Laadje-app goedkoper laden

Met de Laadje-app ga je alleen laden als de energie het goedkoopst is

De Amsterdamse startup Laadje introduceert een app waarmee elektrische auto’s gaan laden op de momenten waarop de meeste wind- en zonne-energie beschikbaar is. Dan is ook de prijs van elektriciteit het laagst. Door samenwerking met partners op de EPEX-Spotmarkt kun je daar als EV-rijder van profiteren.

Helaas is deze oplossing op dit moment nog alleen voor Tesla’s beschikbaar. Maar er kan een aanzienlijk bedrag mee worden bespaard. Volgens Otto Barten, CEO van Laadje, is het mogelijk om op die manier de stroomprijs te laten dalen van ongeveer 21 cent/kWh naar 17 cent/kWh.

Profiteren van de gunstigste momenten

Barten voorspelde als data-scientist op het gebied van de energietransitie al vroeg dat er wel eens een overschot aan elektriciteit met een lage of negatieve prijs zou kunnen ontstaan op momenten met veel wind of zon. Op andere momenten zou de elektriciteit weer duurder kunnen worden. Daarom is Barten gaan zoeken naar een oplossing waarbij er alleen elektriciteit op de gunstige, goedkope momenten wordt afgenomen. Dat idee is weer verwerkt in de Laadjeap. Hiermee kun je je elektrische auto opladen op de momenten dat de elektriciteit het goedkoopst is.

goedkoop auto laden spotmarkt Laadje-app

Goedkoper laden

Als je bij het laden thuis gebruik maakt van de Laadje-app, betaal je de zogenaamde spotmarktprijzen. Laadje werkt samen met een aantal kleine energiebedrijven die de prijzen van de EPEX-spotmarkt rechtstreeks doorberekenen. Omdat er ook op de meest voordelige tijden wordt geladen, is er volgens Barten sprake van een ‘win-win-win’ situatie. Barten: “De gebruiker hoeft geen opslag per kWh bovenop de beursprijs meer te betalen. Daarbij zorgt de app ervoor dat hij z’n auto automatisch vollaadt op de goedkoopste momenten. Dat levert dus dubbel besparing op. En dan is er nog de klimaatwinst.”

Overal toepasbaar

De app stuurt het laadproces via de auto aan. Daardoor werkt het principe van de app overal. Thuis, op openbare laadpalen en bij ‘destination charging’. Het leuke is dus dat je hoofdzakelijk gaat laden als er veel groene elektriciteit beschikbaar is, waardoor deze ook zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Volgens Barten zorgt het laden met de Laadje-app voor een 15^% lagere CO2-uitstoot. In de toekomst kan het groene stroom percentage nog hoger zijn. Men streeft naar 100% duurzame energie. Als een behoorlijk percentage van de ruim 120 000 elektrische auto’s die er Nederland zijn, slim wordt geladen kan er volgens Barten al een aardige impact op de energietransitie worden bereikt.

De Laadje app kun je vinden in de App Store en Play Store en is ook te downloaden via de website laadje.nl. Voor de goede orde: voorlopig ondersteunt de app alleen Tesla’s.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven