vrijdag, 29 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsMercedes EQS zet de toon in het topsegment

    Mercedes EQS zet de toon in het topsegment

    Het duurde even voordat het elektrische offensief uit Stuttgart op gang kwam. De EQC was het ‘net niet’, de pas onthulde EQA is al een stuk veelbelovender. De Mercedes EQS, die net in een indrukwekkende presentatie is onthuld, lijkt dé perfecte invulling van Daimlers slogan ‘Das Beste Oder Nichts’.

    Om maar even wat highlights te noemen: een accupakket van 108 kWh, een cw-waarde van 0,20, (uiteraard) vierwielaandrijving, een enorm MBUX-instrumentenpaneel, 385 kW onder de motorkap (en nog meer in de planning) en een actieradius van 770 kilometer volgens WLTP. Meer introductie behoeft het nieuwe topmodel van Mercedes-Benz eigenlijk niet.

    Maar we willen toch graag verder vertellen over deze auto die de strijd in het topsegment los doet barsten. Tot nu toe was het daar eenzaam aan het front. De Tesla Model S en Model X waren tot nu toe ‘top of the bill’ bij de elektrische auto’s. Fraai, innovatief, ooit zelfs echte trendsetters, hele goede producten voor een zo jonge autofabrikant, maar geen echte auto’s die in het topsegment horen.

    Topsegment

    De merken die daar wel in thuishoren zijn natuurlijk Audi, BMW en Mercedes-Benz. En alle drie deze merken hebben heel hard gewerkt aan een nieuw topmodel. De eerste die erin slaagt om een nieuw elektrisch topmodel te onthullen, is dus Mercedes-Benz. Maar vlak de andere merken niet uit. De nieuwe generatie van de BMW 7-serie wordt volledig elektrisch en Audi is, mede dankzij de techniek van de Porsche Taycan en de eigen e-tron GT, misschien ook al heel ver gevorderd met de Artemis. En dan is er nog Lucid Motors dat net de productie van de Lucid Air aan het opstarten is. Ook een veelbelovende auto, die inderdaad ook nieuwe standaarden zet op het gebied van efficiëntie en rijbereik. Maar of die auto in het topsegment valt? Dat moeten we nog even afwachten. Eerst zien, dan geloven, zullen we maar zeggen

    De EQS is meer dan een elektrische S-Klasse

    Maar terug naar de Mercedes EQS. Het is te gemakkelijk om de nieuwe Mercedes EQS gewoon de elektrische S-Klasse te noemen. Want dat is hij zeker niet. De EQS gaat een misschien wel meer dan een hele generatie verder en zal de S-klasse daardoor misschien wel heel snel doen vergeten. Het enige wat de nieuwe EQS en het traditionele topmodel uit Stuttgart gemeen hebben is de ‘S’ in de modelaanduiding. De EQS, die Daimler komende zomer lanceert, heeft een geheel eigen design en staat op een splinternieuw ontwikkeld ‘elektrisch’ platform, genaamd EVA oftewel ‘Electric Vehicle Architecture’.

    Mercedes EQS

    EVA-platform

    Dit platform is niet alleen de nieuwe basis voor de EQS. Het zal binnenkort ook worden gebruikt voor de elektrische E-Klasse. Daar gaan we weer, zo moeten we het dus helemaal niet zeggen. De EQE is een geheel nieuwe, elektrische auto in het segment waarin Mercedes-Benz ook de E-Klasse aanbiedt. Zo, dat klinkt toch beter. Men verwacht overigens veel van het nieuwe platform, waarvan de EQS als eerste gebruik van mag maken. Daimler CEO Ola Källenius: “De EQS is de opmaat voor een hele reeks modellen die gebruik zullen maken van dit elektrische platform”.

    De naar eigen zeggen ‘architecten van de elektrische toekomst’ creëerden een flexibel platform waarbij de wielbasis en de grootte van de accu aan de behoefte kan worden aangepast. Daardoor is er bij de Mercedes EQS keus tussen achterwiel- of vierwielaandrijving, met respectievelijk één of twee elektromotoren. Daimler maakt nog geen gebruik van de 800-volt technologie die nóg hogere oplaadsnelheden mogelijk maakt. Evengoed is het ze in Stuttgart gelukt om een buitengewoon hoge laadsnelheid te realiseren. Zo kun je dankzij het DC-laadvermogen van 200 kW in een kwartier voor 300 kilometer opladen. Het 107,8 kWh grote accupakket zorgt voor een WLTP-actieradius van maximaal 770 kilometer. En dat is ongeveer 10% meer dan de Tesla Model S Long Range, die tot dusver de grootste actieradius heeft. De enige die (waarschijnlijk) verder komt, is de Lucid Air waar men spreekt over een bereik van ver boven de 800 kilometer. Dankzij een systeemvermogen van 385 kW haalt de snelste versie een topsnelheid van 210 km/u. Wie dat niet genoeg vindt moet wachten tot AMG er een sterkere versie van heeft ontwikkeld. Ook verwacht men een Maybach-versie.

    De EQS maakt het bestuurders gemakkelijk om recuperatie, de omzetting van remenergie in elektriciteit, te gebruiken om de actieradius te optimaliseren en minder te hoeven remmen. Ook hier is een reeks sensoren in het spel die gegevens over de toestand van de weg registreren en de sedan dienovereenkomstig laat afremmen. Dat scheelt een hoop remmen maar de bestuurder moet echter nog steeds zelf sturen.

    Mercedes EQS

    Design

    Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe EQS een klein beetje op de eerste generatie van de vierdeurs CLS Coupé. Dat kan kloppen, want ook die heeft het ‘one bow design’, zoals Mercedes-Benz dat noemt. Daarmee bedoelt men een boogvormige contour die zich van voren naar achteren uitstrekt. Dankzij een uitgebreide finetuning heeft de EQS een cw-waarde van 0,20. Dat is de laagste luchtweerstand van een productieauto ooit. Ter vergelijk: de Lucid Air heeft een cw-waarde van 0,23. Bovendien is het de ontwerpers van Daimler gelukt om de Mercedes EQS een bijzonder goed gelukte ‘nepgrille’ te geven. Dat zie je niet vaak. Chapeau!

    Ruimte

    Natuurlijk biedt de EQS een overdaad aan ruimte. De wielbasis bedraagt 3,21 meter en daar kunnen vooral de achterpassagiers van profiteren. Nog een primeur: de EQS is de eerste Mercedes-Benz in het topsegment met een grote achterklep. Dus ook de mensen die even langs de bouwmarkt of Ikea willen kunnen dat gewoon met hun EQS doen. Met neergeklapte achterbank heeft de EQS een bagageruimte van maar liefst 1770 liter. Ondanks zijn forse wielbasis is de EQS verrassend handelbaar. Dankzij de zelfsturende achteras haalt de sedan een draaicirkel die vergelijkbaar is met die van de A-Klasse.

    Mercedes EQS

    Hyperscreen

    Voorin kunnen bestuurders zich de ogen uitkijken aan het optionele Hyperscreen. Volgens Ola Källenius verwacht men dat ruim 50 procent van de klanten voor de Hyperscreen-optie zal kiezen. De Hyperscreen is een concaaf gevormd beeldscherm in het instrumentenpaneel. Het is verdeeld over drie schermen maar strekt zich bijna uit van A-stijl tot A-stijl. Alle essentiële instellingen kunnen via het scherm worden bediend. Dit ‘commandocentrum’ zorgt ook voor de bediening van het audiosysteem. Daarvan kunnen de inzittenden extra genieten omdat er dankzij uitgebreide isolatiemaatregelen een indrukwekkende stilte in het interieur heerst. Mercedes-Benz heeft ook de dienst “Online Music” in het infotainmentsysteem geïntegreerd.

    Kunstmatige intelligentie

    De software van de EQS werkt met kunstmatige intelligentie, die de gewoonten van de bestuurder aanleert en dienovereenkomstig kan reageren. Als de bestuurder op een bepaalde dag bijvoorbeeld regelmatig een telefoonnummer belt, stelt het systeem dat gesprek voor. Tijdens het rijden zijn er 350 sensoren actief, die de functies van de EQS voortdurend controleren. De sensoren meten onder meer afstanden, snelheden, temperaturen. Ook analyseren ze het knipperen van een oog en de spraak van de passagiers. Er wordt ook aan de luchtkwaliteit gedacht. Hepa-filters filteren de lucht en houden 99,65 procent van de kwalijke deeltjes tegen. Bovendien wordt de lucht verrijkt met “No. 6 Mood Linen”, een parfum speciaal gecomponeerd voor de EQS. De naam ‘No. 6’ is ontleend aan ‘Mercédès Electrique’ die in 1906 de eerste elektrische auto van het merk was die de weg op ging.

    De eerste modellen die op de markt komen, zijn de EQS 450+ met 245 kW/333 pk en de EQS 580 4MATIC met 385 kW/524 pk. Mercedes-Benz noemde nog geen prijzen. Die maakt men bekend bij de officiële lancering, later dit jaar. Maar voorlopig heeft Mercedes-Benz de toon absoluut gezet en hebben ze in  München en Ingolstadt een gezonde uitdaging, terwijl ze dit in hun achteruitkijkspiegel zien:

    Mercedes EQS

     

     

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos