitter van Top Sector HTSM, benadrukte het belang van de samenwerking. “Zowel Duitsland als Nederland staan voor de grote opgave om hun mobiliteit aan te passen aan de overeengekomen Europese doelstellingen. Door de krachten van beide landen te bundelen, kunnen wij deze uitdaging aangaan. Vandaag breiden we de samenwerking tussen onze twee landen op het gebied van technologie en innovatie uit, die 10 jaar geleden begon en onlangs een nieuwe impuls kreeg met het Nederlands-Duitse Innovatiepact”.

Dr. Henning Kagermann, voorzitter van de NPM, pleitte ook voor holistische oplossingen. “De ontwikkeling van een intelligente oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en grensoverschrijdend zwaar transport op waterstof zijn onderwerpen die zowel Nederland als Duitsland na aan het hart liggen en die we samen verder kunnen uitdiepen.”

Vorig artikelLF-Z Electrified concept car is veelbelovend voorproefje van nieuwe Lexus-modellen
Volgend artikelEfteling en Eneco openen grootste laadpark van de Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in