zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsNa de Chinezen komen de Vietnamezen

  Na de Chinezen komen de Vietnamezen

  Bijzonder creatief kunnen we de naamvoeringen van de nieuwe modellen uit Vietnam niet noemen. Maar gezien de vermoedelijke specificaties en prijsstellingen, die waarschijnlijk in de pas lopen met de nieuwe modellen die nu uit China komen, kunnen we voorspellen dat de Europese volumemerken er opnieuw een concurrent bij hebben.

  Vinfast komt met de elektrische SUV’s VF e35 en e36

  Vinfast komt naar Nederland: de Vietnamese fabrikant zal vanaf 2022 starten met de verkoop van twee nieuwe, elektrische SUV’s. Reken op het Tesla-model waar het de verkoop van de auto’s betreft. Dit houdt in dat de verkoop van de modellen rechtstreeks via internet verloopt. Het oriënteren kan online, maar er zullen ook zogenaamde brandstores in grote steden verschijnen. Oftewel, hippe showrooms waar consumenten de modellen kunnen zien en voelen.

  Op zich is het logisch dat nieuwe merken niet kiezen voor een uitgebreid dealernetwerk, simpelweg omdat het ‘uitrollen’ van een keten van showrooms bijzonder kostbaar is. Het is eveneens logisch dat Vinfast heeft gekeken naar de werkwijze van Tesla; er zijn zelfs voormalige Tesla-managers aangetrokken door Vinfast. Zoals ook ex-Apple medewerkers bij Vinfast werken, net als engineers van de elektrische auto-afdeling van Nissan. De nieuwe Vinfast-baas is ex-Opel-baas Michael Lohscheller.

  Met een beetje hulp van BMW en Pininfarina

  Als je heel erg in de mondiale automotive thuis bent, dan zou je Vinfast kunnen kennen van de Lux A 2.0 en Lux SA 2.0. Deze modellen, uitgerust met verbrandingsmotoren, hebben vergaande technische overeenkomsten met respectievelijk de BMW 5 Serie en de BMW X5. Voor Europa starten de Vietnamezen met twee volledig elektrische SUV’s.

  De kleinste van de twee heet VF e35, de grotere variant heeft de benaming VF e36 gekregen. Het Italiaanse designhuis Pininfarina heeft Vinfast geassisteerd met de ontwerpen, en het moet gezegd, aan het design ligt het in elk geval niet. Op de grote Los Angeles Auto Show (19-28 november) beleven de SUV’s hun publieksdebuut. Tegen die tijd zal Vinfast meer specificaties bekend maken, zoals rijbereik, formaten van de accu’s, richtprijzen en prestaties.

  Nog maar weinig bekend over de specificaties

  Voorlopig weten we dit: de VF e35 heeft een lengte van 4,75 meter, waarmee hij in het grotere deel van de middenklasse thuishoort. Twee elektromotoren zorgen voor een maximaal vermogen van 300 kW (408 pk). De vierwielaangedreven elektrische SUV heeft een relatief compacte accu, met een capaciteit van 42 kWh. Reken met een dergelijke accu op een rijbereik dat niet boven de 400 kilometer komt. Er zullen vermoedelijk meerdere formaten accu beschikbaar komen. Van de zevenzits VF e36 is nog minder bekend. We weten dat deze elektrische SUV zo’n vijf meter lang is en dat deze ook op de LA Auto Show debuteert. Later volgt een compacter model, de VF e34.

  Europa

  De eerste landen waar de modellen van VinFast op de markt komen zijn: Nederland, Duitsland en Frankrijk. Zoals veelal het geval bij Aziatische auto’s zal de uitrusting weinig te wensen overlaten. Vinfast belooft assistentiesystemen zoals ‘rijbaanherkenning’, een ‘dode hoek waarschuwingssysteem’ en een 360-graden camera. De digitale cockpits werken met gezichtsherkenning, bij pech wordt er automatisch een melding naar de werkplaats gestuurd en bij een ongeval doet de auto automatisch een noodoproep. Parkeren op afstand, waarbij je smartphone als bediening dient, zal ook leverbaar worden. Net als tal van rij-assistentiesystemen.

  Vingroup

  VinFast is een onderdeel van Vingroup het grootste conglomeraat van Vietnam. De fabrikant verkocht vorig jaar ongeveer 30.000 auto’s in eigen land en heeft zich ten doel gesteld om in 2022 minimaal 15.000 elektrische voertuigen te verkopen.

  Tekst: Werner Budding

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos