zaterdag, 20 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsMercedes EQXX: 1200 kilometer op één acculading

    Mercedes EQXX: 1200 kilometer op één acculading

    Daimler probeert de elektrische auto van de toekomst te bouwen. Dankzij ultieme efficiëntie heeft deze een maximaal bereik van meer dan 1200 kilometer. Deze EQXX wordt ontwikkeld met hulp van het Formule 1-team van Mercedes.

    Vorige week gaf Daimler al een vooruitblik op hoe het bedrijf de overstap naar elektrisch rijden wil maken. Na de EQC lanceert Mercedes in 2021 de EQS. Dit wordt de eerste elektrische Mercedes op basis van een elektrische architectuur. Deze Electric Vehicle Architecture (EVA) wordt ook gebruikt voor een andere sedan (EQE) alsmede twee SUV’s (EQG en EQGLS).

    Kleiner platform

    Hoofd ontwikkeling Markus Schäfer presenteerde ook een tweede platform voor kleinere voertuigen: De Mercedes Modular Architecture (MMA). Hoewel hij “electric first” is ontwikkeld, heeft het aan de voorkant ruimte voor een verbrandingsmotor. Hiermee moet de fabrikant flexibel kunnen inspelen op de verschillende behoeften in verschillende markten. In 2030 moet ongeveer 50 procent van het nieuwe Mercedes wagenpark geëlektrificeerd zijn.

    Groter bereik met kleinere accu’s

    Naast de platforms voor productieauto’s wil Mercedes ook een conceptcar ontwikkelen die de ultieme elektrische auto moet vertegenwoordigen. In de presentatie illustreerde men het bereik met kreten als “Stuttgart – Nice” en “Shanghai – Beijing”. Google Maps leert ons dat er ruim 1.200 kilometer tussen de twee Europese steden en de twee Chinese metropolen ligt. Het op één acculading overbruggen van zulke lange afstanden moeten door de steeds grotere accu’s worden gerealiseerd, maar door de ultieme efficiëntie.

    Mercedes EQXX

    De eerste schets tonen een zeer gestroomlijnde auto. Andere factoren die Mercedes noemt als technische kenmerken van de toekomstige serie elektrische auto’s zijn de permanent synchrone machines, een 2-versnellingsbak en 800 volt spanning. Maar die hogere accuspanning zou gunstig zijn voor de snellaadcapaciteit, maar die heeft de EQXX waarschijnlijk niet nodig. Mercedes zal in de conceptwagen waarschijnlijk accucellen met een siliciumanode gebruiken. Desgevraagd bevestigde Markus Schäfer, hoofd ontwikkeling, dat het bedrijf ook voor productieauto’s samen met samenwerkingspartner Sila “stap voor stap” naar anoden uit dit halfgeleidermateriaal toewerkt. De Mercedes EQXX moet overigens ook bijna helemaal vrij van windgeruis zijn.

    Formule 1-team

    Bij Mercedes werkt het EQXX-ontwikkelingsteam samen met het Formule 1-team, dat ruime ervaring heeft met elektrische aandrijvingen in de vorm van het KERS hybride systeem  in de Formule 1 en Formule E.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos