Mini Cooper en Mini Countryman: volwassen prestaties in een bescheiden formaat

Mini Cooper E/SE en Mini Countryman E/SE All4

Mini heeft zich een paar jaar geleden gewaagd aan een eerste elektrisch model. Qua uiterlijk en rijeigenschappen was het een schot in de roos, maar de actieradius was nogal beperkt. De op de IAA Mobility geïntroduceerde elektrische Mini Cooper en Countryman zijn wat dat betreft een stap in de goede richting.

De nieuwe elektrische Mini’s zijn wat je noemt ‘volwassen’, en meer dan alleen een elektrische variant van hun benzine-tegenhangers. Daardoor zou je kunnen stellen dat het iconische Britse merk nu daadwerkelijk toetreedt tot de e-mobiliteit.

Mini’s evolutie

Mini heeft altijd bekend gestaan om zijn compacte en wendbare auto’s, ideaal voor het stadsleven. De nieuwe elektrische modellen zijn geen uitzondering. Met afmetingen die nagenoeg trouw blijven aan het originele ontwerp, bieden deze auto’s toch meer ruimte dankzij slimme engineering. De Mini Cooper E is nu 3,80 meter lang, 1,70 meter breed en 1,40 meter hoog, terwijl de Countryman E iets groter is. Met een lengte van 4,30 meter, een breedte van 1,80 meter en een hoogte van 1,60 meter zou je die als een urban cross-over kunnen beschouwen.

Mini Cooper E/SE

Mini Cooper E/SE

Mini Countryman E/SE All4

Mini Countryman E/SE All4

Onder de motorkap

In technisch opzicht heeft Mini met deze auto’s een flinke stap voorwaarts gezet. De Mini Cooper E wordt aangedreven door een elektromotor met een vermogen van 135 kW en een accucapaciteit van 32,6 kWh. De Mini Cooper SE tilt het naar een hoger niveau met een vermogen van 145 kW en een accucapaciteit van 54 kWh. Aan de andere kant heeft de Countryman E een vermogen van 160 kW en een accucapaciteit van 45 kWh, terwijl de Countryman SE All4 een vermogen van 180 kW en een accucapaciteit van 50 kWh heeft.

Dit zijn de specificaties van de Mini Cooper E en Mini Cooper SE:

Mini Cooper E Mini Cooper SE
Motorvermogen (kW) 135 kW 160 kW
Motorvermogen (pk) 184 pk 218 pk
Koppel (Nm) 270 Nm 330 Nm
Acceleratie (0-100 km/u) 7,3 seconden 6,7 seconden
Bereik (WLTP) 234 kilometer 402 kilometer
Accucapaciteit (kWh) 32,6 kWh 54 kWh

En aansluitend ook de specificaties van de Mini Countryman E en Mini Countryman SE All4:

Mini Countryman E Mini Countryman SE All4
Motorvermogen (kW) 135 kW 230 kW
Motorvermogen (pk) 184 pk 313 pk
Koppel (Nm) 270 Nm 494 Nm
Acceleratie (0-100 km/u) 7,5 seconden 5,6 seconden
Bereik (WLTP) 260 kilometer 433 kilometer
Accucapaciteit (kWh) 66.45 kWh 66.45 kWh

Design is nog steeds typisch Mini

Het design van de Mini Cooper E en SE is een knipoog naar het verleden, en het resultaat van een jarenlange evolutie sinds BMW het Britse merk nieuw leven heeft ingeblazen. De karakteristieke ronde koplampen en de iconische grill worden gecompleteerd met moderne, aerodynamische lijnen. De Countryman E en SE All4 hebben een robuuster en avontuurlijker design, perfect voor zowel de stedelijke jungle als ritten door het platteland.

Rijden in deze Mini’s is ongetwijfeld als vanouds. Je krijg in een Mini altijd een beetje de indruk alsof je in een kart stapt. Met een laag zwaartepunt en directe besturing, bieden ze een rijervaring die elke bocht tot een waar genot maakt. De acceleratie is pittig, waarbij de Cooper SE bijvoorbeeld van 0 naar 100 km/u sprint in slechts 7,3 seconden. En laten we de adaptieve demping niet vergeten, die elke rit soepel maakt, ongeacht de omstandigheden.

Het minimalistische interieur geeft uiteraard nog steeds een beetje een vintage-idee. En ook op het gebied van technologie zullen de nieuwe elektrische Mini’s niet teleurstellen. Een volledig digitaal dashboard, Apple CarPlay, en een reeks rijassistentiesystemen maken deze auto’s tot een verlengstuk van je digitale leven.

Mini Countryman E/SE All4

Prijs en beschikbaarheid

De productie van de volledige nieuwe elektrische MINI Cooper zal vooralsnog in het Chinese Zhangjiagang starten. De productie van de elektrische MINI Cooper & MINI Aceman zal in 2026 naar Oxford worden verplaatst. Dit moet de Britse roots van het merk benadrukken. De nieuwe MINI Countryman wordt in het Duitse Leipzig gebouwd. Beide modellen zullen waarschijnlijk eind dit jaar in Nederland beschikbaar zijn.

Wat betreft de prijzen: de Cooper zal vanwege de grotere en dus duurdere accu een stukje duurder dan de Mini Electric worden, al zal Mini zich er bewust van zijn dat je de Cooper ook niet uit de markt moet prijzen. Voor de prijs van de Mini Countryman zou je kunnen kijken naar die van het in technisch opzicht vergelijkbare zustervoertuig, de BMW iX1.

Vorig artikelVanMoof overgenomen. Goed nieuws of slecht nieuws?
Volgend artikelDesignwerk breidt activiteiten uit naar Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in