MW Motors Spartan elektrische terreinwagen

MW Motors Spartan: Russisch werkpaard met elektrische aandrijving

Twee jaar geleden kwam het Tsjechische bedrijf MW Motors volop in het nieuws met de elektrische ‘klassieker’ Luka EV. Nu is het de beurt aan een functionelere elektrische auto. De MW Motors Spartan is een elektrisch terreinwagen op basis van de Russische UAZ-469 Hunter.

De UAZ-469 Hunter kun je beschouwen als het Russische equivalent van de Jeep en Land Rover. Het is een voor militaire toepassingen ontwikkelde terreinwagen welke sinds de jaren zeventig wordt geproduceerd. MW Motors heeft niet standaard een UAZ-469 Hunter geëlektrificeerd, de bedrijven werken daadwerkelijk samen.

Samenwerking

Die samenwerking maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de fabrieken van UAZ en de ombouw- en afwerkingsfaciliteiten van MW Motors in Tsjechië. Er zijn dan ook amper investeringen voor de bouw van nieuwe installaties of productiefaciliteiten benodigd. Dit is goed voor de CO2-voetafdruk, garandeert ook de economische duurzaamheid en maakt “een betaalbaar product” mogelijk. Het bedrijf vertelt echter niet hoe betaalbaar de Spartan, zoals hij gaat heten, eigenlijk zal zijn. We gaan dat nog proberen uit te zoeken.

MW Motors Spartan elektrische terreinwagen

Betaalbaar werkpaard

De Tsjechen zoeken het in een heel specifieke niche. De MW Spartan is een ontwerp dat zijn naam eer aandoet: een spartaans, robuuste werkpaard. Geen luxe, maar een elektrische auto’s zoals “echte liefhebbers van vierwielaandrijving, de landbouwsector, bosbouwers, liefhebbers van off-road activiteiten en mijnbouwbedrijven die een sterk, praktisch, minimalistisch, betaalbaar en gemakkelijk te repareren voertuig waarderen”.

Serieproductie

Het is de bedoeling dat de MW Spartan een volwaardig serieproduct wordt. Je kunt hem bestellen met accupacks met een capaciteit van 56 tot 90 kWh. MW Motors geeft geen details over de aandrijflijn en omschrijft deze slechts als een “een krachtige elektrische aandrijving”. Ook over het bereik wordt geen woord gerept. Wel is bekend dat MW Motors al klaar Spartan heeft voor serieproductie. Hij is dit voorjaar al met een rechts stuur verkrijgbaar, later dit jaar gaat ook de links gestuurde variant in productie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven