Mercedes-Benz geeft meer informatie vrij over nieuw Van.EA-platform

Mercedes-Benz Van.EA-platform

Mercedes-Benz heeft wat meer informatie vrijgegeven over het eerder aangekondigde Van.EA-platform. Dit innovatieve elektrische platform zal vanaf 2026 de basis vormen voor alle nieuw ontwikkelde middelgrote en grote bestelwagens van het Duitse merk, dat streeft naar een EV-aandeel van meer dan 50 procent tegen 2030.

Efficiëntie en prestaties verenigd

Het Van.EA-platform van Mercedes-Benz is ontwikkeld met als doel efficiëntie en prestaties te verenigen. Het platform is modulair en schaalbaar, waardoor het kan worden aangepast aan verschillende voertuigtypes en -groottes. De architectuur van Van.EA is gericht op het minimaliseren van complexiteit en het maximaliseren van synergieën. Dat zou moeten resulteren in aanzienlijke schaalvoordelen bij zowel de ontwikkeling als de productie van de elektrische bestelwagens.

Het nieuwe platform richt zich op alle aspecten van het voertuig. Dus niet alleen de aandrijflijn, accu en het chassis, maar bijvoorbeeld ook de aerodynamica. Hierdoor kan Mercedes-Benz een grote actieradius realiseren en voor iedere configuratie de optimale accucapaciteit bieden. Met verwachte actieradii van meer dan 500 kilometer zijn de op Van.EA gebaseerde bestelwagens niet alleen geschikt voor stedelijk vervoer maar ook voor langere afstanden. Bovendien streeft Mercedes-Benz ernaar om de laadsnelheid aan de DC-snellader te optimaliseren, zodat bestuurders zo snel mogelijk weer op weg kunnen.

Mercedes-Benz Van.EA-platform

Drie modules voor maximale flexibiliteit

Het Van.EA-platform is opgebouwd uit drie modules die zorgen voor maximale flexibiliteit en differentiatie tussen de verschillende bestelwagenvarianten. De frontmodule omvat de elektrische aandrijflijn en de vooras. Deze is identiek in alle Van.EA-varianten. De middelste module bepaalt de lengte van het voertuig en herbergt het accupakket met verschillende capaciteiten. De achterste module is verantwoordelijk voor de aandrijving, deze kan zowel voorwielaandrijving als vierwielaandrijving ondersteunen.

De modulaire opbouw van Van.EA stelt Mercedes-Benz in staat om de productie te vereenvoudigen en de kosten te verlagen. Het aantal varianten wordt met meer dan 50% verminderd ten opzichte van de huidige bestelwagens met verbrandingsmotor, terwijl dezelfde functionaliteit wordt behouden. Deze vereenvoudiging zal leiden tot aanzienlijke schaalvoordelen en een duurzame winstgevendheid voor Mercedes-Benz.

Elektrificatieplannen

In het streven naar een leidende positie in de elektrificatie van bestelwagens, heeft Mercedes-Benz zijn plannen enigszins bijgesteld. Het bedrijf heeft zich nu zich ten doel gesteld om een EV-aandeel van maar liefst 20% te behalen in 2026, met een nog ambitieuzer doel van meer dan 50% in 2030.

Met het Van.EA-platform meent Mercedes-Benz een belangrijke stap te zetten in de realisatie van deze doelstellingen. Het platform belooft efficiëntie, prestaties en flexibiliteit, en vormt de basis voor een breed scala aan elektrische bestelwagens, waaronder luxe personenversies en campers.

Mercedes-Benz wil het leveringsprogramma ook uitbreiden met nieuwe modellen op basis van het Van.EA platform. Zo zullen er middelgrote, luxe en elektrische personenversies beschikbaar zijn, die voor het eerst ook in de Verenigde Staten en China worden geïntroduceerd.

Mercedes-Benz Van.EA-platform

Ook voor campers

Voor de liefhebbers van avontuur en vrijheid introduceert Mercedes-Benz ook een nieuwe modellijn van elektrische campers, gebaseerd op het Van.EA-platform. Deze campers zullen af fabriek worden geleverd en bieden een milieuvriendelijke en comfortabele manier om de wereld te verkennen. Met de combinatie van elektrische aandrijving en het modulaire ontwerp van Van.EA kunnen klanten rekenen op een camper die voldoet aan hun specifieke behoeften en eisen.

Vorig artikelGetest: Abarth 500e, elektrische evolutie van een iconische krachtpatser
Volgend artikelHolcim koopt 1.000 elektrische cementwagens bij Volvo Trucks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in