Mitsubishi Fuso gaat waterstoftrucks bouwen maar dat duurt nog wel even

Mitsubishi Fuso eCanter Fcell waterstoftruck brandstofcel

De Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corporation (MFTBC) denkt kennelijk graag ver vooruit. Het bedrijf kondigde aan dat het aan het eind van dit decennium wil beginnen met de serieproductie van brandstofcelvrachtwagens. Interessanter is het concept van de eCanter F-CELL.

Daimler Electric Mobility Group

Om de elektrificatie in de bedrijfswagensector te bevorderen, richtte Daimler in 2018 een interne onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie op, de Electric Mobility Group. MFTBC werkt “aan toekomstige elektrische modellen voor alle Fuso vrachtwagen- en bussegmenten”. Bovendien wordt nu ook de volgende generatie van de eCanter ontwikkeld. Volgens MFTBC-manager Hartmut Schick heeft zijn bedrijf “een leidende rol in de realisatie van de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen”.

BEV’s en FCEV’s vullen elkaar aan

Enkele maanden geleden maakte Daimler Trucks & Buses al duidelijk dat het zijn productengamma tegen het eind van dit decennium wil uitbreiden met voertuigen op waterstof. De Japanse dochteronderneming Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corporation dochteronderneming heeft nu aangekondigd dat ze het voortouw wil nemen in de ontwikkeling van dit voertuigtype. “Zowel batterij-aangedreven als brandstofcelvoertuigen hebben – afhankelijk van het gebruik – hun respectievelijke voordelen. De twee varianten zullen elkaar aanvullen om tegemoet te komen aan de steeds diverser wordende transportbehoeften”, aldus MFTBC in een persbericht.

Fuso eCanter en eActros in productie

Wat alternatieve aandrijfsystemen betreft, is de Daimler-dochteronderneming momenteel het meest bekend om de batterijgevoede Fuso eCanter. Deze volledig elektrische 7,5-tons vrachtwagen, die in kleine series wordt geproduceerd, werd in 2017 voor het eerst aan geselecteerde klanten geleverd. Volgens een recente aankondiging van het Japanse bedrijf zijn er nu wereldwijd 150 eenheden in gebruik. De tweede elektrische bedrijfswagen van Daimler, de Mercedes eActros wordt ook door klanten getest en is nog niet op grote schaal geproduceerd. Maar Daimler wil niet langer aarzelen: De eerste serieproductie van elektrische trucks staat gepland voor 2022. Net als de personenwagendivisie is ook de divisie Bedrijfsvoertuigen van plan om tegen 2039 een CO2-neutraal wagenpark te introduceren. Dit nobele doel wordt dan wel beperkt tot de belangrijkste verkoopregio’s van Europa, de VS en Japan.

eCanter F-CELL

Fuso toonde afgelopen oktober met de Vision F-Cell op de Tokyo Motor Show al een vooruitblik op toekomstige bedrijfswagens op waterstof. Het nieuwe concept heet eCanter F-CELL. Het is een verdere ontwikkeling van een lichtgewicht bedrijfsvoertuig. Volgens MFTBC is de actieradius 300 kilometer kan het tanken in minder dan tien minuten. Meer gegevens heeft het Japanse bedrijf niet bekendgemaakt.

Subsidies essentieel

Om al het goederenvervoer CO2-neutraal te maken, zijn subsidies voor elektrische voertuigen en laders essentieel. Iden voor FCEV’s. Ook Martin Daum, CEO van Daimler Truck, heeft onlangs soortgelijke gevoelens geuit. Alternatieve aandrijvingen in vrachtwagens worden in zijn ogen geen vanzelfsprekendheid. Klanten bekommeren zich immers vooral om de totale eigendomskosten van elektrische voertuigen, ongeacht of ze accu’s of brandstofcellen hebben. Als ze meer moeten betalen, is volgens Daum overheidssteun noodzakelijk. “Ook in het jaar 2040 zullen de aanschaf- en totale exploitatiekosten van vrachtwagens en bussen met elektrische aandrijving nog hoger zijn dan die van dieselvoertuigen, ondanks alle inspanningen van de fabrikanten”, aldus Daum. “We hebben dus interventie van de overheid nodig om CO2-neutrale vrachtwagens en bussen concurrerend te maken”.

Vorig artikelAutofabrikanten willen klimaatdoelstelling onterecht uitstellen
Volgend artikelTropos Motors start productie in Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in