Mercedes onthult de EQV

Mercedes is het eerste merk dat een elektrisch aangedreven personenbus in het premium segment aanbiedt. Volgende maand kunnen we de nieuwe EQV in levende lijve bewonderen op de IAA in Frankfurt. Mercedes heeft nu echter al veel informatie en beeldmateriaal vrijgegeven.

De nieuwe Mercedes EQV komt pas in het voorjaar van 2020 op de markt en zal dan ongetwijfeld niet alleen personenvervoersbedrijven maar ook hotels, carsharingdiensten en milieubewuste gezinsvaders tot zijn fans mogen rekenen.

Alleen voorwielaandrijving

De elektrische V-Klasse is verkrijgbaar met zes, zeven of zelfs acht zitplaatsen. Hij zal, net als de normale V-Klasse, worden gebouwd in het Spaanse Vitoria. De ontwikkelaars hebben een 150 kW/204 pk elektrische motor onder de motorkap geplaatst welke de voorwielen aandrijft. Deze motor heeft een koppel van 362 Nm zodat je je met deze motor vlot genoeg door het verkeer kunt begeven. De topsnelheid bedraagt 160 km/uur. Er is (voorlopig) nog geen versie met vierwielaandrijving, wel is er keuze uit twee verschillende wielbases. Het maximaal toelaatbare gewicht bedraagt uiteraard 3500 kilo, het exacte rijklare gericht is nog niet bekend. Het accupakket is iets kleiner dan in het in Genève getoonde studiemodel. In plaats van 100 kWh heeft het accupakket nu een capaciteit van 90 kWh.

Actieradius 400 kilometer

Met dit kleinere accupakket bedraagt de actieradius evengoed een respectabele afstand van ongeveer 400 kilometer. Dankzij het laadnetwerk met meer dan 300 verschillende energieleveranciers en duizenden oplaadpunten moet ook het afleggen van nog langere afstanden geen enkel probleem zijn. De bestuurder van de EQV kan de laadpunten activeren met één enkele laadpas of zelfs rechtstreeks via de smartphone. Eind 2020 zullen er in Europa zo’n 400 snelle laders langs de belangrijkste snelwegen zijn geplaatst waarmee het accupakket in slechts 45 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen. Mercedes geeft op dat de EQV met 110 kW kan worden geladen. Uiteraard is de EQV ook voorbereid voor de wallbox tuis. Ook is hij uitgerust met een 11 kW on-board lader waarmee hij via een drie-fasen aansluiting kan worden opgeladen.

Mercedes onthult de EQV

MBUX

De elektrische V-Klasse is volgens Mercedes uitgerust met het modernste connectiviteits- en infotainmentsysteem dat momenteel op de markt verkrijgbaar is. Het heet MBUX en is zeer eenvoudig te activeren en ook via spraak te bedienen. Handig is ook de combinatie van MBUX met de Mercedes me App. Hiermee kunnen bestuurders vanuit de woonkamer of kantoor onder anderen hun bestemming selecteren en het interieur van de EQV op de gewenste temperatuur brengen.

Rijmodi

De EQV kent drie verschillende rijmodi. Wanneer de Mercedes EQV wordt gestart, wordt standaard de instelling “Comfort” ingeschakeld. De bestuurder kan ook kiezen voor “Eco” en “Sport”. Er zijn ook verschillende niveaus voor de recuperatie, geactiveerd via de schakelpeddels op het stuurwiel. De krachtigste remvertragingsmodus maakt zelfs rijden met één pedaal mogelijk. Met dit beproefde ‘one-pedal’-concept hoeft het normale rempedaal bijna nooit te worden ingedrukt. Dit vermindert niet alleen de uitstoot van fijnstof maar scheelt ook aardig qua onderhoudskosten en energieverbruik.

ECO Assistant

In de recuperatiestand D Auto van de Mercedes EQC wordt automatisch de ECO Assistant ingeschakeld. Deze helpt de bestuurder om een maximale efficiency te bereiken. Hiervoor verbindt het systeem de navigatiegegevens, verkeerstekenherkenning en informatie van de intelligente veiligheidsassistenten (radar en camera) met elkaar. Ook past het automatisch de mate van recuperatie aan. De actieve actieradiusbewaking zorgt er in combinatie met de voor de EQV geoptimaliseerde navigatie voor dat de bestuurder altijd de bestemming bereikt, ook als er een laadstop wordt gemist.

2 Comments

 • almeerder| 22/08/2019 bij 13:15

  waarom topsnelheid voor o.a zulke bussen beperken tot max 140 km per uur?
  Gezien deze bussen bedrijfsmatig in de spits vaak voor belachelijke situaties …bumperkleven etc..

  En het koppel is voor deze groep van belang met hun lading die ze vaak mee hebben …

 • Robert de Leeuw| 22/08/2019 bij 10:52

  Eindelijk een busje met echt bereik, nu nog de transport versie, dus zonder alle luxe achterin.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven