donderdag, 28 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsModulaire systemen moeten elektrische bedrijfswagens betaalbaarder maken

    Modulaire systemen moeten elektrische bedrijfswagens betaalbaarder maken

    Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik IPT in Aken heeft samen met partners onderzocht hoe lichte elektrische bedrijfsvoertuigen modulair kunnen worden samengesteld. Op die manier kunnen ze goedkoper worden geproduceerd en gedistribueerd. De vraag is alleen: zijn zij wel de eerste met dit idee?

    Opbouw verschilt per soort van vervoer

    Het voertuig dat in het onderzoeksproject “Bouwpakket voor bedrijfswagens” wordt gebruikt kan, afhankelijk van de transporttaak, worden gecombineerd met een andere opbouw. Voor het transport van levensmiddelen wordt een gesloten, geïsoleerde opbouw met een koeling gebruikt. Een soortgelijke opbouw doch zonder koeling en isolatie kan worden gebruikt voor het transporteren van overige goederen terwijl een lage, platte bak kan worden gebruikt voor het vervoeren van bouwmaterialen. Uiteraard wordt het basisvoertuig altijd elektrisch aangedreven.

    Eén basisvoertuig voor alle voorkomende transporttaken

    De door de projectpartners – waaronder de in Aken gevestigde fabrikant van de StreetScooter elektrische bedrijfswagens – ontworpen opbouw moet flexibel en snel te vervangen zijn. Daardoor kunnen bedrijven hetzelfde basisvoertuig gebruiken voor verschillende transporttaken binnen een bedrijf. Wanneer een timmerman bijvoorbeeld naar een klant rijdt, gebruikt hij voor zijn gereedschap een carrosserie met een lade-indelingssysteem. Als hij meubilair levert en meer laadruimte nodig heeft, kan hij een platformwagen met klemsystemen gebruiken.

    Minder basisvoertuigen nodig

    Volgens het consortium vermindert het modulaire concept het aantal basisvoertuigen dat er in totaal benodigd is. Hierdoor verlaagt het concept weer de totale investeringskosten, welke voor een groot deel bestaan uit de hoge kosten van de lithium-ionaccu’s. De modulaire opbouw is afgestemd op de behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen. Hierdoor is het zelfs met aanvankelijk kleine hoeveelheden al mogelijk om bij productie van de voertuigen schaalvoordelen te realiseren.

    Geschikt voor alle mogelijke toepassingen

    Bij de ontwikkeling werd rekening gehouden met uiteenlopende gebruiksscenario’s voor elektrische lichte bedrijfsvoertuigen: “van ambachtelijke bedrijven tot onderhoudsbedrijven tot voedsel- of medicijntransporten”, aldus het onderzoek. Samen met bedrijven stelden de onderzoekers in eerste instantie eisen aan de voertuigen vast, zoals afmetingen, stroomvoorziening, ladingzekering, koel- en opslagsysteem. Om aan deze eisen te voldoen, werden ze gebundeld in verschillende categorieën, zoals eenvoudige reiniging of eenvoudig laden.

    Bouwpakket

    In de volgende stap ontwikkelden de partners het modulaire concept voor het “bouwpakket”, planden ze de technische implementatie en de productstructuur. Nadat zij een prototype van het modulaire systeem tot op onderdeelniveau hadden ontworpen en geconstrueerd en het productieconcept hadden ontworpen, werd een prototype van het modulaire bedrijfsvoertuig gemaakt en op een testlocatie getest op zijn praktische geschiktheid.

    Voertuigen delen

    Volgens het projectconsortium laat het modulaire concept ook toe dat verschillende bedrijven een wagenpark delen. Dit kan de hoge investeringskosten voor individuele bedrijven aanzienlijk verlagen, staan de voertuigen minder lang stil en kan ook de benodigde parkeerruimte worden verminderd.

    Zijn zij echt wel de eerste?

    Uiteraard valt het nog te bezien of en wanneer de resultaten van het onderzoeksproject in de praktijk zullen worden gebracht. Bovendien vragen wij ons oprecht af of dit consortium wel de eerste is met dit concept. We hebben een soortgelijk de afgelopen jaren namelijk al vaker gezien.

    Rinspeed Micro Snap modulaire auto's

    Micro Snap-concept van Rinspeed

    Een goed voorbeeld daarvan is het hierboven afgebeelde “Micro Snap” concepten van Rinspeed, het bedrijf van de Zwitserse pionier Frank M. Rinderknecht. Dit begin dit jaar gepresenteerd als kleinere opvolger van het “Snap Motion”-concept. Hierbij kunnen de voertuigen ook nog eens worden ingezet voor personenvervoer. Uiteraard zijn er ook verschillen. Zo gaat Rinspeed uit van een geheel autonoom rijdend en doorgaans kleiner voertuig terwijl dat bij het bedrijfsvoertuig van het consortium (nog) niet het geval is. Ook richten de concepten van Rinspeed zich vooral op stedelijk en gedeeld vervoer. Maar de overeenkomsten zijn naar ons idee toch iets té groot. Ook de concepten van Rinspeed gaan uit van een verwisselbaar onderstel en een uitwisselbare opbouw. En van die opbouwen zijn er weer verschillende varianten die volledig uitwisselbaar zijn. Ze zijn er voor het vervoer van goederen, fietsen, afval en personen.

    Was Rinspeed inderdaad eerder?

    De concepten van Rinspeed zijn voor zover wij kunnen nagaan iets eerder bedacht. Het Snap Motion-concept was eind 2017 al in het nieuws. Ook zijn de concepten van Rinspeed al wat verder doorontwikkeld. De uitwisselbare Pods van het Micro Snap-concept kunnen bijvoorbeeld helemaal automatisch worden omgewisseld door een speciale robot. Het Snap Motion-concept is vorig jaar al op diverse beurzen gepresenteerd. Eind vorig jaar kwam het kleinere Micro Snap-concept in het nieuws en werd het ook op de verschillende beurzen gepresenteerd. Natuurlijk zijn het maar ideeën en renderings, geen prototypes maar zo te zien was ingenieur Frank M. Rinderknecht toch echt iets eerder met dit idee. Maar beide concepten verschillen qua grootte en uiteindelijke toepassing zover van elkaar, dat ze elkaar ook heel mooi kunnen aanvullen.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos