Morris JE gaat volgend jaar in serieproductie

Morris JE elektrische bestelwagen in retro-design

In 1984 viel het doek voor Morris Commercial, het iconische Britse automerk dat in de jaren 50 zijn hoogtijdagen vierde. Morris komt volgend jaar weer terug op de markt als ‘elektrisch automerk’. Het eerste model, de Morris JE, zou aanvankelijk al in 2021 worden geïntroduceerd maar gaat volgend jaar alsnog in productie.

In dertig jaar van alles naar niets

Je zou het haast niet geloven maar in de jaren 50 was Morris een ‘s werelds grootste bestelwagenfabrikanten, en misschien wel de allergrootste. Maar de Britten gingen niet altijd even vlot met de markt mee en dat is te zien aan de teloorgang van Morris. Na een fusie met Austin en de overgang naar British Leyland was het in 1984 zelfs helemaal over en uit voor het Britse merk. Na de nodige omzwervingen kwam de merknaam in 2009 in handen van Eco Concepts, eigendom van de in China geboren Britse ingenieur Qu Li. Die heeft ambitieuze plannen met Morris Commercial en wil het uitbouwen naar een duurzaam en winstgevend bedrijf.

Morris JE: iconisch jaren 50 design met elektrische technologie

De eerste stap die men daartoe wil zetten, is het op de markt brengen van de Morris JE. Het ontwerp is nog steeds gebaseerd op het originele Morris J-model uit de jaren 50 en is bedoeld als eerbetoon aan de iconische auto uit die tijd. De Morris JE moet een elektrische bestelwagen worden die het iconisch design uit de jaren 50 met moderne elektrische technologie. Het 60 kWh accupakket moet de elektrische bestelwagen een rijbereik van ruim 400 kilometer bieden en kan binnen een half uur worden opgeladen. De ultralichte, gerecyclede carbon fiber monocoque en het lichtgewicht aluminium chassis maken de Morris JE niet alleen duurzaam maar maken ook een laadvermogen van maximaal 1000 kilo mogelijk.

Morris JE

Financieringsronde

De weg naar de serieproductie van de Morris JE is niet zonder obstakels geweest. In 2019 – ook toen schreven we al over de Morris JE – kondigde Morris Commercial de eerste plannen aan om een ​​oude bestelwagen om te bouwen tot een elektrisch voertuig. Destijds was de bedoeling om deze in 2021 te lanceren. Door diverse vertragingen werd dit uitgesteld tot begin 2024. Onlangs heeft het bedrijf een financieringsronde afgerond, waarbij nieuwe investeerders aan boord kwamen.

De verkregen financiële middelen zullen worden aangewend voor verdere R&D, engineeringvalidatie, certificering en productievoorbereiding. Kortom, alles wat er nodig is om begin 2024 met de levering van de Morris JE te beginnen.

Ondanks de enorme hoeveelheid uitdagingen en de vertragingen blijft Li optimistisch over de toekomst van Morris Commercial en geeft aan de Morris JE bijna klaar is voor de serieproductie.

Vorig artikelTest MG4 Electric – De auto die Volkswagen had moeten hebben
Volgend artikelVolkswagen Groep start in Valencia de bouw van grote fabriek voor duurzame accuproductie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in