Mogelijkheden skateboard chassis Canoo lijken ontelbaar

De Amerikaanse startup Canoo is behoorlijk ver gevorderd met het ontwikkelen van de basis voor de aangekondigde “baanbrekende” elektrische auto’s. Dit is een zelf ontwikkeld flexibel “skateboard” platform, waarvan de mogelijkheden in een video worden gedemonstreerd.

Modulair skateboard chassis

Het skateboard chassis waar Canoo mee bezig is, wordt modulair opgebouwd. Daardoor zijn de mogelijkheden enorm. De architectuur van dit platform maakt het mogelijk om een grote verscheidenheid aan voor-, achter- of vierwielaangedreven voertuigen te bouwen met een vermogen tot 368 kW (500 pk) en een bereik van meer dan 480 kilometer. Canoo heeft voor dit modulaire platform ook een reeks krachtige aandrijflijnen met een hoog rendement ontwikkeld.

Skatekard

In de onderstaande video laat Canoo zien wat er met de steer-by-wire-technologie van het platform mogelijk is. In deze “skatekart” zonder cabine kun je zien dat er geen mechanische verbinding tussen de cabine en het skateboardplatform nodig is om het voertuig te besturen. Dit maakt een flexibele positionering van het stuurwiel mogelijk.

 

Volledig zelfstandig

In tegenstelling tot vergelijkbare skateboardoplossingen op de markt is het Canoo-platform volledig zelfstandig. Het functioneert zonder enige bovenbouw of extra technologie. Alle componenten die nodig zijn voor een elektrische auto zijn in de onderbouw gebundeld en voor elkaar geoptimaliseerd. Het platform omvat naast de aandrijving(en), de “steer-by-wire”-technologie en het ophangsysteem ook het accucompartiment met thermomanagement, vermogenselektronica en autonome componenten evenals de crashstructuur.

Geschikt voor uiteenlopende voertuigen

Canoo zegt dat de architectuur geschikt is om de meest uiteenlopende voertuigen mee te bouwen. De hiervoor ontworpen architectuur is geschikt voor meer dan 75 procent van de meest gangbare personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen die momenteel in gebruik zijn. De skateboardarchitectuur is het platste platform voor elektrische auto’s ter wereld, dat in het interieur van de voertuigen op basis daarvan toonaangevende ruimte moet bieden. Zelf heeft Canoo onder andere plannen voor een minivan en compacte elektrische bestelwagens maar er is ook interesse van andere bedrijven, waaronder Hyundai.

“We hebben het concept van het platformontwerp gerevolutioneerd met een chassis dat we gemakkelijk met verschillende cabines kunnen combineren. Daar zijn slechts een paar aanpassingen voor nodig. Daardoor kunnen we nieuwe voertuigen sneller en tegen lagere kosten ontwikkelen”, zegt Canoo. “Door de belangrijkste en meest kostbare onderdelen van het voertuig in al onze modellen te verenigen, kunnen we snel en kostenefficiënt een volledige reeks elektrische auto’s op de markt brengen”, aldus Canoo.

Canoo skateboard chassis

Korte ontwikkelingstijd

Door het zelfstandige skateboardchassis kunnen nieuwe modellen veel sneller worden ontwikkeld. De startup schat dat het mogelijk zal zijn om nieuwe modellen te voltooien in maximaal 18 tot 24 maanden op de weg te krijgen. Dat is veel sneller dan het gemiddelde van de industrie.

Ook autonoom

De architectuur is ook geschikt voor de in een later stadium beschikbare technologie voor volledig autonome configuraties. Die software kan ook worden ook gebruikt om het rijgedrag individueel aan te passen aan het beoogde gebruik en de voorkeuren van de gebruiker.

Eerste model in 2022 in productie

Canoo wil zijn eerste productieauto in 2022 op de markt brengen. Het model in minivan formaat, dat dezelfde naam heeft als het bedrijf zelf, wordt uitsluitend in abonnementsvorm verkocht. In 2023 zijn meerdere bestelwagens voor “the last mile” en een sportwagen gepland. Allemaal op hetzelfde platform van de video.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven