donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsMotiv: leuk idee maar wie stapt hier in?

    Motiv: leuk idee maar wie stapt hier in?

    Formule 1-ontwerper Gordon Murray liet op de tentoonstelling Move 2020 in Londen, die eerder deze week plaatsvond, zijn nieuwste creatie zien. En dat heeft niets met raceauto’s te maken, maar met het vervoer van de toekomst. De Motiv is een wat je noemt eigenzinnig gevormde, autonoom rijdende elektrische auto.

    Gordon Murray Design

    Ooit was Murray technisch directeur van Brabham en McLaren Racing. Later werkte hij voor McLaren Cars. Hij is overigens ook professor. Murray besloot in 2005 zijn eigen bedrijf op te richten. Sindsdien hebben door de jaren heen een aantal interessante projecten van Gordon Murray Design (GMD) gezien. Hierbij moet je denken aan de Yamaha Motiv.e en de samen met Shell ontwikkelde Project M stadsauto’s. Voor de Motiv heeft GMD samengewerkt met Delta Motorsport en itMoves. Samen creëerden zij een volledig elektrische, zelfrijdende, eenpersoons auto voor persoonlijke mobiliteit, deeldiensten commerciële leveringen.

    Toekomstige mobiliteit transformeren

    De Motiv, waarvan Murray hoopt dat hij binnenkort in de echte wereld zal worden getest, is voorzien van een enkele vleugeldeur. Deze maakt een gemakkelijke toegang mogelijk en biedt tegelijkertijd enige bescherming tegen het weer. Murray heeft (uiteraard) hoog op van zijn ontwerp: “De Motiv heeft het potentieel om toekomstige mobiliteit te transformeren. De beste manier om een voertuig commercieel levensvatbaar en kosteneffectief te maken en tegelijkertijd eersteklas efficiëntie te leveren, is om het zo licht mogelijk te maken met behoud van het hoogste veiligheidsniveau. Met de Motiv hebben we onze iStream-technologieën gebruikt om een ultralichte carrosseriestructuur te creëren. Dat zorgt voor een voertuig dat compact, verfijnd, veilig en veelzijdig is en tegelijkertijd een aanzienlijk bereik heeft”.

    Alternatief voor benzineslurpers

    Het Motiv is ontworpen als een stadsauto voor mensen die alleen reizen en is bedoeld als een alternatief voor de grote benzineslurpers die in de vaak maar één inzittende hebben. GMD citeert een recent onderzoek van Transport for London waaruit blijkt dat maar liefst 60 procent van de auto’s en bestelwagens in Londen slechts één inzittende had. Dat is een cijfer dat naar schatting voor maar liefst 80 procent van de rest van het Verenigd Koninkrijk geldt. Het interieur is voorzien van een 24-inch display, een geïntegreerd airconditioningsysteem en ruimte voor een laptop. En de indeling kan worden aangepast aan verschillende gebruiksscenario’s – voor rolstoelgebruikers, pakketbezorging of zelfs om plaats te bieden aan meerdere passagiers.

    Gordon Murray Design Motiv stadsautoSnelladen in 40 minuten

    De autonome, emissievrije auto rijdt op 13-inch wielen, heeft een elektrische motor van 20 kW en wordt geleverd met een vloeistofgekoelde 17,3 kWh accu onder de vloer. Deze moet goed zijn voor een bereik van 100 km (WLTP). Het laadsysteem moet in staat zijn om accucellen in 40 minuten tot 80 procent bij te laden. De Motiv heeft achterwielaandrijzing en sprint vanuit stilstand naar 62 km/u in 7,5 seconden. Zijn topsnelheid ligt een fractie hoger, namelijk 65 km/u. Dat beperkt gebruik tot de binnensteden en agglomeratie.

    Motiv is amper 2,5 meter lang

    De Motiv is slechts 254 centimeter lang, dus parkeren in volle straten zou een makkie moeten zijn. Hij is met 163 cm relatief hoog, en 1,31 m breed. Het rijklare gewicht is iets minder dan 450 kg dankzij het gebruik van een aluminium chassis, aluminium ophanging (MacPherson aan de voorzijde en iLink aan de achterzijde) en composietpanelen en -deur. Het gewicht van het accupakket is vreemd genoeg niet in het rijklare gewicht opgenomen. GDM zegt dat er een relatief kleine accu kan worden gebruikt zonder dat dit invloed heeft op de actieradius. Daarmee weet je alleen nog niet hoeveel die accu weegt. Wij schatten dat er tussen de 100 en 150 kilo bij komt.

    Maar…

    Nu rijst de vraag: wie gaat er in hemelsnaam in zo’n ding rijden? Je hebt amper zicht naar buiten en zit bijna helemaal opgesloten in zo’n ding. Voor goederenvervoer valt de Motiv misschien nog te gebruiken maar geen weldenkend mens zal zich in zo’n gesloten ‘pod’ laten vervoeren.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos