Elektrisch rijden heeft veel voordelen, maar stelt je soms ook voor uitdagingen die je met een traditionele auto niet had. Een daarvan is de vastzittende laadkabel, wat meerdere redenen en verschillende oplossingen kan hebben. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.
Een laadkabel kan om meerdere redenen vastzitten. Soms zijn de oorzaken extern, zoals bij bevriezing, soms geven ook de auto of het laadpunt de kabel niet vrij. Er zijn meerdere manieren waarop je deze problemen kunt oplossen.
Hoe werkt de vergrendeling?
Als je al een EV rijdt zul je weten dat de laadkabel vrijwel altijd aan twee kanten vergrendeld wordt, zowel in het laadpunt als in de auto. Deze vergrendeling is er in de vorm van een klein palletje. Elke laadkabel heeft aan de bovenkant van de stekker een kleine opening waar dit palletje in schuift zodra de kabel wordt geplaatst. Het zorgt ervoor dat de verbinding optimaal is, de laadsessie niet door iedereen kan worden onderbroken door de kabel los te trekken en voorkomt diefstal van de kabel.
Auto laat laadkabel niet los
Het eerste probleem dat kan optreden na het beëindigen van een laadsessie is dat jouw auto de kabel weigert los te laten. Vaak is het ver- en ontgrendelen van de auto met de afstandsbediening voldoende om de kabel alsnog in handen te krijgen. Sommige, maar lang niet alle EV’s hebben in of naast de laadpoort een knop waarmee je de laadkabel kunt vrijgeven. Ook bieden enkele fabrikanten, waaronder BMW en Ford, de mogelijkheid om de laadkabel via het infotainmentscherm van de auto los te koppelen. Ook hebben veel fabrikanten een mechanische noodontgrendeling ingebouwd, in het (online) instructieboekje vind je waar die zit.
Mochten deze manieren om de kabel los te koppelen niet werken, dan helpt het soms om de stekker iets omhoog te tillen of juist in te duwen terwijl je de auto ontgrendelt. Daarmee voorkom je dat het vergrendelingspalletje zich niet kan terugtrekken door het gewicht van de kabel. Deze tip werkt ook bij snelladers, die doorgaans zwaardere kabels hebben. Mocht je regelmatig aanlopen tegen een niet-ontgrendelende laadkabel, dan is het systeem mogelijk defect. Een NexDrive-specialist bij jou in de buurt kan in dit geval diagnose stellen en het systeem wanneer nodig repareren.
Vast aan publiek laadpunt
De volgende kwestie: jouw dure laadkabel is wel uit de auto verwijderd, maar het publieke oplaadpunt laat hem niet los. Controleer in dit geval eerst of de laadsessie wel correct is beëindigd via de laadpaal. Door jouw laadpas of -druppel te scannen kan de paal jouw laadkabel soms alsnog vrijgeven.
Werkt dat niet, dan kan het zinvol zijn om de laadsessie nog eens te starten. Plug hiervoor de laadkabel weer in jouw auto en start de sessie opnieuw via de laadpaal. Beëindig de sessie nu met je laadpas en controleer of de kabel nu wel wordt vrijgegeven. Is dit nog niet het geval, dan zit er niets anders op dan de klantenservice van de betreffende laadpaalaanbieder te bellen, zodat zij de lader op afstand kunnen herstarten. Het storingsnummer staat doorgaans aangegeven op de laadpaal.
Vast aan jouw thuislader
Veel thuisladers zijn voorzien van een enkel laadsnoer dat niet kan worden losgekoppeld. Heb je een variant waar je je eigen laadkabel op aansluit, dan kan het zijn dat jouw eigen laadpunt deze niet vrijgeeft. In dit geval heeft het geen zin om de klantenservice te bellen om de lader op afstand te resetten, maar zul je dit zelf moeten doen.
Bij sommige thuisladers werkt het resetten door jouw laadpas dertig seconden voor de lezer te houden, in andere gevallen kan het helpen door de stroom via de meterkast zo’n halve minuut uit te schakelen. Hierna zal de laadkabel in de meeste gevallen alsnog worden vrijgegeven. Het kan zijn dat jouw laadpunt een specifieke noodontgrendelingsprocedure heeft, controleer daarom altijd eerst de handleiding voordat je aan de slag gaat.
Laadkabel vastgevroren aan auto
Nu we de belangrijkste technische oorzaken hebben benoemd blijft een externe factor over: bevriezing. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de laadaansluiting van de auto en de laadkabel zo droog mogelijk zijn, laat de kabel dus bijvoorbeeld niet in de sneeuw liggen.
Een andere manier om dit ongemak te voorkomen is het plannen van je laadsessie. De warmte die vrijkomt bij het laadproces zorgt er namelijk voor dat de connector warm blijft en dus niet gauw zal bevriezen. Als je ervoor zorgt dat de auto pas net voor vertrek helemaal vol zit is een mogelijk vastgevroren kabel alweer ontdooid. Ook het tijdig voorverwarmen van je auto met stroom uit de oplader kan al genoeg zijn om de kabel ‘vrij’ te maken. Natuurlijk werkt lichtjes opwarmen met een kruik of föhn ook als je écht snel weg moet.
Gelukkig komen bovenstaande problemen niet vaak voor, maar we hopen dat deze tips van pas komen als je er wel mee te maken krijgt. Overweeg je om elektrisch te gaan rijden, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken of waarmee je dan te maken krijgt? Bezoek eens een NexDrive-specialist bij jou in de buurt, deze helpt je graag verder met al jouw EV-vragen.