Mercedes EQC verkoopcijfers flop

Mercedes EQC: geen top maar flop?

Natuurlijk gaat het in Duitsland nog niet zo hard met de elektrische auto’s. Maar het schijnt met de verkoop van de Mercedes EQC wel heel erg moeizaam te gaan. In november zijn er in Duitsland maar 19 van verkocht.

Teleurstellende cijfers

Van de GLC, die je als een EQC met brandstofmotor kunt beschouwen, werden er in diezelfde maand 4541 auto’s verkocht. Van de EQC zijn er in totaal volgens de Duitse KBA, die je kunt vergelijken met onze RDW, slechts 55 exemplaren verkocht. Dat zijn ronduit teleurstellende cijfers voor een auto waarmee Mercedes de eerste stappen in de e-mobiliteit wil zetten. Kennelijk zien autokopers zo’n soort auto wel zitten, maar dan niet met elektromotor. Een concurrent van de EQC, de Audi E-tron, verkoopt vele malen beter. Daarvan werden er in de eerste maand dat deze verkrijgbaar was al bijna 500 exemplaren op naam gezet.

Elektrische strategie

Wij hebben met de Mercedes EQC gereden en dat is ons uitstekend bevallen. Er mankeert wat ons betreft nagenoeg niets aan. Waar ligt het dan aan? Volgens experts uit de auto-industrie zou het kunnen komen omdat het Daimler-concern heeft geen duurzame elektrische strategie heeft. Alexander Eisenkopf, wetenschapper van de Zeppelin Universiteit, vertelt aan het Duitse Welt dat Mercedes zich niet met hart en ziel op e-mobiliteit toelegt. Daardoor lijkt een elektrische auto als de EQC slechts een bijproduct voor Mercedes, in plaats van een speerpunt. Mensen die een elektrische auto in deze prijsklasse kopen, doen dat niet vanwege de lage bijtelling maar uit overtuiging. Daarom kopen ze liever een elektrische auto van een merk dat zich daar daadwerkelijk op toelegt.

Geen “elektrisch DNA”

Door het ontbreken van die elektrische strategie heeft een elektrische auto zoals de EQC ook geen “elektrisch DNA”. De manier waarop de EQC wordt gebouwd, draagt daar mogelijk ook aan bij. De volledige aandrijflijn van de EQC is afkomstig van een toeleverancier. Eisenkopf: “Als een automobielbedrijf de centrale componenten – motor en aandrijflijn – als toeleveringsonderdeel installeert met behulp van een ‘vreemde’ technologie, wordt het DNA van het bedrijf permanent verstoord.” Laten we hopen dat het tij voor de Mercedes EQC – want het is in onze ogen nog steeds een fantastische auto – alsnog keert.

1 Commentaar

 • Ad van der Meer| 03/01/2020 bij 23:07

  Het is wellicht een geweldige auto, maar het is een matige EV. Das Beste oder nichts? Not by a long shot.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven