Mercedes EQE SUV: wordt dit hét succesnummer?

elektrische Mercedes EQE SUV

De Mercedes EQE kwam met redelijk stille trom. Jammer, eigenlijk verdient hij beter, aangezien dit het model is waarvan Mercedes waarschijnlijk grote volumes om gaat zetten. De zojuist onthulde EQE SUV – inderdaad, de SUV-variant van de EQE – zou ook wel eens een succesnummer kunnen worden.  

Succes gegarandeerd

Van de EQS, het elektrische topmodel van de Duitse fabrikant, is onlangs al een SUV-variant onthuld. Nu is het de beurt aan een iets kleinere – lees: iets minder grote – SUV op basis van de Mercedes EQE. En die EQE SUV zou wel eens een flink succesnummer kunnen worden. In dit segment zijn SUV’s immers heel gewild en worden auto’s ook vaak als statussymbool gekocht. Een elektrische versie is natuurlijk ‘nieuw en modern’ en zal trendgevoelige kopers daarom wellicht makkelijk en snel over de streep trekken. Succes gegarandeerd, zullen we maar zeggen.

Kleiner maar nog steeds behoorlijk groot

De EQE SUV vertoont behoorlijk wat gelijkenissen met de grotere EQS SUV. Logisch, ze volgen immers dezelfde designtaal. Omdat de EQE SUV wat korter is, zijn de vormen uiteraard iets geprononceerder. De motorkap is iets meer geprofileerd en zo zijn er nog meer subtiele verschillen.

Hoewel het dus het kleine broertje is van de EQS SUV, is hij met een wielbasis van iets meer dan drie meter allesbehalve klein te noemen. Wie de auto gezien de lange wielbasis niet wendbaar genoeg vindt, kan net als bij de normale EQE en de EQS-varianten voor de optionele achterasbesturing kiezen. De draaicirkel – die normaliter 12,3 meter bedraagt – is dan slechts 10,5 meter. Hiermee is hij ongeveer net zo wendbaar als een auto uit de compacte klasse.

Maar dankzij die flinke wielbasis biedt de Mercedes EQS SUV ook volop ruimte. Behalve riante zitruimte voor een gezelschap van vijf personen heeft hij ook een bagageruimte van 520 liter. Die kun je door het neerklappen van de achterbank vergroten tot maar liefst 1675 liter.

Interieur nagenoeg identiek

In het interieur zijn de verschillen tussen de elektrische SUV’s van Mercedes nog minder opvallend. Het komt zelfs nagenoeg overeen met dat van de andere drie modellen op de EVA2-architectuur. Dat is natuurlijk geen verrassing aangezien die drie modellen ook al een zo goed als identieke interieurstyling hebben. Het enige verschil is dat de passagier in de EQE SUV foto’s van zijn smartphone over kan brengen naar zijn kant van het optionele Hyperscreen. Dit is iets wat in de andere modellen waarschijnlijk via de OTA-updates mogelijk wordt gemaakt.

Aandrijflijnen à la EQE sedan

Ook qua motoren zullen er weinig verrassingen zijn. Mercedes gaf nog niet al te veel details vrij maar gezien de aandrijflijnen van de andere EVA2-modellen is alles redelijk voorspelbaar. De aandrijflijnen zullen zo goed als gelijk zijn aan die van de EQE sedan. Dat betekent dat het instapmodel het moet doen met een motor van 215 kW, die de achterwielen aandrijft. Daarboven is er 265 kW beschikbaar terwijl de 4Matic twee motoren met maar liefst 400 kW heeft.

Ook AMG-varianten

Hoogstwaarschijnlijk kunnen we van de Mercedes EQE SUV ook AMG varianten tegemoet zien. Dat worden waarschijnlijk de 43 en 53. Deze onderscheiden zich behalve door een groter vermogen ook door sportievere aanbouwdelen, zwart chroom accenten én het AMG-embleem op de motorkap. Bovendien zal het topmodel, de AMG 53, worden uitgerust met achterasbesturing, elektrische rolstabilisatie en speciale, door AMG ontwikkelde elektromotoren. De bestuurder kan hiermee over een piekvermogen van 500 kW beschikken. De topsnelheid van de Mercedes EQE SUV AMG 53 zal worden begrensd op 240 km/u.

Actieradius tot bijna 600 kilometer

Ook zal de Mercedes EQE SUV worden uitgerust met een 90,6 kWh accupakket. De actieradius bedraagt – uiteraard afhankelijk van de gekozen uitvoering – 480 tot 590 kilometer. Aan de DC-snellader kun je het accupakket van de Mercedes EQE SUV opladen met een laadsnelheid van maximaal 170 kW.  Om het verbruik zo laag mogelijk te houden, wordt de vooras bij de versies met vierwielaandrijving volledig uitgeschakeld wanneer deze extra aandrijving niet nodig is. Ook de standaard warmtepomp draagt bij aan een betere efficiëntie.

De Mercedes EQE SUV staat naar verwachting in mei 2023 bij de dealers. De prijzen zullen ergens rond de 80 mille beginnen.

elektrische Mercedes EQE SUV

Vorig artikelMAN presenteert veelzijdig chassis voor elektrische bussen
Volgend artikelCATL’s “module to bracket” accutechnologie voor zware vrachtwagens bespaart ruimte en gewicht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in