Mercedes EQS: het juiste antwoord op het succes van Tesla

Met de EQA en EQC heeft Mercedes twee tot elektrische auto ‘verbouwde’ modellen in het programma, deze EQS is vanaf de allereerste schets puur en alleen als EV bedoeld. Dat maakt het elektrische topmodel uit het EQ-label tot een compromisloze luxe limousine. Kostbaar, maar ook innovatief, efficiënt, veilig, uitzonderlijk comfortabel en bovenal gemakkelijk te rijden.

Bewonderenswaardige wendbaarheid

Om met dat laatste te beginnen: het gemak waarmee je de grote EQS door smalle straten of drukke stadscentra manoeuvreert, is bewonderenswaardig. We hebben het hier over een 5,22 m lange, 1,93 m brede en bijna 2500 kilo wegende auto. Mercedes heeft er veel aan gedaan om de EQS wendbaar te maken. Achterwielen die meesturen zorgen ervoor dat de EQS een haakse bocht om gaat alsof het een Mercedes A-klasse is.

Mercedes EQS rijtest

Het zicht rondom is prima voor elkaar en voor de delen die minder goed zichtbaar zijn, krijgt de bestuurder assistentie middels camera’s. De beelden daarvan zijn zichtbaar op het enorme zogenaamde ‘hyperscreen’ display, dat van links naar rechts het dashboard vult. Dit scherm is een optie. De prijs ervan maakt Mercedes later bekend. Mocht de consument de waarde er niet van in zien, dan rust Mercedes de EQS standaard uit met twee iets meer bescheiden displays die we kennen uit de S-klasse. Het hyperscreen ziet er zondermeer indrukwekkend uit, maar belangrijker, het laat zich eenvoudig bedienen, is duidelijk afleesbaar en leidt niet af tijdens het rijden. Wel laten je vingers na het bedienen vlekken achter. Dus, regelmatig poetsen.

Géén elektrische S-klasse

De naam ‘EQS’ wekt de suggestie dat de auto een elektrische Mercedes S-klasse. Maar dat is het eigenlijk niet; de EQS moeten we zien als het topmodel binnen het EQ-label. Min of meer op basis van dezelfde techniek volgt volgend jaar de EQE, die net iets minder van formaat is. Op basis van de EQS en de EQE volgen later SUV-achtige modellen. En voor de echte sportievelingen lanceert Mercedes eind dit jaar een AMG EQS, die het tot liefst zo’n 760 pk schopt. Niet noodzakelijk, hooguit vermakelijk.

Mercedes brengt aan het einde van de zomer als eerste de EQS 450 en 580 naar de dealer. Beide maken gebruik van een 108 kWh sterke accu. Voorlopig is dat ’s werelds sterkste accu in een productiemodel. Die accu weegt 692 kilo. Veel dus. De accu van de drie jaar geleden gelanceerde Audi e-tron weegt echter 699 kilo en levert ‘slechts’ 86 kWh. Aan dat soort cijfers is duidelijk af te lezen dat de accutechniek in een sneltreinvaart verbetert. Dan is het de keus aan de fabrikant waar deze voor kiest: meer capaciteit uit hetzelfde formaat accu, of evenveel capaciteit uit een minder zware accu.

Met die 108 kWh accu haalt de EQS in theorie 770 kilometer actieradius. Bij een actieve rijstijl haal je in Nederland vermoedelijk relatief eenvoudig meer dan 600 kilometer rijbereik. Een engineer van Mercedes verklapte dat 1000 kilometer op een volle accu ook lukt, als de omstandigheden perfect zijn, er bijzonder rustig wordt gereden en als de buitentemperatuur gunstig is. Ook het praktijkverbruik bleek na een rit van 240 kilometer opvallend goed; 16,6 kWh/100. Let wel, de vierwielaangedreven EQS 580 weegt leeg, zoals gezegd, bijna 2500 kilo. Die goede efficiëntie zit ‘m voor een flink deel in de gunstige aerodynamica. In de windtunnel is een cW-waarde van 0,20 behaald, een nieuw record voor een productie-auto. Overigens lanceert Mercedes later dit jaar een EQS 350, die een 90 kWh-accu heeft.

Hoewel Mercedes nog niets loslaat over prijzen, is de kans reëel dat deze basis-EQS net onder de ton in euro’s blijft. De vierwielaangedreven EQS 580 met wat opties gaat vermoedelijk voorbij de 150.000 euro.

Mercedes EQS

Autonoom rijden

Een van de opties die volgend jaar beschikbaar komt, eerst in Duitsland, is Drive Pilot. Een zogenaamd ‘level 3’ autonoom rijsysteem, waarbij de bestuurder in fileverkeer, op de snelweg, tot snelheden van maximaal 60 km/h niet actief de auto hoeft te besturen. Duitsland heeft een wettelijke ontheffing gecreëerd, zodat bestuurders gebruik kunnen maken van auto’s met dergelijke rijsystemen. In Nederland geldt deze ontheffing niet. Wij konden op het Mercedes-testcentrum in Immendingen proefrijden met een EQS met Drive Pilot. Behalve dat het systeem voorlopig niet werkt in de regen, maakte het indruk met de souplesse van de correcties die het uitvoert. Je kunt als bestuurder bijvoorbeeld een Netflix-film kijken op het hyperscreen, terwijl de auto alle taken overneemt.

Hoge laadsnelheid ondanks 400 volt

Merken als Porsche, Audi, Hyundai en Kia bieden op sommige van hun elektrische auto’s een 800 Volt-laadsysteem aan. Daarmee kan tot 350 kWh worden geladen, hetgeen de stop bij een snellader tijdens een lange rit relatief kort maakt. Althans, op papier. Mercedes is er heel duidelijk over; voorlopig heeft een dergelijk 800 Volt-systeem amper voordelen. De komende generaties elektrische auto’s van Mercedes zullen dus niet beschikken over dit laadsysteem. De onafhankelijk organisatie P3 Charging-Index bevestigt dit; een EQS 580 heeft een maximaal piek in de laadcurve van 200 kW, maar over het gehele laadproces laadt de Mercedes sneller dan de Porsche Taycan Turbo S en de Tesla Model S P100D.

Overal sensoren

Meer dan 350 sensoren houden de wacht over de veiligheid voor de inzittenden. Auto’s die in de omgeving rijden detecteert de EQS, verslapt de aandacht van de rijder dan reageert de Mercedes, is de luchtkwaliteit in het interieur niet op het juiste niveau, dan grijpt de auto in; alles met als doel de veiligheid en het comfortniveau zo optimaal mogelijk te houden. En als de Mercedes detecteert dat de berijder wat energie kan gebruiken, dan schakelt deze automatisch de stoelmassage in, de verlichting in het interieur activeert en klinkt plotseling vanzelf muziek die enthousiasmeert. Alle wordt ingezet om de bestuurder weer bij de les te krijgen.

Ruimte

Voorin biedt de EQS niet de ruimte zoals in een S-klasse. Achterin trouwens evenmin. Niet dat je aan ruimte te kort komt, integendeel. Vooral doordat er in de EQS geen cardanas van de motor naar de achteras loopt, ontstaat een vlakke bodem. Maar zoek je de ruimste Mercedes, ga dan voor een S-klasse. Onder de achterbank van de EQS is de achterste elektromotor gepositioneerd. Kies je voor een EQS 580 dan is voorin ook een elektromotor te vinden. Hoewel, te vinden? Niet echt, de EQS heeft geen voorklep die open kan. Monteurs bij de Mercedes-dealer kunnen er uiteraard wel bij, mocht dat nodig zijn. Het reservoir voor de ruitenwissersproeier kun je vullen door een klepje op het linker voorscherm te openen, om daar een jerrycan vloeistof in leeg te kiepen.

Mercedes EQS interieur

De beste van dit moment

Dat de uitrusting, als een parfumeur, stoelmassage, stoelkoeling en -verwarming, een joekel van een te openen transparant dak aanwezig kunnen zijn in de EQS, maakt hem niet onderscheidend van de S-klasse. Wel dat je in de EQS nóg comfortabeler je kilometers maakt. Er is amper rijgeluid te horen, ook op hoge snelheid niet echt. Op elk ogenblik biedt de aandrijflijn kracht, veel kracht.

Het maakt van de Mercedes EQS de beste elektrische auto van dit moment. Natuurlijk, ofschoon we de prijzen nog niet hebben, weten we weldegelijk dat deze Mercedes kostbaar is. Maar nadat we met de EQS hebben gereden, weten we ook dat Mercedes zich op bijzondere krachtige wijze revancheert van de achterstand die het heeft opgelopen op Tesla. Bijna tien jaar na de lancering van de Tesla Model S biedt Mercedes een elektrische auto aan die op veel punten de wedstrijd aankan met de Amerikaanse EV.

Mercedes EQS

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelMusk bevestigt: Tesla gaat Superchargers openstellen voor andere merken
Volgend artikelFisker opent volgend jaar eerste verkooppunten; Ocean krijgt mogelijk zéér scherpe prijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in