Nieuw CHAdeMO 3.0-protocol snelladen sneller

Met het nieuwe CHAdeMO 3.0-protocol kunnen we straks nog sneller laden dan met 500 kW

De actieradius van een elektrische auto is, als je de media erop na leest, bijna altijd onvoldoende. Iedereen die een elektrische auto rijdt, weet dat dit vaak heel erg meevalt. Bovendien bestaat er zoiets als snelladen. Dat snelladen kan de laatste jaren steeds sneller. Met het nieuwe CHAdeMO 3.0-protocol kan dat straks nóg sneller.

Enkele dagen geleden heeft de CHAdeMO Association het CHAdeMO 3.0-laadprotocol gepubliceerd. In dit protocol zijn de eisen voor de ontwikkeling van nieuwe CHAdeMO-laadstations vastgelegd. De CHAdeMO-aansluiting is in Europa dé standaardaansluiting voor snelladers. Hiermee kun je elektrische auto -afhankelijk van de auto en omstandigheden opladen met een snelheid tot wel 500 kW opladen. Als het laden een beetje meezit, ben je met een minuut of twintig weer op weg.

Laden moet sneller kunnen

Maar voor sommige mensen is dat absoluut niet snel genoeg. Een voor iedereen acceptabele laadsnelheid is – net als de actieradius – een van de doorslaggevende factoren om elektrisch rijden voor iedereen aantrekkelijk te maken. Daarom zijn er volop ontwikkelingen om betere accu’s te maken die een grotere energiedichtheid hebben die ook nog eens sneller opgeladen kunnen worden. Als die sneller opgeladen kunnen worden, zal de CHAdeMO-laadstandaard niet meer voldoen. Daarom is de CHAdeMO Association bezig geweest met een nieuwe standaard. Daarmee moet DC snelladen met meer dan 500 kW vermogen mogelijk zijn. En bij zo’n nieuwe laadstandaard hoort dus ook een nieuwe laadstekker.

Nieuwe, compactere stekker

CHAdeMO 3.0 is onder de werknaam “ChaoJi” gezamenlijk ontwikkeld door de China Electricity Council (CEC) en de CHAdeMO Association. De Chinese versie, die werkt onder het GB/T-communicatieprotocol, staat gepland voor release volgend jaar. Hierbij gaat men gebruik maken van een nieuwe, compactere connector, Deze werd vorig jaar al geïntroduceerd en zal worden gecombineerd met een nieuwe, vloeistof gekoelde kabel.

Backwards compatible

Er is bij deze nieuwe ontwikkeling van CHAdeMO 3.0 veel aandacht besteed aan de compatibiliteit. Dat wil zeggen dat toekomstige voertuigen met een CHAdeMO 3.0-aansluiting compatibel moeten zijn met de bestaande DC-snellaadstandaarden  (CHAdeMO, GB/T en eventueel ook CCS). Dat kan bijvoorbeeld door adapters te gebruiken.

Sneller dan je denkt

Wie denkt dat het nog een anatal jaren zal duren voordat zo’n nieuwe standaard in gebruik wordt genomen: in de wereld van de e-mobiliteit gaan veel dingen sneller dan je denkt. Komend jaar publiceert men waarschijnlijk al de testvereisten voor de CHAdeMO 3.0-specificatie. De eerste elektrische auto’s met een ChaoJi zijn naar verwachting bedrijfsvoertuigen zijn. Maar deze zijn naar verwachting al in 2021 op de markt. Andere soorten voertuigen, waaronder personenauto’s, zullen spoedig volgen.

2 Comments

 • dvg| 10/05/2020 bij 09:12 (Bewerk)

  elke realisatie is welkom,zolang het de prijs niet opdrijft.
  ev heeft nu al de negatieve naam duur te zijn,we kunnen hier zeker geen hogere prijzen gebruiken.
  ik rij zelf 3.5 j ev en heb die snellaadoplossingen nog nooit echt nodig gehad.
  tuurlijk zullen er klanten zijn die het echt gebruiken,maar mijns inzien’s een kleine minderheid.
  de prijzen opdrijven om een kleine minderheid te plezieren lijkt mij geen goed idee.
  laat ze inzetten op betaalbaarheid,zodat IEDEREEN de mogelijkheid heeft om een ev aan te schaffen.

 • CouchCowBwoi| 04/05/2020 bij 12:32

  De ontwikkelingen gaan relatief vlot in deze … Ik ben ervan overtuigd dat de meeste winst hem zit in de snelheid van het opladen. Als men kan realiseren dat een batterij doormiddel van snel laden in tien of vijftien minuten naar tachtig procent bruikbare capaciteit gaat, dan zijn wij er volgens mij. En is/moet een realistische actieradius van gemiddeld twee a driehonderdkilometer ruim voldoende zijn in Nederland. Dat is het wat mij betreft nu al …

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven