Vier keer minder kobalt in batterijen van Tesla dan in die van Volkswagen

In vergelijking met de batterij van de Volkswagen ID. zit er vier keer minder kobalt in die van de Tesla Model 3. Dat heeft Frank Blome, Vice President Battery Cells bij Volkswagen, toegegeven tegenover de Duitse krant Wirtschaftswoche.

Waarom dat van belang is? Omdat kobalt een enorm controversiële grondstof is. Het wordt vooral gewonnen in het Afrikaanse land Congo, dat verantwoordelijk is voor zestig procent van de wereldproductie. Volgens Amnesty International werken de mijnwerkers – onder wie veel kinderen – er onder mensonterende omstandigheden. Dat is de reden dat BMW heeft toegezegd vanaf 2020/2021 geen kobalt meer uit Congo te zullen kopen.

Toenemende vraag

Het zal een druppel op een gloeiende plaat zijn, want de vraag neemt alleen maar toe. De delfstof zit onder meer in smartphones, tablets, laptops en elektrische auto’s. Frank Blome van Volkswagen geeft toe dat er in de batterij van de elektrische ID. – die later dit jaar wordt onthuld – tussen de 12 en 14 procent kobalt zit. Ter vergelijking: de batterij van de Tesla Model 3 bevat maar 2,8 procent. Voor de volgende generatie EV’s wil Volkswagen terug naar zo’n 6 procent. Tesla-baas Elon Musk heeft al gezegd dat hij terug wil naar nul.

Prijzen door het dak

Amnesty schat dat er volgend jaar wereldwijd zo’n 200.000 ton aan kobalt nodig is. Door de enorme vraag is de prijs de laatste jaren door het dak gegaan. Er wordt daarom op grote schaal onderzoek gedaan naar een alternatief voor kobalt, maar het zal nog wel even duren voordat dat er is. Tot die tijd dringt Amnesty aan op meer transparantie. Want momenteel bedrijven nergens aan te tonen hoe ethisch verantwoord hun accu’s zijn gefabriceerd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven