Subsidie voor slimme laadpalen

Miljoenensubsidie voor slimme laadpalen

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil Nederlandse gemeenten helpen om slimme laadpalen aan te leggen. De staatssecretaris heeft hiervoor vijf miljoen uitgetrokken. Het plan is om laadpleinen aan te leggen in 21 Nederlandse gemeenten. In totaal moeten er op deze laadpleinen 427 slimme laadpalen worden geplaatst.

Geld verdienen met elektriciteit terug leveren

De intelligente laadpalen kunnen groene stroom beter benutten en ook het elektriciteitsnet ontlasten. Samen met de accu’s van de elektrische auto’s kunnen ze namelijk als buffer dienen. Door die accu’s tijdens piekbelastingen elektriciteit terug te laten leveren, kan het elektriciteitsnet worden ontlast. Gebruikers van elektrische auto’s die elektriciteit terug leveren, kunnen op die manier ook wat verdienen. Zij kunnen daarvoor namelijk een beloning ontvangen. Angst voor een lege accu hoeven ze dan overigens niet te hebben, ze kunnen namelijk zelf bepalen welk deel van de accucapaciteit ze ter beschikking te stellen.

Nog niet alle elektrische auto’s zijn geschikt

Helaas zijn niet alle elektrische voertuigen zijn geschikt voor de ‘vehicle-to-grid’ technologie. Laden kunnen ze er uiteraard wel allemaal, maar elektriciteit terug leveren kunnen nog lang niet alle modellen. Maar dat gaat in de toekomst snel veranderen. Populaire modellen zoals de Renault ZOE kunnen nu al elektriciteit terug leveren. Dat geldt ook voor nagenoeg alle elektrische auto’s van ­Japanse automerken, waaronder ook de Nissan Leaf. Andere merken en modellen zullen naar verwachting snel volgen. Dat geldt ook voor de slimme laadpleinen. De eerste laadpleinen moeten volgend jaar namelijk al in gebruik worden genomen.

Twintig slimme laadpleinen in Utrecht

In de gemeente Utrecht moeten de komende tijd maar liefst twintig van dit soort laadpleinen worden gebouwd. Er rijden volgens wethouder Victor Everhardt volgend jaar ongeveer 12.000 elektrische auto’s rond in Utrecht. Er zijn zo’n 1600 laadpunten nodig om deze allemaal te kunnen laden. Omdat het aantal elektrische auto’s snel groeit, is het van essentieel belang dat er de komende jaren voldoende laadpunten bijkomen. Ook in dat opzicht zijn de slimme laadpleinen dus hard nodig.

Honderdduizenden laadpalen

De genoemde 427 slimme laadpunten vormen nog maar een klein deel van wat er eigenlijk nodig is. Men verwacht dat er de komende jaren namelijk honderdduizenden laadpalen worden geplaatst.

1 Commentaar

 • Wim| 13/09/2019 bij 12:25

  Hoe is de situatie voor particulieren? Zijn er laadpalen die privé geplaatst kunnen worden?

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven