zondag, 7 augustus, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsMercedes Vision EQXX: efficiëntie is dé sleutel tot een grotere actieradius

  Mercedes Vision EQXX: efficiëntie is dé sleutel tot een grotere actieradius

  Zoals eerder aangekondigd heeft Mercedes-Benz met de Vision EQXX een reis afgelegd, waarbij men meer dan 1.000 km in het gewone verkeer op één enkele acculading reed. De reis met de aerodynamische conceptauto begon in het koude, regenachtige Sindelfingen en eindigde aan de Côte d’Azur.

  Tijdens de rit van het Duitse Sindelfingen naar het Franse Cassis legde het prototype van de Mercedes Vision EQXX welgeteld 1008 kilometer af op één acculading, waarbij er bovendien nog voor 140 kilometer aan actieradius over was. Opgeteld heeft de Vision EQXX dus een actieradius van meer dan 1.100 kilometer. Daarmee ga je serieus afvragen waarom mensen denken dat je zo’n afstand alleen met waterstofauto’s kunt halen. De EQXX reed tijdens die 1.008 kilometer overigens gemiddeld 87 kilometer per uur, de luchttemperatuur varieerde van drie tot achttien graden Celsius.

  Mercedes Vision EQXX

  Slechts 8,7 kWh per 100 kilometer

  CTO Markus Schaefer zei dat efficiëntie de sleutel is om de actieradius van een elektrische auto te maximaliseren. “Eerst optimaliseren we de efficiëntie, en dan kunnen we zien hoeveel accumodules we in de auto stoppen,” zei Schaefer tijdens een rondetafelgesprek met de media. Schaeffer voegde eraan toe dat klanten zelf, aan de hand van hun behoeften, de grootte van de accu zouden moeten kunnen bepalen.

  De Vision EQXX is ontwikkeld omdat Mercedes-Benz elektrische auto’s wil produceren die slechts 10 kilowattuur per 100 km aan energie verbruiken. Dat streven heeft men ruimschoots gehaald. Tijdens de 11,5 uur durende testrit verbruikte de auto slechts 8,7 kilowattuur per 100 km. Daarmee is hij ongeveer twee keer zo efficiënt als de gangbare elektrische modellen van Mercedes.

  Mercedes Vision EQXX

  Luchtweerstand is bepalende factor

  Mercedes-Benz heeft bij de ontwikkeling van de Visio EQXX zo ongeveer alles uit de kast gehaald. Omdat ongeveer twee derde van de energie nodig is om de luchtweerstand te overwinnen, heeft men daar buitengewoon veel aandacht aan besteed. De Mercedes Vision EQXX heeft een cw-waarde van slechts 0,17. Dat is nog beter dan de 0,19 van de Lighyear One, ondanks het feit dat de Mercedes geen gesloten wielkasten voor de achterwielen heeft. Die lage luchtweerstand heeft men onder anderen weten te realiseren door de intrekbare achterdiffusor.

  Ook hebben de ingenieurs van Mercedes-Benz veel aandacht besteed aan de rolweerstand. De 185/65/20 banden van Bridgestone zijn speciaal voor dit doel ontwikkeld. Verder is het gewicht van 1.755 kilo is voor een auto van dit formaat buitengewoon laag. Daardoor heeft de auto, ondanks het vrij bescheiden vermogen van 180 kW, bovendien ook nog heel behoorlijke prestaties.

  Mercedes Vision EQXX

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Nooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

  Iedere fietser heeft wel eens een lekke band gehad. Dit ongemak behoort nu tot het verleden, want Michelin komt met een nieuw soort band, dat niet lek te krijgen is. Speciaal voor cargobikes, dus ideaal voor een probleemloze pakket- en maaltijdbezorging.

  e-Videos