Mercedes-Benz eCitaro met brandstofcel als range-extender

Mercedes-Benz eCitaro met brandstofcel

Mercedes-Benz heeft onlangs een nieuwe versie van hun eCitaro stadsbus onthuld. Deze is uitgerust met een brandstofcel om de actieradius te vergroten. De ‘Mercedes-Benz eCitaro fuel cell’, zoals de bus officieel heet, is een unieke combinatie van volledig elektrische en waterstoftechnologie.

Ruimte voor iedereen

De Mercedes-Benz eCitaro fuel cell biedt plaats aan maximaal 128 passagiers en kan ongeveer 350 kilometer afleggen zonder bij te laden. Dit maakt het een ideale oplossing voor openbaarvervoerbedrijven die hun lange routes willen bedienen zonder tussentijds bij te laden en zonder extra bussen in te zetten.

Unieke combinatie

De basis van de bus is een volledig elektrische aandrijving met “NMC 3-High-Performance” accu’s. De brandstofcel, met een vermogen van 60 kW, fungeert als een stroomgenerator die de actieradius van de bus aanzienlijk verlengt.

Deze combinatie van technologieën maakt een bijzonder economische werking mogelijk. Stroom uit het net is immers goedkoper dan groene waterstof. En groene stroom is altijd nog groener dan groene waterstof. De geavanceerde elektronische besturing regelt de mix van stroom uit de accu en uit de brandstofcelwerking optimaal.

Bovendien kan de eCitaro fuel cell, in tegenstelling tot een normaal waterstofvoertuig met een kleine bufferaccu, alle energie die wordt teruggewonnen tijdens het remmen in de (grotere) accu opslaan.

Range-extender en grote accu, dus geen FCEV én geen EREV

De eCitaro fuel cell is uitgerust met een brandstofcel met een vermogen van 60 kW, die fungeert als een aanvullende stroomgenerator. Deze brandstofcel is in staat om waterstof om te zetten in elektriciteit, waarmee de accu tijdens het rijden wordt opgeladen en waardoor de actieradius van de bus aanzienlijk wordt verlengd. Deze elektriciteit ook worden gebruikt om de motor aan te drijven wanneer de accu leeg begint te raken.

In de gelede bus-versie van de eCitaro fuel cell heeft de accu een capaciteit van maximaal 392 kWh. Dat is normaal gesproken voldoende is voor een actieradius van ongeveer 350 kilometer. Maar doordat de brandstofcel de accu voortdurend bijvult, is de actieradius een stuk groter.

In de Mercedes-Benz eCitaro fuel cell fungeert de brandstofcel dus hoofdzakelijk als een zogenaamde “range-extender”. Dit betekent dat de brandstofcel niet direct de motor van de bus aandrijft, maar in plaats daarvan elektriciteit genereert die wordt opgeslagen in de accu van de bus. We hebben het hier dus niet over een FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) en ook niet over een EREV (Extended Range Electric Vehicle). Of juist wél, maar dan een slimme tussenvorm. Zou zoiets ook dé opvolger van de plug-in hybride (PHEV) kunnen zijn? Daar komen we later op terug.

Dashboard van Mercedes-Benz eCitaro met brandstofcel

Voordelen

Die slimme combinatie van FCEV en EREV heeft uiteraard een aantal voordelen:

1) Grotere actieradius

Ten eerste kan de bus een grotere afstand afleggen zonder bij te laden, omdat de brandstofcel de accu kan bijvullen terwijl de bus rijdt. Dit maakt de eCitaro fuel cell bijzonder geschikt voor langere routes die normaal gesproken buiten het bereik van een traditionele elektrische bus zouden liggen.

2) Efficiënter energiebeheer

Een van de belangrijkste voordelen van de eCitaro fuel cell is zijn efficiënte energiebeheer. Dankzij de grote accucapaciteit kan de bus de energie die wordt teruggewonnen tijdens het remmen – een proces dat bekend staat als regeneratief remmen – volledig benutten en in de accu’s opslaan. Dit draagt bij aan de algehele efficiëntie van de bus en helpt uiteraard ook om de actieradius te vergroten.

3) Efficiëntere werking

Ten tweede zorgt deze opstelling ervoor dat de brandstofcel efficiënter kan werken. Omdat de brandstofcel alleen elektriciteit hoeft te genereren en niet direct de motor hoeft aan te drijven, kan deze op een lager en efficiënter vermogensniveau werken. Dit kan helpen om de levensduur van de brandstofcel te verlengen en de algehele efficiëntie van de bus te verbeteren.

4) Ook ‘normaal’ opladen

Het is ook vermeldenswaard dat, hoewel de brandstofcel als een range-extender fungeert, de eCitaro fuel cell nog steeds kan worden opgeladen via een traditionele stekker, net als andere elektrische bussen. Dit betekent dat de bus ‘s nachts of tijdens andere perioden van inactiviteit kan worden opgeladen, wat kan helpen om de operationele kosten te verlagen.

Veiligheid voorop

Mercedes-Benz benadrukt de veiligheid van de eCitaro fuel cell. Het model heeft talrijke stresstests en functionele tests moeten doorstaan. De waterstoftanks zijn getest op brand-, slag- en temperatuurbestendigheid, en alle componenten en het bevestigingssysteem op het dak hebben trillings- en sledetests ondergaan die een botsing simuleren.

Vorig artikelDe puntjes gaan op de i bij de MG4 Electric
Volgend artikelCrivit Urban e-bikes te koop bij Lidl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in