zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsMercedes Concept EQT is veelbelovende opvolger van huidige Citan-serie

  Mercedes Concept EQT is veelbelovende opvolger van huidige Citan-serie

  Daimler onthulde vanochtend de Mercedes Concept EQT, een nieuwe elektrische minivan. Natuurlijk had men met de Citan al zoiets in het programma maar dat was geen groot succes. Nu komt er een nieuwe generatie en die biedt nieuwe kansen. En die lijkt Daimler een stuk beter te benutten.

  Ook voor de nieuwe generatie van de Mercedes Citan werkt men samen met de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. En ook nu zal men de productiefaciliteiten en de motoren delen, waarbij de Fransen aan het roer staan. Maar dit keer was Daimler wel veel eerder bij het ontwikkelingsproces betrokken. Men maakte daar dankbaar gebruik van door Renault het ontwerp van de nieuwe Kangoo een stuk moderner te laten maken. En, zoals de beelden laten zien, met een puik resultaat. Deze nieuwe generatie zal, mits de markt natuurlijk klaar is voor zo’n moderne minivan, ongetwijfeld een stuk succesvoller zijn.

  Citan, T-Klasse en EQT

  Men hanteert bij Daimler al sinds decennia een strikte scheiding tussen de personenwagens en bedrijfswagens. De bedrijfswagenversie heet als vanouds Citan, de personenwagenversie zal de T-Klasse gaan heten. Ook de elektrische auto’s krijgen een geheel andere benaming, hier heeft men gekozen voor de naam EQT.

  Terug naar de auto zelf. Men noemt het nog een concept maar het is overduidelijk dat we hier een voertuig zien dat zo goed gereed voor serieproductie is. De EQT (want de elektrische versie heeft uiteraard onze voorkeur) biedt ruimte en flexibiliteit, met plaats voor maximaal zeven personen. Ook heeft Daimler terdege gelet op zaken als aantrekkingskracht, comfort, functionaliteit, connectiviteit en veiligheid.

  De Mercedes Concept EQT is behoorlijk groot, om precies te zijn 4945 millimeter lang, 1863 millimeter breed en 1826 millimeter hoog. Uiteraard zien we bij deze elektrische variant aan de voorzijde het karakteristieke “zwarte paneel” dat alle Mercedes EQ-modellen kenmerkt. Ook de verlichte strip aan de voor- en achterkant hebben we vaker gezien.

  Mercedes Concept EQT interieur voor

  Interieur

  Het interieur van de Concept EQT laat zien dat we met een premium merk te maken hebben. Mercedes-Benz heeft de stoelen bekleed in een combinatie van wit nappaleder en gerecycled leder. Ook de sfeerverlichting op de middenconsole, in de portieren en in de voetruimte past uiteraard bij dit premium merk. Aan weerszijden heeft de Concept EQT wijd opengaande schuifdeuren voor gemakkelijke toegang tot de twee afzonderlijke stoelen op de derde rij. De tweede rij is ruim genoeg om drie kinderzitjes naast elkaar te kunnen plaatsen.

  Door het panoramisch dak – met een gelaserde sterrenhemel – heeft het interieur een overdaad aan daglicht. Dankzij de steile achterkant is er behoorlijk veel bagageruimte. Die wordt uiteraard nog veel groter als de derde zitrij wordt neergeklapt of verwijderd.

  interieur van de Mercedes Concept EQT achterbank

  MBUX

  Mercedes-Benz rust heeft ook het MBUX infotainmentsysteem in de Concept EQT ingebouwd. Dit zal in de definitieve versie waarschijnlijk een optie zijn. Dit moderne systeem kan worden bediend via de vrijstaande centrale display met touchfunctie, bedieningselementen op het stuurwiel en optioneel ook via de spraakassistent “Hey Mercedes”.

  Dankzij kunstmatige intelligentie kan MBUX ook voorspellende functies gebruiken om te anticiperen op wat de bestuurder vervolgens zal willen doen. Verder noemen de ontwikkelaars de realtime verkeersinformatie en “over-the-air” updates via het mobiele netwerk als belangrijke highlights van MBUX, in combinatie met Mercedes Me Connect.

  Citan komt dit jaar al

  De nieuwe Mercedes T-Klasse komt in 2022 op de markt. De bestelwagenversie Citan komt – ook in een elektrische variant –  dit jaar. Helaas moeten we nog even wachten op de technische gegevens van de EQT en de elektrische versies van de Citan.

  Mercedes Concept EQT voorkant

  achterzijde Mercedes Concept EQT

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos