Naar de Alpen met de Tesla Model 3 Standard Range Plus

Naar de Alpen met de Tesla Model 3

Collega Bas van der Weerd reed naar Noord-Italië met een Kia e-Niro voor een artikel op e-Drivers.com. En dat beviel hem prima. Met een Tesla Model 3 in Standard Range Plus uitvoering ben ik naar de Alpen gereden, eveneens voor een verhaal.

350 Kilometer

Niet in een recordtijd, wel voldoende vlot om het als acceptabel te betittelen. Zeker, met de dikste Model X of S kun je natuurlijk zonder enige vorm van ergernis een tripje naar midden Europa ondernemen. Maar wij bedachten om dit te doen met de meest verkochte Tesla van Nederland; een Model 3 Standard Range Plus. Laat je niet verleiden door die benaming Plus, een Standard Range zonder Plus bestaat niet meer.

In deze basis-3 zit een 53 kWh accu (bruikbaar 50 kWh) weggewerkt, en daarmee kom je op papier 448 kilometer ver. In de doodgewone praktijk blijkt dat een aardige 350 kilometer te zijn, hoewel de actieradiusmeter gedurende het vertrek bij een volle accu vrolijk 420 kilometer aangeeft.

Naar Nauders

De trip ging naar Nauders, gelegen in het zuidelijk deel van Oostenrijk, op het drielandenpunt met Zwitserland en Italië. Om en nabij de 900 kilometer, hetgeen je in een benzine- of dieselauto toch in zo’n acht uur of nog iets vlotter moet kunnen volbrengen.

Naar de Alpen met de Tesla Model 3

Wij hebben de reis ondernomen louter via Tesla Supercharger stations. En dat betekent dat het standaard navigatiesysteem een route organiseert via het eigen netwerk. Er zijn situaties denkbaar dat je een kortere rit kunt creëren als je bijvoorbeeld ook het laadnetwerk van Ionity in de route opneemt. Maar we zijn natuurlijk ook een beetje van de penningen; bij Tesla laad je nou eenmaal het voordeligst, met een Tesla.

Ook voor andere merken

Overigens heeft de almachtige Musk onlangs bevestigd dat over een tijdje de eerste Tesla Supercharger stations vrijgegeven worden voor andere merken. Je kunt ter zijne tijd dus je Kia EV6 of Audi e-tron onderweg langs de ‘Autobahn’ aan een Tesla-lader knopen om energie te tappen. Dat heeft niets met barmhartigheid van Musk te maken, maar alles met financiën. Reken erop dat laden met een vreemd-merk aan een Tesla charger duurder zal uitvallen dan laden met een Tesla aan hetzelfde laadpunt. Bovendien ontvangt Tesla voor flink wat Supercharger parkeerplaatsen forse hoeveelheden subsidie. Overheden eisen daar echter wel maximale openstelling voor terug. En dus zullen we op termijn, vermoedelijk als eerste in Noorwegen, bij Tesla kunnen laden met een elektrische auto van een ander merk.

Naar de Alpen met de Tesla Model 3 opladen Super Charger

Niet hoeven wachten

Hoewel het vakantietijd is, hebben we negens op onze beurt moeten wachten. Bij één laadplein was de maximale laadcapaciteit van de Tesla die daar stonden te laden teruggebracht naar tachtig procent van de accu-inhoud. Dat laden gaat vlot, doch zelfs aan een V3-lader haalden we niet de beloofde 170 kW. De beste score was 166 kW. Overigens is best gezellig bij die Tesla-pleinen. Je maakt eens een praatje, doet wat informatie op over Tesla, en het leuke is; meestal zie je dezelfde personen in hun Tesla bij het volgende laadplein, zo’n 300 kilometer verderop weer terug.

Vier keer laden

Wij moesten vier keer ‘aan de draad’. Als je echter iets meer ervaren bent, wat risico durft te nemen, kun je een ritje Alpen met drie keer laden redden. Let wel, we hadden een Standard Range Plus bij ons. Pak je een Long Range dan creëer je meer vrijheid, door de flink grotere actieradius. Opvallend was overigens dat in het gebied ten noorden van Kassel de dichtheid inzake Tesla-laders wat beperkt is.

Naar de Alpen met de Tesla Model 3

Kleine omweg

Om vanuit zuid-Duitsland in Twente te komen, kun je het best over Kassel en daarna Bielefeld rijden, daar ontbreekt echter vooralsnog een Tesla-plein, dus ging de route iets om, via Dortmund en Münster.

Verder gaf de rit heen en weer naar de Alpen geen enkele reden tot stress. Het navigatiesysteem neemt veel van je over, je hoeft niet te zoeken naar laadplekken, evenmin te rekenen. Het systeem in de Model 3 vertelt precies hoelang je bij het volgende punt moet laden om de eindbestemming te halen.  En mocht het wat krap worden, dan vertelt de Tesla zijn bestuurder welke snelheid hij moet aanhouden om met voldoende energie het volgende laadpunt te halen.

Bovendien start de auto de voorbereiding voor het snelladen zodra je in de buurt van een Tesla-plein bent, hetgeen inhoudt dat de accu op zo’n dertig graden bedrijfstemperatuur wordt gebracht. Op de terugweg deden we precies tien uur over de ongeveer 900 kilometer lange rit. Da’s absoluut acceptabel. En we hebben stiekem ook nog even de 227 km/h aangetikt. Je moet tenslotte toch weten hoe hard zo’n Model 3 gaat.

Naar de Alpen met de Tesla Model 3

Tekst en foto’s: Werner Budding

Vorig artikelMet de Kia e-Niro naar Italië
Volgend artikelHeb jij ook een e-Trip gemaakt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in