Mullen Automotive neemt meerderheidsaandeel in Bollinger Motors

Mullen Automotive neemt meerderheidsaandeel in Bollinger Motors

De Amerikaanse startup Mullen Automotive werd onlangs door short-seller Hindenburg Research beschuldigd van het misleiden van zijn beleggers. Ook kwam het bedrijf wel eens in het nieuws door aankondigingen die uiteindelijk op niets uit leken te lopen. Hopelijk krijgt Bollinger Motors geen spijt dat het met Mullen is zee is gegaan.

Verrassend

Het is best wel een verrassende aankondiging van Mullen Automotive, een startup die nog geen daadwerkelijke productie heeft en met pijn en moeite één eigen model op de markt brengt. Natuurlijk is ook Bollinger Motors nog niet zover maar dit bedrijf leek ons toch een stuk veelbelovender dan Mullen.

Dat laatste, beursgenoteerde bedrijf werd onlangs nog door Hindenburg Research aan de schandpaal genageld. Mullen Automotive beweerde dat zowel de accu’s als de bestelwagen het bedrijf zou leveren, een eigen ontwikkeling is. Volgens Hindenburg betreft het echter geïmporteerde Chinese producten met het Mullen-logo. En als we de foto’s van die bestelauto’s zien, zou dat best wel eens kunnen.

Door die zaken is de overname van Bollinger Motors door Mullen wat je noemt verrassend te noemen. Het is overigens geen volledige overname. Mullen Automotive kondigt de overname aan van een meerderheidsbelang van 60 procent in Bollinger Motors. Voor die 60 procent betaalt Mullen 148,2 miljoen dollar in contanten en aandelen.

Bollinger B1 en B2

De overname van Bollinger is de eerste van Mullen, aldus het bedrijf. Interessant daarbij is dat Mullen meldt dat men de B1 SUV en de B2 pick-up van Bollinger nieuw leven wil inblazen. Met de overname neemt Mullen bijna 50.000 reserveringen over voor de B1 en B2, volgens het persbericht van Mullen. Bollinger had zelf juist geconcludeerd dat de tijd nog niet rijp is om auto’s voor een dergelijke kleine niche te gaan bouwen. Als zijweg besloot Bollinger zijn technologie eerst te gebruiken voor modulaire elektrische platforms voor kleinere bedrijfswagens.

Bestelwagens

Afgelopen najaar presenteerde Bollinger de B4, een elektrische bedrijfswagen in de [Amerikaanse, red.] klasse 4. Verwacht wordt dat de B4 de eerste elektrische bedrijfswagen van het bedrijf zal zijn die zal worden gebruikt in de geplande testprogramma’s voor klanten. In de nieuwe Bollinger B4 is de jarenlange feedback verwerkt van tientallen grote wagenparken die hun voertuigen willen elektrificeren, aldus het bedrijf. Het is de bedoeling dat de vrachtwagens dit najaar bij klanten worden getest.

Hoewel Mullen het nu dus over die (exclusieve) B1 en B2 heeft, heeft Mullen door deze overname dus meer mogelijkheden om elektrische bestelwagens en andere lichte bedrijfswagens te gaan verkopen en bouwen. En in die branche heeft Mullen ook daadwerkelijk omzet. Dat zijn immers die al of niet uit China geïmporteerde elektrische bestelwagens. David Michery, CEO van Mullen, zegt dat er daarvoor veel belangstelling is van grote klanten zoals nutsbedrijven en gemeentelijke diensten. Dit is volgens Michery “een duidelijke indicatie van de vraag van de markt naar de voertuigen van Bollinger”.

De overname biedt Mullen naar eigen zeggen een unieke kans om agressief uit te breiden naar de sector van de commerciële elektrische voertuigen. Michery: “De combinatie van de voertuigen van Bollinger met onze bestaande [Amerikaanse, red.] klasse 1 en klasse 2 EV bestelwagenprogramma’s geeft ons de mogelijkheid om het volledige klasse 1-6 lichte en middelzware bedrijfswagensegment te domineren.”

De productie van de Bollinger B1 en B2 zullen naar verwachting van start gaan na de start van de productie van de elektrische bedrijfsvoertuigen van klasse 3-6.

Accupakketten

Als onderdeel van de overeenkomst krijgt Bollinger op zijn beurt overigens toegang tot de solid-state accutechnologie van Mullen. Een paar maanden geleden kondigde Mullen de omschakeling aan van zijn fabriek in Californië. Dit om zelf accupakketten voor zijn elektrische voertuigen te gaan produceren. Het bedrijf verklaarde dat het minder afhankelijk van externe leveranciers wilde worden en ook minder risico in de toeleveringsketen wilde lopen. Ook verwacht Mullen dat de eigen productie van accupakketten de kosten zal drukken. Die productie omvat overigens nog geen solid-state accupakketten. Die behoren mogelijk ook tot de loze aankondigingen en toezeggingen van Mullen.

Vorig artikelDe Avenger wordt de eerste elektrische Jeep
Volgend artikelMercedes Benz en Rivian gaan samen elektrische bestelwagens ontwikkelen en bouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in