Mercedes eActros gaat AH-supermarkten bevoorraden

Mercedes eActros gaat AH-supermarkten bevoorraden

De elektrische Mercedes eActros komt volgend jaar op de markt. Daarom is men de elektrische truck nu volop aan het testen. Mercedes-Benz levert in het kader van de tweede testfase acht van trucks aan nieuwe klanten in Duitsland, België en Nederland, die de eActros een jaar lang zullen testen.

Zeven dagen per week door Zuid-Holland

Het Nederlandse logistieke bedrijf Simon Loos is een van die bedrijven. Het transportbedrijf verzorgt onder meer de bevoorrading van Albert Heijn supermarkten, waarvoor het de eActros gaat testen.  Deze Mercedes eActros is daarom uitgerust met een gekoeld compartiment met geoptimaliseerde isolatie voor een extra energiezuinig transport van gekoelde goederen. De distributie begint steeds in het AH-distributiecentrum in Delfgauw. Van daaruit bevoorraadt de elektrische truck supermarktfilialen in verschillende steden in de regio, zoals Rotterdam, Den Haag en Delft, van vers voedsel. Dat betekent steeds een route van zo’n 200 kilometer, waarbij de eActros zeven dagen per week wordt ingezet, van ‘s ochtends 7.00 uur tot ’s avonds 23.00 uur. De accu’s worden ‘s nachts en tussen de ritten door opgeladen in het distributiecentrum in Delfgauw.

eActros

De eActros wordt gebouwd op het chassis van de gewone Mercedes Actros. De architectuur is volgens de ontwikkelaars volledig afgestemd op de elektrische aandrijving. Er worden veel specifieke onderdelen gebruikt. De Mercedes eActros heeft twee elektromotoren, die bij de wielnaven op de achteras zijn geplaatst. Deze bieden ieder een vermogen van 126 kW (171 pk) en een maximaal koppel van 485 Nm. Aan de assen leveren ze ieder een koppel van 11.000 Nm. Verder heeft de eActros een accupakket met een capaciteit tot van maximaal 240 kWh. Afhankelijk van het beschikbare laadvermogen kan dit binnen twee uur volledig worden opgeladen.

Training voor chauffeurs

Voor de praktijktest hebben inmiddels acht chauffeurs van Simon Loos een speciale Safety & Awareness Training gekregen van de specialisten van Daimler. Hierin leerden ze omgaan met de hoogspanningsystemen gekregen. Op termijn verwacht men nog meer chauffeurs deze training te laten volgen. Deze speciaal voor de eActros ontwikkelde training helpt chauffeurs zich bewust te worden van de risico’s van het hoge voltage. Maar ook zaken als de bediening, storingsignalen en de werking van de energieterugwinning komen in de training terug.

Eerste testfase

Aan de hand van de bevindingen van de eerste testfase stelde Mercedes vast dat het bereik van de eActros van ongeveer 200 kilometer “absoluut realistisch” was. Ongeacht de belading, route en omstandigheden. Uit de test bleke verder dat de elektrische vrachtwagen op geen enkele manier onderdoet voor een conventionele dieselvrachtwagen betreft beschikbaarheid en prestaties in het stadsverkeer, op autosnelwegen of over land. Ook het koelsysteem voor de lading en het airconditioningsysteem – beide elektrisch bediend – voldoen goed. Ze werkten tijdens de eerste testfase zonder beperkingen in extreme hitte en winterse omstandigheden.

Prettige, soepele rijervaring

De meest relevante feedback over de rijeigenschappen komt uiteraard van de chauffeurs zelf. Zij waren volgens Mercedes “onder de indruk” van de continue beschikbaarheid van het koppel over het gehele snelheidsbereik. Ook maakten de chauffeurs melding maken van een rustige rijstijl en een prettige, soepele rijervaring. Proactieve bestuurders kunnen bovendien veel afremmen met de motor, waardoor er zoveel mogelijk energie wordt teruggewonnen en het rempedaal veel minder gebruikt hoeft te worden.

 

Vorig artikelErgens zijn die touchscreens enorme ondingen – Column door Bas van der Weerd
Volgend artikelIoniq wordt Hyundai’s ‘elektrische submerk’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in