Mercedes-Benz Trucks neemt eActros nog dit jaar in productie

Ook vrachtwagenfabrikant Mercedes-Benz Trucks gaat zich steeds meer toeleggen op elektrische vrachtwagens. Zo kunnen we op 30 juni de wereldpremière van de eActros, de eerste in serie gebouwde elektrische truck van Mercedes-Benz, beleven.

Online première

Hiermee luidt Mercedes-Benz Trucks een nieuw tijdperk in en benadrukt de vrachtwagenfabrikant ook inzet om het wegtransport emissievrij te maken, verklaart men. We leven nog steeds in het ‘corona-tijdperk’ dus de wereldpremière zal digitaal zijn. Dat heeft als voordeel dat iedereen deze wereldwijd via internet kan volgen. Op 30 juni zal Karin Rådström, lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck AG, samen met hoofd Sales & Marketing van Mercedes-Benz Andreas von Wallfeld het productiemodel van de eActros presenteren.

Customer co-creation

De start van de serieproductie van de eActros is gepland voor de tweede helft van het jaar in de fabriek in Wörth am Rhein. Mercedes-Benz is bij de ontwikkeling van de eActros allesbehalve over één nacht ijs gegaan. De ontwikkelaars hebben de focus op het aspect “customer co-creation” gelegd. De klanten waren hierdoor nauw betrokken worden bij de ontwikkeling. De prototypes van de eActros zijn al vanaf 2018 intensief door klanten getest. De in totaal tien prototypes hebben bij 20 testklanten meer dan een half miljoen kilometer afgelegd. Zo konden de ontwikkelaars al in een vroeg stadium rekening houden met de feedback van klanten over de e-truck en deze direct in de ontwikkeling meenemen.

Mercedes-Benz eActros

Innovation Fleet

Sinds 2018 vormen tien eActros-prototypes een “Innovation Fleet”. Daarin zijn ze in continubedrijf ingezet bij verschillende klanten in Duitsland en andere Europese landen. In twee testfasen hebben bijna 20 testklanten een eActros in plaats van een conventionele truck in hun wagenpark ingezet. Zowel in de 18-ton als in de 25-ton uitvoering vervulde de eActros diverse ‘uitdagende’ taken in uiteenlopende sectoren. Hij vervoerde onder andere gekoelde goederen in een elektrisch aangedreven koelopbouw naar supermarktfilialen. Ook deed hij dienst als fabrieksvoertuig voor de bevoorrading van onderdelen voor de productie, verzorgde de vervanging van afvalcontainers. Met een tankopbouw vervoerde hij ook vliegas voor de productie van beton. Buiten Duitsland werd de eActros ook getest door klanten in Zwitserland, België en Nederland.

Eerste concept al in 2016

Uiteraard hebben de ingenieurs van Mercedes-Benz Trucks de eActros ook aan intensieve tests onderworpen. Andreas von Wallfeld: “We hebben al in 2016 voor het eerst een concept voor een zware elektrische truck gepresenteerd. Pas twee jaar later hebben we onze grondig doorontwikkelde prototypes aan een zware test bij gerenommeerde klanten onderworpen. De eActros die we nu onthullen, is het eindresultaat van alle ervaring die we op de weg en op testopstellingen hebben opgedaan. Hij weerspiegelt de innovatiekracht van ons merk Mercedes-Benz als het om alternatieve aandrijfsystemen gaat. Tegelijkertijd is het voertuig ook het resultaat van onze nauwe en intensieve samenwerking met onze klanten. Dankzij intensieve praktijktests zullen we een voertuig op de markt brengen dat volledig is afgestemd op de behoeften van de klanten en dat we samen met een uitgebreid dienstenpakket zullen aanbieden. We kijken allemaal uit naar de wereldpremière op 30 juni.”

Vorig artikelJLR is bezig met prototype Land Rover Defender met brandstofcellen
Volgend artikelPolestar 3 wordt een elektrische SUV en zal ook in de VS worden gebouwd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in