Mercedes ontwikkelt nieuw elektrisch platform voor bestelwagens

Mercedes EVP platform elektrische bestelwagens

Mercedes-Benz heeft de Vito en Sprinter bestelwagens al omgebouwd tot volledig elektrische modellen. Beide modellen bieden op dit moment slechts een actieradius van hooguit 200 kilometer. Maar Mercedes ontwikkelt een platform voor een volgende generatie met aanzienlijk betere prestaties.

EVP-architectuur

Hiervoor ontwikkelt Mercedes momenteel een geheel nieuw platform. Dit kondigde Klaus Rehkugler, verkoopdirecteur van Mercedes aan. De nieuwe elektrische architectuur gaat ‘Electric Versatiles Platform’ heten, afgekort EVP. Het nieuwe platform moet voor 2025 gereed zijn voor serieproductie.  Het is voornamelijk bedoeld om de populaire Mercedes Sprinter geschikt te maken voor de toekomstige eisen van de klanten. Het Duitse magazine Automobilwoche heeft men vooral vanwege de vraag van de Amerikaanse markt besloten om deze nieuwe architectuur te ontwikkelen maar het platform zal Mercedes ook in Europa gaan gebruiken.

Modulaire opbouw

De nieuwe architectuur zal zorgen voor een geheel andere opbouw van de Mercedes eSprinter. Met het nieuwe platform zal hij bestaan uit aparte modules voor de voorzijde, achterzijde en bodem, vertelde Rehkugler. Het concept maakt twee lengtes en drie accuformaten mogelijk waarbij het grootste accupakket een capaciteit van meer dan 100 kWh krijgt. Dit zou de actieradius vergeleken met de huidige elektrische bestelwagens van Mercedes ongeveer verdubbelen. Naast een bestelwagen is Mercedes ook van plan om de volgende eSprinter met een laag chassis aan te bieden. Marcus Breitschwerdt, hoofd Bestelwagens bij Mercedes, verklaarde in een interview met Automobilwoche dat hij een “groot potentieel” in elektrisch aangedreven campers ziet.

Mercedes EVP platform elektrische bestelwagens

Last mile

Op dit moment beschouwt men elektrische bestelwagens voor gebruik in stedelijke gebieden als booming business. Zo ontving Mercedes laatst een grote order ontvangen van Amazon voor de levering van in totaal van 1800 eVito’s en eSprinters. Maar net als bij de elektrische personenauto’s krijgen de gevestigde bedrijven steeds meer concurrentie van startups. Daarom wil Mercedes met zijn concurrentiepositie versterken met het nieuwe EVP-platform om een van de toonaangevende leveranciers van emissievrije bestelwagens in Europa en de VS te worden.

Samenwerking met Amazon?

Automobilwoche meldt dat Mercedes het nieuwe platform in nauwe samenwerking met Amazon ontwikkelt. “We willen meegroeien in Noord-Amerika,” zei Rehkugler. Je kunt je afvragen of dat handig is van Mercedes. De order die Amazon bij Mercedes plaatste, valt in het niet bij de 100.000 elektrische bestelwagens die Amazon bij startup Rivian bestelde. Bovendien is Amazon ook een van de investeerders in Rivian.

Vorig artikelDe Volkswagen ID.4 is nu al leverbaar!
Volgend artikelDS3 Crossback e-Tense, rij-impressie door Werner Budding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in